Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Vize Başvuru Tavsiyeleri

Genel 25 Ağustos 2021
Vize Başvuru Tavsiyeleri

Yurtdışına çıkmak günümüzde herkesin hayali durumundadır. Farklı kültürler ile tanışmak, unutulmaz deneyimler ve anılar kazanmak entelektüel gelişim ve sosyal sermaye açısından oldukça önemlidir. Bunların yanında, eğitim almak ve çalışabilmek ise çoğunlukla ilk tercih olmaktadır. Özellikle Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya gibi refah seviyesi yüksek ve kültürel zenginliğe sahip ülkeler büyük ilgi görmektedir. Bu ülkelere gidip seyahat edebilmek, eğitim alabilmek ve çalışabilmek için birçok insan başvurularda bulunmaktadır. Başvuru sürecinde ise en kritik aşama vize alım sürecidir. Başvuru yapılan ülkeye kabul edilebilmek için alınmak zorunda olunan vize, eğer bulunduğunuz ülke ile gitmeyi planladığınız ülke arasında serbesti yok ise yasal bir zorunluluk haline gelmektedir. Bu durumda, başvuracağınız ülkeden vize alabilmek için önemli ve dikkat gerektiren bir sürece girmek durumunda kalabilirsiniz. Başvuruda bulunacağınız ülke tarafından gerek kişisel özelliklerinizle ve CV’nizle gerekse maddi durumunuzla vize sürecinde ciddi ve yoğun bir incelemeye tabi tutulabilirsiniz.

Yurtdışı Eğitim için Vize Nasıl Alınır?

Yurtdışına çıkıp prestijli okullarda üniversite ya da dil eğitimi alabilmek her gencin hedeflediği bir noktadadır. İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Almanya, İskandinav ülkeleri gibi yüksek standartlara sahip okulları bulunan, dünyada yaygın dilleri kullanan ve refah seviyesi yüksek ülkelerde öğrencilik hayatı yaşamak isteyen kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu devletler, dünya sıralamalarında ilk 500-1000 skalasında bulunan birçok üniversiteye sahiptir. Ayrıca İngilizce, Almanca, İspanyolca gibi dünyada yaygın kullanılan dilleri öğreten marka dil okullarına sahiptir. Türkiye’den yurtdışına eğitim amaçlı gitmek isteyen vatandaşların, böyle prestijli ülkelere başvururken öğrenci vizesi almaları gerekmektedir. Türkiye’nin, çoğu ülke ile vize serbestisi bulunmadığından İngiltere, Almanya, Fransa, Çekya, Polonya, Rusya ve ABD, Kanada, Avustralya gibi birçok ülke Türk vatandaşlarına vize zorunluluğu uygulamaktadır. Vize alabilmek için ise ülkelerin talep ettiği belgeleri ve beklediği şartları eksiksiz yerine getirmek gerekir.

Evraklar

Vize alım sürecinde, her ülkenin kendi belirlediği bir prosedür ve evrak çeşidi bulunmaktadır. Bu sürecin mantığı, her ülke tarafından genellikle benzer olsa da ülkenin konumu ve yönetimi gibi faktörlere bağlı olarak bazı noktalarda farklılaşabilmektedir. Örneğin: Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya, vizeye başvuran kişinin maddi durumunu ifade eden banka hesabına oldukça önem verirken İngiltere ve Kanada, bireyin kişisel niteliklerine, CV ve portfolyo gibi kişinin becerilerini yansıtan belgelere daha fazla önem göstermektedir. Bu değişiklik, ülkelerin sosyal ve siyasal yapısına göre değişiklik gösterebilir.

Vizeye başvuru yapılırken kişinin sahip olması gereken ilk belge pasaporttur. Tavsiye edilen pasaport süresi, 10 yıllık geçerliliği bulunan bir zaman dilimindedir. Vize başvurusu esnasında sunacağınız fotoğrafın, son 6 ay içerisinde çekilmiş olması da önemli bir husustur. Genellikle konsolosluk çalışanları, sunulan belge ve fotoğrafların güncel olmasına dikkat eder. Bu bağlamda, sahip olduğunuz evrakların yakın tarihli olmasına özen göstermeniz daha sağlıklı olacaktır.

Başvuruda bulunduğunuz ülke konsolosluklarındaki memurlar, sizi tanımak isteyecektir. Hangi amaçla vize başvurusunda bulunduğunuzu bir mektup yolu ile açıklamanız, kendinizi ifade etmeniz sağlar. Bu mektupta, gideceğiniz ülkedeki amaçlarınız, hedefleriniz ve gelecek planlarınızın yer alması önemli bir husustur.

Bir başka önemli konu -çoğu ülkenin üzerinde titizlikle durduğu- maddi durumdur. Kişinin sahip olduğu maddi imkanların, ülke tarafından belirlenen miktarlarda olması ve yeterli bulunması oldukça mühimdir. Bu noktada, banka hesaplarında yasal bir işlem ve doğal akışla yer alan para veya ziynet eşyaların banka tarafından sağlanan evraklarla gösterilmesi ile konsoloslukların ikna edilmesi gerekir. Banka hesap dökümleri ile bireyin, kendine yetecek ve başvurulan ülkeye yük olmayacak miktarları gösterebilmesi esastır. Ek olarak, bireyin kendi masraflarını ve yaşam giderlerini sürdüremeyecek olması durumunda sponsorluk yolu ile bu maddi yeterliliği göstermesi beklenir. Sponsor olarak gösterilen kişilerin yakınlık durumu, maddi gücü, sosyal statüsü vb. nitelikleri de yine konsolosluğu ikna edebilmek için önem taşımaktadır.

Vize başvurusunda bulunacak kişinin, vatandaşı olduğu ülkeye geri döneceği konusunda net olması beklenir. Birey, eğitim alacağı ülkeye başvururken vatandaşı olduğu ülkeye geri döneceğini ispat etmelidir, aksi taktirde vize alamayabilir çünkü gideceği ülkede yasadışı yollarla kalma ihtimali her zaman söz konusudur. Bu ihtimali göz önünde bulunduran konsolosluk, öğrencinin ülkesine döndüğü zaman ne yapacağını, eğitiminin ne işe yarayacağını ve öğrenciye ne katacağını bilmek ister. Bu sebeple, vizeye başvururken vatandaşı olunan ülkeye dönüp bir şirkette çalışma planı gibi bir durumdan söz edilmeli ve konsolosluğun ikna olması sağlanmalı. Sonuç olarak, yurtdışı eğitim süreci sona erdiğinde Türkiye’ye döneceğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.

Vize başvurularınızın her zaman olumlu sonuçlanmayabileceğini bilmeniz gerekir. Ülkeler, vize başvurusunda eksik bir evrak, aydınlanmamış bir bilgi ya da doğrudan siyasal bir sebep öne sürerek vize başvurusunu reddedebilir. Bu durumda bireyin umutsuzluğa kapılmaması gerekir. Vize reddi durumunda tekrar başvuru yapabilmek mümkündür. Ancak, ilk başvuruda yer alan bilgilerin doğruluğu ve açıklığı konusunda teyit sağlamanız gerekir. Bu konuda bir yurtdışı eğitim danışmanlığı şirketiyle birlikte çalışarak profesyonel destek alıp tecrübeli danışmanların eşliğinde tekrar vize başvurusu yapabilirsiniz. Böylece, reddedilen başvurunuzun aksine iyileştirilmiş bir durumda kabul alma oranınız artmaktadır. Fakat vize başvurularınız sırasında ödediğiniz ücretin, ret durumunda geri ödenmeyeceğini unutmayın.

Başvuru Ücreti

Türkiye’den yurtdışı ülkelerine yapılan vize başvuruları, ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Schengen özelinde yapılan vize başvuru ücretleri, 400 ile 800 TL arasında değişmektedir. 0-6 yaş arasındaki çocuklardan vize ücreti talep edilmemektedir.

Randevu

Vize için başvuracağınız ülkenin konsolosluğu tarafından yapılacak görüşme ve evrak kontrolü için almanız gereken vize randevusu, her ülke tarafından talep edilmemekle birlikte talep edildiği durumlarda muhakkak sağlanmalıdır. Bu sebeple, randevu öncesi online olarak pasaport bilgilerinizi sisteme, seyahat tarihinizi baz alarak doğru biçimde girmelisiniz. Randevular, genellikle seyahat tarihinden 1 ay önce alınmalıdır ancak konsoloslukların yoğunluk durumuna göre bu süre daha geriye çekilebilir.

Parmak İzi

Vize başvuru randevusunda bireyin, memurlar tarafından başarılı bulunması halinde parmak izi bilgilerini sunması gerekmektedir. Her ülkenin yönetmeliği farklıdır. Schengen ülkeleri, parmak izi bilgilerini 5 yıl boyunca saklı tutmaktadır anca ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkeler, her başvuruda bireyin mülakata katılmasını ve parmak izi sunmasını beklemektedir.

Başvuru takip

Bireyin, evrak sunumu, mülakatı, parmak izi tanımlaması ve ödeme aşamalarından sonra artık konsolosluktan gelecek onay veya ret cevabını beklemesi gerekir. Bu noktada, online veya yüz yüze kontroller sağlayarak, gidişatı izlemesi mühimdir çünkü konsoloslukların, sonuç aşamasında ek evrak talep etme durumu söz konusudur. Başvuru yapan kişinin kendine veya onun adına süreci izleyen danışmanlara konsolosluk, bilgilendirmede bulunur. Gelen cevabın ardından ise kabul ya da ret durumu açıklığa kavuşur.

Vize Başvurusu için 15 Tavsiye

  1.     Hangi ülkeye gitmek istediğinize karar verin. Vizesi değerli ülkeler önceliğiniz olsun.
  2.     Hangi amaçla vize başvurusunda bulunacağınızı iyi bilin, net ve kararlı olun.
  3.     Konsolosluk çalışanlarına kendinizi iyi tanıtın, kibar bir üslupla yaklaşın ve açık olun.
  4.     Belgelerde asla sahtecilik yapmayın, hapis cezasına kadar gidebilen bir yargı süreci söz konusu olabilir.
  5.     Evraklarınızı tam ve istenilen şekilde hazırlayın.
  6.     Kendinize güvenin ve konsolosluğu ikna edin.
  7.     Vize sürecini ilgili ve ciddi bir şekilde takip edin.
  8.     Randevu ve mülakatlara önceden hazırlanın, prova yapın.
  9.     Gideceğiniz ülkede kalmak yerine kalifiye hale gelip geri dönmeyi hedefleyin.
  10. Maddi durumunuzda iyileştirme sağlayın, gerekirse yakınınız olan birinin sponsorluğunu edinin.
  11. Vize kabul şansınızı artırabilecek sınav, sertifika, dil becerisi gibi kazanımlar edinin.
  12. Vize konusunda deneyimli danışmanlık şirketlerinden profesyonel destek alın.
  13. Ret alırsanız umutsuzluğa kapılmayın, şansınızı yeniden deneyin ancak yeni başvurunuzda iyileştirmelerde bulunun.
  14. CV ve portfolyo hazırlayın. Birçok ülke artık bu belgeleri talep etmektedir.
  15. Eğitim vizesi özelinde, lise veya üniversite ortalamanızı yüksek tutun, ülke ve okullar not ortalamasına (GPA) oldukça önem verir.    

Yurtdışında eğitim almak ve seyahat edebilmek için prestijli ve refah seviyesi yüksek ülkelere vize başvurusunda bulunmak gereklidir. Vize kabulü alabilmek ise kişiye değer kazandırır. Vize işlemleri konusunda detaylı bilgi ve profesyonel bir destek almak için bize ulaşın.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp