Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Çekya'da Konuşulan Dil Nedir? Çekçe Hakkında Bilinmeyenler

Yurtdışı Rehberi 19 Şubat 2021
Çekya'da Konuşulan Dil Nedir? Çekçe Hakkında Bilinmeyenler

Avrupa kıtasının orta noktasında bulunan Çek Cumhuriyeti, turistik mekanları, müzeyi andıran kentleri, kozmopolit hayatı , kültür ve eğlence festivalleri ile birçok ülkeden turistlerin ilgisini çekmektedir. Bu anlamda, Orta Avrupa'nın gözde ülkesi olan Çek Cumhuriyeti, kültürel etkinlikler ile öne çıkıyor. 

Çek Cumhuriyeti'nde Konuşulan Diller

Çek Cumhuriyeti'nde hakim konuşulan dil Çekçedir. Bunun yanında, ülke içinde bulunan Slovak ve Alman azınlık grup ise kendi dillerini konuşmayı tercih etmektedir. Çek Cumhuriyeti'nde bulunduğunuz süreçte, siparişinizi vermek istediğiniz de veya alışveriş yaptığınız da İngilizceyi rahatlıkla konuşabilirsiniz. Ayrıca, turistik bölgelerde halkın çoğunluğu Almanca ve Fransızca konuşabilmektedir. 

Çekçe Hakkında Bilinmeyenler

Her dil de olduğu gibi Çekçe dilinde de  bilinmeyenler veya doğru bilinen yanlışlar var. Sizler ile Çekçe hakkında bilinmeyenleri paylaşacağız.

Çek Alfabesi

Çek alfabesi sesli ve sessiz harf olmak üzere toplamda 42 harf bulunmaktadır. Harflerin çoğunluğu İngilizce de olduğu gibi okunmaktadır. Çek alfabesinde "háček" harfleri ayrı bir harf olarak kabul edilir.

Çekçe Latin Ailesindendir

Çekçe dili Rusçaya benzerliği ile bilinse de Kiril alfabesinden değildir. Aslında Çekçe, Latin alfabesine mensuptur. Çekçe harflerinden biri olan ‘ř’ yabancılar tarafından en zor telaffuz edilen harflerden biridir. 

Çekçe’nin iyi tarafı ise birkaç özel harflerin dışında kalan bütün harfler yazıldığı gibi okunur. Tabi, önemli olan nokta ise kelimenin uzunluğu ne olursa olsun vurguyu kelimenin ilk hecesine verilir. Eğer bu duruma dikkat etmezseniz, söylediğiniz kelime anlaşılmayacaktır. 

Çekçe’de Telaffuzun Sırrı

  • Şapkalı ‘ř’ harfinin okunması ne kadar zor olsa da "rj" gibi okunabilir. Örnek verecek olursak, "‘řeka" kelimesi "rjka" gibi okuma şansınız vardır. 
  • Türkçede bulunan "c" harfi, Çekçede ise "ts" gibi okunur.
  • Çekçede bulunan “j” harfi “y” olarak okunur. 

Çekçede Temel İfadeler

Eğitim hayatınızı Çekya Cumhuriyeti’nde devam ettirmeyi düşünüyorsanız, kendinizi kolayca ifade edebileceğiniz kelimeleri bilmenizde fayda var.

  • Merhaba - Dobry den - (dobreh den)
  • Günaydın - Dobre rano (dobreh rahno)
  • Teşekkür ederim - Dekuji - (dyekooyi)
  • Adım - Jmenuji se… - (ymeenooye se)
  • Ne kadar ? - Kolik - (kolik)
  • Saat kaç ? - Kolik je hodin? - (kolik ye hodeen)

Çekçe Öğrenmek Zor mu ?

Çekçeyi öğrenmek biraz zor olsa da moralinizi bozmayın. Sistematik bir çalışma düzeni ve dil hazırlık programları ile Çekçeyi öğrenebilirsiniz. Ancak, üniversiteyi Çek Cumhuriyeti'nde okumak istiyorsanız bir yıllık Çek hazırlık eğitimini almanız, dil öğrenme sürecinizi hızlandıracaktır. 

Avrupa eğitim sisteminde en uygun fiyatlı okullar Çekya'da bulunmaktadır. Hem köklü eğitim sisteminde eğitim alıp hemde Çekçe dilinizi geliştirmek istiyorsanız ihtiyacınız olan eğitim programları hakkında detaylı bilgi almak için ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Londra’da Gezi Rehberi!

Yurtdışı Rehberi
19 Şubat 2021

Londra'da Ücretsiz Müzelerin Tam Listesi

Yurtdışı Rehberi
19 Şubat 2021
wp