Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Delta ve Celta Nedir?

Genel 11 Ağustos 2021
Delta ve Celta Nedir?

İngilizce Öğretmenlerine yönelik  yurt dışındaki bazı kurumlar tarafından sunulan programlar "Teacher Training" adı altında verilir. Bu kurslar CELTA ve DELTA olarak adlandırılır. Peki bu çok popüler olan diploma programları arasında ne gibi farklar yatıyor. 

DELTA 

DELTA, açılım olarak “Yetişkinlere İngilizce Öğretiminde Diploma” anlamına geliyor. CELTA'ya benzer şekilde Delta, “University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES)” tarafından verilir ve Cambridge Üniversitesi tarafından onaylıdır. Bu kurs  kariyerlerine yön vermek isteyen ve eğitimin sektöründe doğru ilerlemek isteyen deneyimli İngilizce öğretmenleri içindir. Delta ayrıca Dilbilim ve Dil Öğretimi Yüksek Lisansları gibi diğer niteliklere ilerlemeyi de kolaylaştırabilir. 

DELTA, halihazırda öğretmen olarak çalışmakta olan ve en az 2 yıl tecrübesi olan öğretmenler için geçerlidir. Daha önceden CELTA almış olan İngilizce Öğretmenleri de DELTA alabilirler. Ayrıca DELTA Diplomasını alabilmek için 21 yaş ve üstü şartı aranmaktadır. DELTA Diplomasını almak isteyen adaylar, öncelikle 2-3 ay süren yoğun bir kursa katılırlar. Bu kurs esnasında teorik ve pratik eğitim birlikte verilir ve öğretmenler İngiltere’de öğretmenlik tecrübesi edinirler. Ardından sınava yine İngiltere’de girerek Türkiye’ye dönebilirler.

Kurs içeriği; 

Stajyer öğretmenlik yapma, sınıf içinde tecrübeli öğretmenleri gözlemleme, birçok pratik konularda yazılı ödevler teslim etme, bir adet örnek olay inceleme ve bir adet yazılı sınava girmek.

Kursiyerler program süresince, dışarıdan gelen öğretmenler ve Cambridge Üniversitesi ESOL departmanı tarafından görevlendirilmiş gözlemciler tarafından değerlendirmeye tabi tutulurlar. Değerlendirmede 3 aşamada gerçekleşir; 

  • Kurs İçi Çalışma, 
  • Örnek Olay İnceleme,
  • Yazılı Sınav.

CELTA

CELTA; yetişkinlere İngilizce eğitimi verecek öğretmenler için düzenlenen yeterlilik sertifikasıdır. Anadili İngilizce olmayan İngilizce Öğretmenleri için düzenlenmektedir. CELTA programı, öğretmenlikte hiç tecrübesi olmayan, az tecrübesi olan veya elinde öğretmenlik sertifikası bulunmayan (örneğin İngiliz veya Amerikan Dili ve Edebiyatı mezunları) adaylar için düzenlenmektedir.  Sertifika “University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES)” tarafından verilir. Cambridge Üniversitesi onaylı bu sertifikayı alan İngilizce Öğretmenleri, tüm dünyada öğretmenlik yapmalarını sağlayan bir belgeye sahip olurlar. 

Bu kursa katılmak veya sertifika almak için hangi bölümde okuduğunuzun önemi yoktur. Elbette İngilizce Öğretmenliği veya İngiliz Dili ve Edebiyatı ya da Amerikan Kültürü ve Edebiyatı okuyanlar çok daha avantajlıdır. Çünkü bu kursun konularıyla bahsi geçen bölümlerin konuları haliyle benzerlik gösterir. Yani, 20 yaşın üzerindeki herkes bu kurslara katılabilir. 

Celta kurslarına katılabilmek için bir diğer önemli şart da iyi bir İngilizcenizin olmasıdır. En az C1 Seviye veya IELTS’ten 7.00 almış olmanız gerekir. Çok fazla ders vereceğiniz için ders anlatmaya da yatkın olmalısınız.Tüm bu şartları sağladığınızı düşünüyorsanız bu kurslara başvurduğunuzda birkaç sınava tabi tutulursunuz. Celta kursları, Teori, Ödevler ve Değerlendirilme olarak 3 kategoriye ayrılır. Oldukça yoğun programlardır ver gerçek bir konsantrasyon gerektirir. Size verilen ödevler ve projeleriniz dışında aynı zamanda yoğun bir teorik bilgiye de maruz kalırsınız. Son olarak da gerçek öğrencilere ders anlatmanız beklenir. Hem kursiyerler hem de hocalarınız tarafından performansınız değerlendirilir.

DELTA ve CELTA’nın Avantajları 

Bu programlara kayıt olup diplomanızı elinize aldıktan sonra yurt dışında öğretmen olma şansı elde edersiniz. Diğer taraftan Türkiye’de iş başvurusu yaptığınızda alınma şansınız diğer öğretmenlere göre çok daha yüksektir. Kaliteli bir eğitim geçmişinizin olduğunun sinyallerini verirsiniz.

Bu kursları ana dili İngilizce olan bir ülkede alırsanız, sınıfınızda yaptığı meslekten sıkılmış ana dili İngilizce olan insanlarla karşılaşabilirsiniz. Böylece İngilizcenizi pratik etmek için harika bir fırsatınız olur.

DELTA ve CELTA Arasındaki Farklar 

Delta’nın Celta’dan farkı, kursu alabilecek kişilerin hali hazırda İngilizce Öğretmeni olması ve meslekte en az 1 yıl görev yapmış olmalarıdır. Sertifika yine, Cambridge Üniversitesi Yerel Sınavlar Birliği tarafından verilir. Ortalama 2-3 ay sürer ve kapsamı CELTA ile benzerlik gösterir.

Yurtdışında öğretmenlik yapmak isteyen veya Türkiye’de meslektaşları arasında fark yaratmak isteyen kişilerin tercih ettiği DELTA ve CELTA programlarına katılarak kariyer hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Bu ve bunun gibi önemli konular hakkında bilgi edinmek için Endless Abroad’u takipte kalın.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp