Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Dünyanın en uzun kelimesi nedir?

29 Temmuz 2022
Dünyanın en uzun kelimesi nedir?

Umarım hipopotomonstrosesquippedaliophobia'nız (uzun kelimelerden korkma) yoktur.

Dünyadaki en uzun kelimesi antidisestablishmentarianism (an-tee-dis-uh-stab-lish-muhn-tair-ee-uh-niz-uhm, an-tahy-) olduğunu düşünebilirsiniz. 19. yüzyıl İngiltere'sinde İngiltere Kilisesi'nin lağvedilmesine karşı bir hareketin adı olan bu 28 harfli söz, kesinlikle ağız dolusu sözlerdir. Bu kelimeyi ilk öğrenen kişiler bunu söylemeye bayılırlar çünkü bu kelimeyi bir kez öğrendikten sonra o dilde gerçekten ustalaşmış olmalısınız.

Tek bir sorun var: bu kelime dünyanın en uzun kelimesi değil. Hiç kimse nereden başladığından tam olarak emin değil, ancak antidisestablishmentarianism en uzun kelime olduğu fikri bir dil mitidir. Peki dünyanın en uzun kelimesi nedir?

Bu sorunun cevabı biraz sıkıntı yaşatıyor. Gerçek şu ki, birçok dil sondan eklemelidir. Bu, diğer, daha küçük kelimeleri bir araya getirerek kelimelerin oluşturulabileceği anlamına gelir. Bunun ünlü bir örneği, her şey için kelimelere sahip olmasıyla ünlü olan Almanca'dır. 63 harfli resmi en uzun Almanca kelime eskiden bir sığır eti etiketi yasasının adıydı: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz . Ancak 2013 yılında yasa ortadan kalktı ve bu söz kitaplardan silindi.

Almanca kelimeler, daha küçük kelimeleri bir araya getirerek oluşturulabildiğinden, teknik olarak sonsuza kadar uzayabilir. Ve Almanca bu konuda yalnız değil (en etkileyicisi de değil); Fince, Estonca ve İngilizce gibi dillerin tümü sonsuz uzunlukta sözcükler üretebilir. Bu nedenle, dünyanın en uzun kelimesi sonsuz uzunluktadır. Tartışma sona erdi.

İşte Dünyanın En Uzun Kelimesi;

  1. methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl…isoleucine

Burada bir üç nokta olduğunu fark edeceksiniz, çünkü bu kelime toplamda 189.819 harf uzunluğundadır ve bilinen en büyük protein olan titin'in kimyasal adıdır. Bu 'en uzun' kelime 189.819 harften oluşuyor ve telaffuz edilmesi üç saat sürüyor.

  1. निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल- मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल- विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्

Bu Sanskritçe kelime, Guinness Rekorlar Kitabı'nın en uzun kelimesi olma prestijine sahiptir. 195 karakterde (Roma yazı sistemine çevrildiğinde 428'dir), bu gerçek bir kelimeden çok bir cümledir. Tirumalāmbā'nın 1970 tarihli Varadāmbikā Pariṇaya Campū kitabında yer alan tüm literatürdeki en uzun kelime olma ayrıcalığına sahiptir. Çeviri de oldukça uzun:

“İçinde, susuzluğun gezginlere verdiği sıkıntı, kızların parlak gözlerinin demetleri tarafından hafifletildi; kakule, karanfil, safran, kafur ve misk kokularıyla yüklü hafif, tatlı ve soğuk su akıntılarını utandıran ve sürahilerden (içeride tutulan) nilüfere benzeyen bakire ellerinden akan ışınlar (oturmuş) mercanköşk ile karıştırılmış vetiver'in kalın köklerinden yapılmış (ve yakınına inşa edilmiş) güzel su barınakları, ara boşluğu sürekli olarak karartan yeni filizlenen mango ağaçlarının kümeleri ile kanepe benzeri yumuşak kum yığınlarıyla kaplı ayaklar. ve bol nektarla dolu bir dizi kalın yağmur bulutunun yanılsamasına neden olan çiçek suyunun damlayan damlaları nedeniyle daha da çekici görünüyordu.

  1. pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis

Oxford İngilizce Sözlüğü'nde yer alan bu 45 harfli kelime, en uzun İngilizce kelimedir. Daha yaygın olarak silikoz olarak bilinen akciğer hastalığına atıfta bulunan teknik bir kelimedir. Tüm kelimeler birileri tarafından uydurulmuştur, ancak bu kelimenin uzunluğu özellikle yapaydır.

  1. supercalifragilisticexpialidocious

En uzun kelimelerden bahsetmişken, bu terim Mary Poppins'in bir şarkısı olarak çok ünlüdür. Pek bir anlamı yok gibi görünüyor, ama kesinlikle söylemesi eğlenceli.

  1. nghiêng

Tamam, bu kelime açıkça dünyadaki en uzun kelimesi değil. Ancak sadece yedi harf uzunluğundaki bu kelime, Vietnamca'daki en uzun kelime olma özelliğini taşıyor. Bu aynı zamanda var olan en kısa en uzun kelime olduğu anlamına gelir. Muhtemelen, nghieng bir kelime değil, Vietnamca “yalıtkan bir dildir”. Vietnamca, yeni kelimeler oluşturmak için önekleri ve sonekleri birleştirmek yerine, anlamı değiştirmek için birleşen çok sayıda küçük kelime kullanır. Ancak bu, yalnızca bir "kelime" tanımınız boşluklarla çevrili herhangi bir harf kombinasyonuysa işe yarar.

  1. Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine

Bu kelime dünyanın en uzun kelimesi ve Türkçe bir kelime. Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine uzunluğu ile bilinen Fransızca ve Almanca kelimelere açık ara fark atmış durumda.

Anlayabileceğiniz gibi, "kelime"nin tanımı oldukça geniştir. Kriterleri nasıl tanımladığınıza bağlı olarak en uzun kelime değişecektir. 

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp