Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Malta’da Dil Eğitimi En Güzel Nasıl Olur?

Yurtdışında Eğitim 05 Ağustos 2019
Malta’da Dil Eğitimi En Güzel Nasıl Olur?

Yurt dışında dil eğitimi almaya karar verdiğimde aklımda birçok ülke seçeneği vardı. Aslında detaylı araştırana kadar dünya haritasında adı bile gözükmeyen Malta’ya karar vereceğimi ve bu kadar sevebileceğimi hiç düşünmemiştim. Vizeyi almamın ardından bavul hazırlıkları, vedalaşmalar ve sonunda uçuş günü... İstanbul-Malta için THY ve Air Malta havayolu firmaları her gün sabah ve akşam olmak üzere 2 uçuş sağlamakta. Benim tercihim sabah uçuşundan yana oldu çünkü pazar günümü evime yerleşme, çevreyi gezmek ve okulun yerini öğrenmek, alışveriş gibi amaçlarla değerlendirmeyi planladım. Malta’ya varışımın ardından pasaport ve bavul kontrolü aşamalarının ardından çıkışta ACE okul temsilcisi tarafından karşılandım ve evime doğru yola çıktık.

Malta Akdeniz’de bulunan bir ada ülkesidir yazları sıcak ve nemli geçerken kışları yağmurlu ve soğuk geçer. Ama kar yağışı hiç görülmez. 10 yılda bir görülen fırtınaya denk gelmeniz muhtemelen mümkün değildir.

Malta'da Konaklama Nasıl Oluyor?

Malta’da aile yanı ve paylaşımlı öğrenci evleri olarak 2 farklı konaklama seçeneğiniz var. Genelde öğrenciler tercihlerini paylaşımlı öğrenci evlerinden yana kullanıyor. Bence de daha avantajlı çünkü aile yanı konaklamalarında okul ile ev arasındaki mesafe ve ücret daha fazla oluyor. ACE paylaşımlı dairelerde kalan öğrenciler için ev dağılımı yaparken kişi kendini yalnız hissetmesin diye aynı milletten bir ev arkadaşı olmasına dikkat ediyor. Tabi ki istemezseniz ev değişikliği talebinde bulunabilirsiniz. En kısa süre içerisinde yeni opsiyonları size sunarlar.

Malta'da Eğitim Sistemi

Okul başlangıçları her pazartesi oluyor ve okula varışınızın ardından online teste giriyorsunuz. Ardından konuşma sınavı yapılıyor ve sınıflarınız belli oluyor. Sabah ve öğleden sonra olacak şekilde 2 seçeneğiniz mevcut. Sınıflarda kendi seviyenizden öğrenciler oluyor ve maksimum 14 kişiden oluşuyor. Her kurda minimum 4 hafta kalma mecburiyetiniz var. Bu okulların genel kuralı aslında, yapılan araştırmalara göre bir öğrenci her kurda 8 ila 12 hafta arasında eğitim alması gerekmektedir.

Başlangıçta 3 aylık gitmiştim ama ilk ayımın ardından daha fazla kalmak istediğime karar verdim ve vize işlemlerimi başlatarak 1 ay daha uzattım. Aslında 4 ay yeterli bir süre değildi. Bu arada eğer 3 aydan fazla kalmayı planlıyorsanız, 90. Günden sonra çalışma izni alıp yasal olarak çalışabiliyorsunuz. Malta diğer AB ülkelerine göre çok daha ekonomik bir ülke olduğu için saatlik ücretler 4-6 Euro arasında değişmektedir. Bulabileceğiniz işler ise garsonluk, komilik ya da broşür dağıtımı gibi oluyor genelde. Ben çalışma gereksinimi duymadım zamanımı derslerime ve eğlenmeye harcadım diyebilirim.

Her okul haftalık aktivite programları düzenliyor. Ama değişmeyen 2 gün var: Pazartesi ve Cuma. Her pazartesi yeni gelen öğrenciler için Conversation&WelcomeParty olarak konuşma grupları ile yeni ve eski öğrencilerin tanışıp kaynaşmaları sağlanıyor ve sonrasında isteyen öğrenciler partilere katılıyorlar.

Her Cuma ise okuldan ayrılan öğrencilere veda partileri düzenleniyor. Tabi bunlarla kalmıyor etkinlikler. Bowling, futbol, voleybol, go-kart turnuvaları düzenleniyor; muhteşem manzaralara sahip uçurumlara, plajlara gidiliyor, bot turları gibi birçok aktivite ile hem Malta’yı gezip görme hem de okul arkadaşlarınızla konuşabilme olanakları sağlıyor. Yabancı bir ülkede dil eğitimi almanın en olumlu yanı da bu zaten bence. Dünyanın dört bir yanından gelen insanlarla tanışıp, farklı aksanları duymaya alışıyorsun. Hem de tatilde gidebileceğin yeni rotasyonlar oluşuyor.

Malta dil okullarını incelemek için tıklayın: https://www.endlessabroad.com.tr/malta-yurtdisi-dil-okullari

Malta'da Gezilebilecek Yerler

Malta’da gezilebilecekler ve yapılabilecekler listesi yaptığımızda bu küçük ülkeye neler sığdırmışlar diye düşünmeden edemiyor insan. Valetta, Dingli Cliff, Blue Lagoon, Mosta, North of Malta, Mdina, Birgu, Popeye Village, Marsaxlokk, St. Peter’sPool, Blue Grotto, CoralLagoon, Bugibba, Gozo & Comino adaları ve daha fazlası…

Tabi ki buralara sadece okul etkinlikleriyle gitmek zorunda değilsiniz. Malta’da otobüs ve taksi dışında ulaşım aracı en azından kara yolu için alternatifin yok maalesef. Ancak şehirler arasını yürüyerek geçebildiğiniz için ulaşım araçları önemli bir faktör olmaktan çıkıyor. Otobüs ağı yaygınlığı ve büyük şehirlerdeki gibi trafik sorunu olmadığından her yere kolayca ulaşım sağlayabiliyorsunuz. (Malta’daki yerliler bizim trafiğimize denk gelmedikleri için tabi en ufak sıkışıklığı çok fazla büyütüyorlar.) Otobüs ücreti ise 1.50 Euro ve aldığınız bileti atmayıp 2 saat içinde sınırsız aktarma yaparak kullanabilirsiniz. Sadece otobüs saatlerine dikkat etmelisiniz bazı otobüslerin seferleri erken bitebiliyor. Eğer uzak bir lokasyona gidecekseniz dönüş için mutlaka öncesinde seferleri kontrol edin.

Eğer gece hayatını seven biriyseniz çeşit çeşit kulüpleri içinde barındıran Peaceville’de sabahlara kadar eğlenebilmeniz tabi ki mümkün. Kulüpler genellikle ücretsiz ve yaş sınırı var. Hatta bazı kulüpler belirli günlerde özel programlar hazırlıyorlar. Mesela çarşamba günleri Cube’de Brezilya gecesi olurken; Footloose’da Latin müzikleri sizleri bekliyor. 

Malta'da Yaşam Pahalı Mı?

Yaşam maliyetlerine baktığımızda zaten çoğu Avrupa ülkesine göre çok ekonomik bir ülke. Eğer bir de sürekli dışarda hazır yemek yemek yerine evde yapmayı tercih ederseniz hem kendi bütçenizi sarsmamış oluyorsunuz hem de daha sağlıklı beslenmiş oluyorsunuz. Ama tabi tercih edenler için Malta mutfağına özel tavşan ya da salyangoz yemeyi deneyebilirsiniz. Her ne kadar farklı tatları denemeyi sevsem de bunları yiyemedim.

Marketlerde aradığınız her şeyi rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Genellikle Greens, Valyou gibi süpermarketlerden alışveriş yapabilirsiniz. Ancak kapanış saatleri hafta içi 20.00, hafta sonu ise 19.00 olduğundan dikkat etmelisiniz. Ayrıca Greens markette özel olarak ayrılmış bölümde Türk markalı ürünleri de bulabilirsiniz. Yiyecek konusunda takıntılı biriyseniz bu ürünleri tercih etmeniz avantajınıza olacaktır.

En güzel diğer bir avantajı ise Avrupa ülkelerine yakın olması aslında. Schengen vizesi sayesinde Barcelona, Roma, Paris, Porto, Prag gibi bir çok Avrupa şehrine ucuz 20-30 Euro tutarlarında ( gidiş-dönüş) Ryanair'den bilet alıp gidebilirsiniz.

Eğitimimin bitiminin ardından Türkiye’ye Upper-Intermediate sertifikası ile döndüm. Ayrıca unutmayın, %80 devam zorunluluğu var eğer derslere devam etmezseniz kurs bitiminde bu sertifikayı alamazsınız.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Malta’da Dil Eğitimi En Güzel Nasıl Olur?

Yurtdışında Eğitim
05 Ağustos 2019

Yurtdışı Eğitimlerinde Vize Almak Ne Kadar Zor?

Yurtdışında Eğitim
05 Ağustos 2019

Polonya'da Eğitim Almanın Avantajları

Yurtdışında Eğitim
05 Ağustos 2019
wp