Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Gap Year Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gap Year Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gelecek planlarını oluştururken muhakkak rahat bir kafaya sahip olmanız, stresten ve baskıdan uzak kalmanız ve belki de en önemlisi deneyim elde ederek adım atmanız gerekir. Böylece, gelecekte hangi mesleği icra etmek istediğinizi, hangi dalda uzmanlaşmak istediğinizi ve hangi ülkelerde çalışmak istediğinizi rahatlıkla belirleyebilirsiniz.

Ülkemizde, özellikle lise mezuniyetinden sonra üniversiteye geçiş aşamasında öğrenciler oldukça yoğun bir stres ve gelecek kaygısı altında kalır. Bunun sebepleri, daha liseyi bitiremeden başlayan üniversiteye giriş sınavında yüksek puanlar alma zorunluluğu, bölüm tercih etme ve üzerinde uzmanlaşılacak dil tercihinde bulunma durumudur. Üniversiteye hazırlık sürecinde yaşanan bu yoğun stres ve gelecek kaygısı ile öğrencilerin doğal olarak sağlıklı bir kariyer planı ve üniversite tercihi yapması zorlaşır. Öğrenciler, kaygı ve baskı ile dolu bir zihinle tercihler yapmak zorunda kalır. Bu gibi zorluklar ile de sağlıklı bir gelecek planı yapmak mümkün değildir.

Gap Year Nedir?

“Gap Year”, Türkçesi “boşluk yılı” olarak olarak çevrilebilecek bir ara dönemde öğrencilerin, sağlıklı tercihler ve daha doğru bir kariyer planlaması yapması amaçlanmaktadır. Lise mezuniyetinden sonra üniversiteye hazırlanırken mezuna kalma sürecinde veya üniversite tercihi yaptıktan sonra öğrenime başlamadan önce bireylerin, yurtdışındaki ülkeleri gezerek farklı kültürleri deneyimlemesi, çeşitli çalışma programları ile iş tecrübesi edinmesi, üzerinde uzmanlaşmak istediği yabancı dile çalışması ve üniversiteleri gezerek okul tercihinde bulunması amaçlanır. Bu deneyimin öğrenciye katacağı artılar ise daha taze ve dinlenmiş bir zihinle düşünmek, yabancı dil pratiği edinmek, gelir elde etmek ve iş tecrübesi kazanmaktır.

9 ile 12 aylık bir zaman diliminde uygulanabilen Gap Year, tüm dünyada popüler hale gelen yurtdışı programlarından biri. Bireylerin hem tatil hem de gelecek hazırlığı içerisinde bulunduğu karma bir program olan Gap Year, Türkiye’de “mezuna kalmak” olarak algılanabiliyor. Fakat Gap Year’ın mezuna kalmaktan en büyük farkı, öğrenciyi strese sokmadan, gelecek kaygısına yol açmadan hem dil öğrenmesini hem de yurtdışı ülkelerini gezip geleceğine yön verebilmesini amaçlamasıdır. Bu açıdan Gap Year’ın mezuna kalma döneminden daha pozitif ve faydalı bir süreç olduğunu belirtmekte fayda var. Bunun yanında Gap Year, yalnızca lise sonrası üniversiteye hazırlanan öğrenci adaylarının değil, genç ve yetişkin bireylerin de tercih edebileceği bir program olarak öne çıkıyor. Kariyer hayatında farklı bir deneyim edinmek isteyen, yurtdışında farklı iş deneyimleri ve dil öğrenimi konusunda kazanım sağlamak isteyen kişiler de Gap Year programı ile kendini tazeleyebilir.

Gap Year’ın Avantajları Nelerdi?

Dünyada birçok insan, günümüzde yurtdışını deneyimleme konusunda çeşitli programlarla yalnızca gezmek ve tecrübe edinmek için rutin hayatına bir süre ara veriyor. Özellikle gelecek konusunda henüz bir karara varamamış, rutin hayatındaki yoğunluk ve stresten uzaklaşmak isteyen, farklı kültürlerle ve iş tecrübeleriyle tanışmak isteyen insan sayısı her geçen gün artıyor. Bu konuda Gap Year programı da yurtdışına çıkıp kendine zaman ayırmak isteyen bireyler için imkanlar yaratıyor. Yaklaşık 1 yıllık bir süre boyunca bireylerin, dünyanın birçok ülkesine gidip dil öğrenebilmesini, çalışma deneyimi elde etmesini ve gezip öğrenmesini sağlıyor.

Gap Year programı ile yapabileceklerinizin sınırı yok denebilir. Gezebilirsiniz, kariyer planlaması yapabilirsiniz, yabancı bir dil öğrenebilirsiniz, gönüllü organizasyon ve çalışmalara katılabilirsiniz, kendinize hobiler edinebilirsiniz. Bu konuda çizilecek rota tamamen sizin elinizde. Özellikle lise sonrasında öğrencilerin oldukça sıcak baktığı Gap Year, gerek sağlıklı ve rahat bir düşünceye gerekse daha başarılı bir başlangıca imkan tanıyor çünkü lisede başarılı olamayan veya üniversite hazırlık sürecinde hedefine ulaşamayan öğrencilerin vermiş oldukları bu bir yıllık arada, kendilerini geliştirip toparlayabilmesi mümkün.

Gap Year’a başlarken, hayatınıza verdiğiniz bu bir yıllık süreyi bir zaman kaybı olarak düşünmemelisiniz. Kendinize yapacağınız yatırımları, geleceğinizde icra etmek istediğiniz mesleği ve yaşamak istediğiniz ülkeyi seçmek kesinlikle bir kayıp değil çünkü Gap Year sonrası bireylerin, okul veya iş hayatında daha başarılı olduğu görülmüştür. Dolayısıyla kendinize ayırdığınız bir zaman olarak değerlendirebilirsiniz.

Kariyer

Gap Year programına katılarak, dünyadaki iş fırsatlarından yararlanabilir, geleceğinizi şekillendirmek için birçok çalışma deneyimi edinebilir ve kendiniz için bir network oluşturabilirsiniz. Bunu sağlama yolunda gönüllülük çalışmalarına katılabilir, staj programlarına başvurabilir veya doğrudan başvuru yoluyla işletmelerde, şirketlerde, atölyelerde vb. kuruluşlarda çalışabilirsiniz. Bu gibi çalışma deneyimi sağlayan imkanlar, Gap Year’ın bireye vaat ettiği en önemli avantajlardan biri. Dolayısıyla bireyin, ister üniversite öncesi hayatına yön vermek isteyen biri olsun ister kariyerine farklı bir yol çizmek isteyen biri olsun kazanacağı deneyim ve tecrübelerle kendi istediği hayatı yaşamasına fırsat sunulur.

Yurtdışında çalıştığınız süre boyunca kendi potansiyelinizi keşfedeceksiniz. Farklı bakış açılarıyla tanışacak, sosyal sermayenizi artıracak, gelir elde edecek ve tüm bu kazanımlar ile kabiliyetlerinizi zenginleştireceksiniz. Gerçekten ne yapmak istediğinize dair düşünme ve planlama yapma şansı elde edeceksiniz. Hangi yoldan gitmek istediğinize, elde etmek istediğiniz gelir miktarına, edinmek istediğiniz dillere ve yaşamak istediğiniz ülkelere dair daha belirgin bir düşünceye sahip olacaksınız.    

Yabancı Dil Öğrenmek

Gap Year boyunca birlikte olacağınız insanlarla, içinde bulunacağınız kuruluş ve organizasyonlarla ve en önemlisi sahip olacağınız yeni bir kültür ile o ülkenin dilini öğrenme konusunda oldukça kolay bir ortam sizi bekliyor. Yurtdışında yaşamak, o deneyime sahip olmak bir dili öğrenebilmek için en gerekli aşamalardan biridir. Yabancı dili yalnızca teorik olarak öğrenemezsiniz, pratiğini de icra etmeniz gerekir, o yönde düşünebilmeniz gerekir. Bu açıdan bakıldığında Gap Year ile yurtdışını gezmek, orada çalışmak ve insanlarla tanışmak sizin yabancı dil öğrenme sürecinizde bir kolaylık ve avantaj vaat ediyor. Kaygıdan ve stresten uzak, yalnızca kendinize ayırdığınız vakit boyunca edineceğiniz birçok tecrübe size aynı zamanda bir yabancı dili öğrenebilmek için bir imkan tanıyor. İnsanlarla iletişime geçin, çalışın ve gezin; bu fırsatlar size yabancı bir dili öğrenmenin en güçlü yolunu sunuyor.

Akademik Başarı

Gap Year programı sonrası üniversiteye hazırlanan veya üniversiteye başlayan bireylerin, daha rahat bir kafayla ve dinlenmiş olarak daha başarılı oldukları görülmektedir. Bunun sebebi ise gezdikten, iş tecrübesi edindikten ve birçok insan tanıyarak sosyal sermayelerini geliştirdikten sonra bireylerin, geleceklerine daha belirgin ve kararlı bir adım atma istekleridir. Stresten arınmış, başarılı olacaklarına inanmış ve unutulmaz bir deneyim yaşamış bireylerin doğal olarak başarı ihtimalleri daha da artmaktadır. Yapılan araştırmalar da Gap Year’ın dünya çapında niçin bu kadar yaygınlaştığına bir cevap buluyor; dinlenmek, kararlı hale gelmek ve artan başarı. Artan başarıyla beraber gelecekteki kariyer planlarınızı gerek iş dünyasına yönelik gerekse akademik hayata yönelik oluşturabilirsiniz. Dil öğrenmenin de bu sürece katkısı yadsınamazdır.

Sevdiğiniz İşi Keşfetmek İçin

Sevdiğiniz işi keşfetmek istiyorsanız muhakkak kendinize bir zaman ayırın. Bu zaman diliminde, gelecekte hangi uzmanlık alanına yönelmek istediğinizi daha net bir biçimde belirleyin. İş tecrübesi edinin, insanları tanıyın ve gelir elde edin. Bu kazanımlar size hangi meslekte ilerlemek istediğinize dair somut ve soyut kazanımlar sağlayacaktır. İcra etmek istediğiniz mesleğe yurt içinde mi yoksa yurtdışında mı, hangi ülkede ve hangi kültür içinde sürdürmek istediğinize karar verin. Daha nitelikli bir insan haline gelin ve gelecekte MBA gibi programlara katılma yolunda iş deneyimi edinin.

Gap Year programına katılarak, gelecek kaygısından ve stresten arınmış bir zihne sahip olun. 9 ile 12 ay boyunca gezin, eğlenin, çalışın ve dünyayı tanıyın. Bu, size geniş bir perspektif kazandıracaktır ve geleceğiniz daha geniş bir perspektiften kurgulamanıza imkan tanıyacaktır. Vizyonunuzu geliştirin, global düşünün ve yerelle sınırlı kalmayın. Gerek akademik gerek iş hayatınıza yurtdışı tecrübenizle başlayın veya devam edin. Yurtdışı tecrübesi, sizi rakiplerinizden bir adım öne taşıyacaktır.

Gap Year ve daha fazla yurtdışı programı hakkında ayrıntılı bilgi alabilmek için bizimle iletişime geçin.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Yurtdışında Nasıl Üniversite Okunur?

Yurtdışında Üniversite
31 Ağustos 2021

Kaygı Yok Stres Yok

Yurtdışında Üniversite
31 Ağustos 2021
wp