Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Daha İyi İngilizce Konuşmanın 12+ Yolu

Daha İyi İngilizce Konuşmanın 12+ Yolu

Herkesin problemi haline gelen, uzun yıllar boyunca İngilizce eğitimi alıp rahat konuşamıyor olmak, aslında birkaç basit nedene dayanıyor. Çözüm yolları nedir derseniz aslında onlar da çok basit. Sadece bazı şeyleri alışkanlık haline getirmemiz ve bazı önyargıları kırmamız gerekiyor. Sırasıyla hepsi üzerinde konuşurken sizler de aslında ne kadar basit olduğunu anlayacaksınız.

Yabancı dil öğrenenlerin çoğunluğu akıcı konuşmak ister. Peki akıcı konuşmak için neler yapmalısınız? Konuşma, yazma, dinleme veya diğer becerilerinizi geliştirirken kullanabileceğiniz teknikler mevcut. Yabancı dilinizi geliştirirken kendinizi rahat hissetmeniz de oldukça önemli. Bunun için bol bol pratik yapmalısınız. Biz de sizler için daha iyi ingilizce konuşmanın yollarını sıraladık.

  1. Konuşma Esnasında Gramer Bilgisine Bağımlı Olmak

Fark ettiyseniz bağlı değil de bağımlı kelimesini kullandık çünkü hepimizin yaptığı hatanın en başında konuşma esnasında gramere olan bağımlılığımız ve gramer hatası yapmaktan korkuyor olmamız gerekiyor.

Gramer bilgisi bir dilin matematiğidir ve ne yazık ki bizler hesap makinesi değiliz. O yüzden temel düzeyde bir gramer bilgisi cümle kurabilmemiz açısından yeterli olacaktır. O an sadece söylemek istediklerinize odaklanırsanız ilk etapta her şeyiyle tamam olan cümleler kuramasanız bile zamanla rahatlayan zihniniz sizi en iyiye doğru taşıyacaktır.

Gramere bağlı kalmadan doğaçlama yapmanız hata yaptığınız anlamına gelmez. Kurduğunuz İngilizce kelimeleri yavaş bir şekilde söyleyerek İngilizce öğrenme sürecinizi hızlandıracaktır. Telaffuz ve anlaşılır konuşma üzerine çalışma yapmak kendinize güveninizi artıracaktır.

  1. Kelime Dağarcığınızı Geliştirin

Kelime bilmeden nasıl mükemmel gramer bilgimizi içeren cümleler kuracağız değil mi? O yüzden eğer ki İngilizce konuşma problemimizi aşmak istiyorsak kelime dağarcığımızı geliştirmeliyiz. İngilizce altyazılı dizi izlemek, yabancı şarkı sözlerinin çevirisini yapmak ya da sevdiğiniz tarzda İngilizce bir kitap seçip onu çevirmek. Bunları yaparken aynı zamanda dizi izlemiş, müzik dinlemiş ve kitap okumuş olacaksınız. 

Her geçen gün yeni kelimeler öğrenmek kelime haznenizi geliştirecek ve kendinize olan güveninizin artmasını sağlayacaktır. Kendinize hedef belirleyip günde beş kelime ya da on kelime öğrenebilirsiniz. Eğer zamanınız sadece günde bir kelime öğrenmeye yetiyorsa bile her gün bir kelime öğrenmeye değer. Yılı her gün bir kelime öğrenerek tamamladığınızda ise 365 kelime öğrenmiş olacaksınız.

Bir defteriniz olsun ve o gün öğrendiğiniz kelimeleri yazın. Kendinize sürekli hatırlatmalar ve notlar bırakın. Eğer bir çalışma partneriniz varsa, hedeflerinizi birbirinizle paylaşın.

Günlük alışkanlıklarınıza İngilizce haberleri, şarkıları ve TV programlarını da ekleyin. Yeni kelimeler öğrenmek için bu kaynaklar oldukça değerli. Hangi öğrenme aracını tercih edeceğiniz de ilgi alanınıza bağlı. Eğer müzik dinlemeyi seviyorsanız, şarkı sözlerine dikkat ederek bilmediğiniz kelimeleri defterinize yazabilirsiniz. Şarkılarda günlük hayatta kullanılan İngilizce kelime, ifade ve söz öbekleri geçer. Bundan kaynaklı, İngilizce şarkılar, İngilizcenizi geliştirmek için en doğru kaynaklardır. Android ve iOS cihazlarındaki mobil uygulamalar ile de İngilizce çalışabilirsiniz.

  1. İngilizceyi Günlük Hayata Dahil Edin

Gününüzün yarım saatini İngilizce diyalog çevirmeye odaklayın. Belli bir konu üzerinde yarım saat sadece İngilizce konuşmaya çalışın. Bir konu belirleyin ve onun hakkında konuşmaya çalışın. Birebir deneyimlediğiniz her şey zamanla aklınızda kalacaktır.

Kelimeleri söz öbekleri halinde öğrenirseniz günlük hayatınıza da rahatlıkla dahil edebilirsiniz. Bu en faydalı kelime öğrenme yöntemlerinden biridir. Kelimeleri gruplar halinde öğrendiğiniz de konuşma yeteneğiniz daha hızlı gelişecektir. 

İçecekleri kelime kelime öğrenmek yerine söz öbekleri ile öğrenebilirsiniz. Örneğin, A pint of beer (bir büyük bardak bira), A glass of wine (bir kadeh şarap), a cup of tea (bir fincan çay), a pot of coffee (bir demlik kahve), vb. tek kelime öğrenmek yerine benzer kelimeleri öğrenmek çok daha faydalıdır. 

  1. Kelime Telaffuzlarına Dilimizin Dönmemesi

Gramer bilgimiz var, kelime dağarcığımızı da geliştirdik peki ya nasıl telaffuz edeceğiz? Bunun için de okuyup yazdığınız kadar dinlemenizi tavsiye ediyoruz. İngilizce seslendirilmiş bir metin dinleyip daha sonra aynı metni bir de siz seslendirin. Ta ki benzer sesleri çıkarana kadar. 

Kelime bilginiz yeterli olsa da doğru telaffuz edemezseniz sizi kimse anlayamaz. Bu durumda zamanınıza boşa harcamışsınız gibi hissedebilirsiniz. Kelime öğrenme aşamasında çevrimiçi sözlükleri kullanırken hoparlör simgesine tıklayarak telaffuzlarını kontrol edebilirsiniz. Youtube aracılığıyla İngilizce telaffuz öğretme videoları izleyebilir ya da podcastleri dinleyebilirsiniz. Bu aşamaları tamamladıktan sonra İngilizce tekerlemeler de öğrenebilirsiniz. 

  1. İngilizcenin Doğal Akışını Öğrenin

Kullandığınız sözcükleri düzgün ve akıcı bir şekilde konuşmak harika bir duygu. Bu duygunun sırrı cümlelerin akışında gizli. İngilizcenin doğal akışını öğrenmek için birçok teknik yöntemler var. Şiir okurken, şarkı dinlerken ya da dizi izlerken aşağıdakilere dikkat ediniz:

Kelime Bağları: Anadili İngilizce olan kişilerin kelimeleri nasıl bağladığını anlayın. Konuşma içerisinde nasıl bir akış sağlamak için neler yapıyorlar dikkatlice dinleyin. İki sesi birleştirebilir, değiştirebilir ya da yutabilirler.

Kısaltmalar: İki kelimeyi bir araya getirerek kısaltma kelimeler oluşturulabilir. Örnek verecek olursak;

  • he + will = he’ll
  • I + am = I’m
  • they + have = they’ve
  • do + not = don’t

Vurgu: Cümlelerde, kelimelerde ve hecelerde vurgulu kelimeleri anlayıp, öğrenmelisiniz.

Ritim: Ritim, kısaltmaların, bağların ve vurgunun birleşmesiyle oluşmaktadır. İngilizcenin inişleri, çıkışlarının, yani müzikal özelliklerinin tümüdür. 

Cümlelerin ve kelimelerin doğal akışlarını öğrenmeniz, yeni öğreneceğiniz kelimeler için kolaylık sağlayacak ve konuşma sürecinizi hızlandıracaktır.

  1. Yaptığın Sohbetleri Tekrarla

Arkadaşlarınız ile sohbetiniz bittikten sonra da, sohbetinizi değerlendirmek için kendinize zaman tanıyın. Sohbetiniz nasıl geçti? Sohbetinizin ne kadarında konuşulanları anlayabildiniz? Konuştuğunuz konu hakkında kendini iyi ifade edebildiniz mi? Bilmediğiniz kelimeler oldu mu? Sohbetiniz sonrasında bu soruları düşünmeniz bile bir sonraki sohbetinizde kendinize olan güveninizin oluşmasını sağlayacaktır. Bu sayede, bilmediğiniz kelimeleri araştıracak, sadece bilmediğiniz kelimelerle kalmayıp yeni kelimeler öğreneceksiniz.

Arkadaşlarınız ile yaptığınız sohbetleri yeniden gerçekleştiriyormuşcasına tekrar edin. Sohbet esnasında arkadaşınızın düşüncelerini kendi kelimeleriniz ile İngilizce anlatın. Arkadaşının söylediklerini kafanızda tekrar ve tekrar döndürün, konuşun. Bu alıştırmalar her şartta İngilizce iletişim becerilerinizi geliştirmenizde fayda sağlayacaktır.

  1. Dinle ve Oku

Bir dili öğrenebilmek için yeni kelimelere ihtiyaç duyuyorsunuz dimi? Ders saatleri içerisinde öğrenilen kelimelerle yeterli olmayıp, sonrasında da kelime dağarcığınızı geliştirebilmenin yolları var: Müzik dinleyebilir, film izleyebilir, kitap veya blog okuyabilirsiniz. Müzik dinlerken veya kitap okurken bilmediğiniz kelimeleri ve eş anlamlı sözcükleri bulabilirsiniz. Bilmediğiniz ve anımsatan kelimelerin anlamlarını araştırabilirsiniz. Bu yaptığınız pratikler size bir sonraki adamınız için oldukça faydalı olacaktır.

Şunu kabul etmekte fayda var: İngilizceyi eğlenerek öğrenmek çok daha kolaydır. Yalnızken, kendi kendinize konuşarak, popüler şarkıları ve tekerlemeleri yüksek sesle söyleyerek öğrenmeyi eğlenceli hale getirebilirsiniz. 

Hikayeleri ve romanları okuyup arkadaşlarınıza İngilizce olarak anlatarak pratik yapın. Okuduğunuz kitapları kendi kelimeleriniz ile İngilizce anlatın. Örnek verecek olursak; ben olsam bu kitapta kendi tarihimize ve kendi kültürümüze değinirdim gibi kendi fikirlerinizi çevrenizdekilere anlatabilirsiniz. 

Alternatif olarak, İngilizce bir hikayeyi farklı cümleler ile de anlatabilirsiniz. Pratik yapmak için temelden başlayabilirsiniz. Bir hikaye veya bir masal okuyabilirsiniz. Sonrasında kendi kelimeleriniz ile kendi kendinize veya çevrenize anlatın. Bu alıştırma sayesinde İngilizce konuşma becerilerinizi ilerleteceksinizdir. 

  1. Kağıtlar Hazırlayın

Konuşurken heyecanlanmanın bir sebebi de ne söyleyeceğini bilmemekten kaynaklanır. Bunun üstesinden gelmek için kendinize kağıtlar hazırlayın. Diyelim ki arkadaşınız ile konuşacaksınız, konuşacağınız konuyla ilgili kelimeleri bir kağıda yazabilirsiniz. Bir restorana yemek yemeye gittiğinizde garsona söyleyeceğiniz kelimeleri veya iş görüşmesinde konuşacağınız kelimeleri kağıda yazabilirsiniz. Bu tekniği kullandığınızda kendinizi daha güvende hissedeceksiniz. 

  1. Telefon Görüşmeleri Yapabilirsiniz

Telefon görüşmeleri genelde zorlayıcı geçer. Nedeni ise konuştuğunuz kişinin dudaklarını okuyamazsınız ve beden dilini göremezsiniz. Daha iyi bir iletişim kurabilmek için arkadaşların ile telefonda görüşmeler yapabilirsiniz. Görüşme esnasında da kendinize kelime listesi hazırlayabilirsiniz.

  1. Sesinizi Kaydedin

Birçok insan kendi sesini cihazlarda duymaktan hoşlanmaz. Fakat, konuşma becerilerinizi geliştirmek için ses kaydı yapmanız çok önemli. Kendi konuşmanızı dinlemek, konuşurken fark etmediğiniz kelime hatalarını fark etmenizi sağlayacaktır veya konuşma becerinizin ne kadar ilerlediğini fark edip mutlu hissedebilirsiniz. Yaptığınız ses kaydınızı öğretmeninize dinleterek, sizi değerlendirmesini isteyebilirsiniz.

  • Shadowing tekniği ile konuşmaları taklit edebilirsiniz. Sohbet esnasında anadili İngilizce olan birinin söylediğini dinleyip onu taklit edebilirsiniz.
  • En sevdiğiniz videoyu seçerek, videonun altyazısını açın. Tercih ettiğiniz videonun sizi eğlendirecek bir video olduğundan emin olun. 
  • Defalarca videoyu dinleyin. Genel içeriği ve akışı öğrenmek için videoyu dinleyip dikkatlice altyazılarını okuyun. 
  • Konuşmacıyı tekrar ve tekrar dinleyin ve cümlelerini siz de söyleyin. Oynatın, dinleyin, durdurun, konuşmacıyı çok kez kelime kelime tekrar edin ve konuşmanızı kayda alın. Kayda aldığınız konuşmanız ile konuşmacının telaffuzlarını karşılaştırın. Hem bu sayede, konuşmacı ile kendi sesinizdeki farklılıkları ve benzerlikleri anlayabilirsiniz. Bu tekrarları video bitene kadar devam edin. 
  1. Kelimeleri Tek Tek Ezberlemektense İfadeleri Öğrenin

Konuşmanızdaki akıcılığı artırmanın yollarından biri ise kelimeleri tek tek ezberlemek yerine çeşitli konuşma kalıplarını öğrenmektir. Hello, how are you today? (Selam, bugün nasılsın?) diye soru yöneltmek yerine; What’s up, man? (Naber kanka?) Hey dude (Selam dostum) ya da How ya going, mate?” (Nasıl gidiyor abi?) gibi ifadeleri kullanabilirsiniz. Hem gündelik yaşama daha hızlı adapte olursunuz.

  1. Tekerlemeleri Yavaş Bir Şekilde Söyleyin

Tekerlemeler, yani tongue twisters, hızlı bir şekilde söylenmesi biraz zor olan cümlelerdir. Arkadaşlarınız ile eğlenceli bir yarışa girmek isterseniz, en hızlı şekilde tekerleme söyleyeni seçmek sizin için farklı bir aktivite yapmanızı sağlayacaktır.

Tekerlemeleri yavaş bir şekilde söylediğinizde ise telaffuz ve anlaşılır konuşma üzerine pratik yapmak için harika bir aktivite olacaktır.

  1. Kendi Kendinize Konuşun

Kendi kendinize veya ayna karşısında yüksek sesle İngilizce konuşun. Kendinize “Shall we go get a glass of water?” (“Gidip bir bardak su alalım mı?”) gibi cümleler kurun. “I need to do a load of laundry today,” ( “Bugün bir makine çamaşır yıkamam gerek.”) gibi evde yapılacak gündelik aktivitelerden bahsedin.

Ek olarak, alacağınız İngilizce kitabı sesli bir şekilde okuyabilirsiniz. Bu alıştırma sayesinde telaffuz pratiği yapacaksınız ve konuşmanız hızlanacaktır. Bu süreçte kendinizi kaydedebilir, kaydınızı dinleyebilir ve yanlış kullandığınız kelimeleri fark edebilirsiniz. İngilizcesi iyi olan bir arkadaşınızdan veya öğretmenizden kayıtlarınız için geri bildirim vermesini isteyebilirsiniz.

Kendi kendine konuşmanın diğer bir faydası ise zaman içerisinde İngilizce düşünmeye başladığınızı fark edeceksiniz. Bu sayede, günlük sohbetlerinizde kuracağınız cümleleri düşünüp cevap vermeniz çok daha az zaman alacaktır. Söyleyeceklerinizi düşünmenize gerek kalmadan cevap verebilecek duruma gelebilirsiniz. 

İngilizce günlük tutma yöntemi İngilizce düşünmek için en büyük araçlardan biridir. Günlüğünüze yazacağınız cümlelerin hatasız olmasına gerek yok, burada amaç, düşüncelerinizi rahatlıkla İngilizce olarak aktarmak olacaktır. 

  1. Topluluk Önünde Konuşma Etkinliklerine Katılın

Üniversiteler veya yurtdışındaki dil okulları, münazaralar, tiyatrolar, konuşma kulüpleri gibi buluşma etkinlikleri düzenlerler. Bu etkinliklerde sizinle aynı ilgi alana ve görüşlere sahip insanlarla tanışıp kaynaşabilirsiniz. Bu sayede, bolca İngilizce konuşma pratiği yapabilirsiniz. 

İnternet üzerinden de etkinlik takvimlerine göz gezdirmeniz de fayda var. Bu tarz konuşma etkinliklerine katılmak ne kadar zor olsa da İngilizcenizi geliştireceğiniz için büyük bir adım olduğunu unutmayın.

Etkinliklere katılmadan önce evde kendi kendinize yapacağınız pratikler de güveninizi artırmanıza yardımcı olacaktır. Pratik yapmak, gelişiminizi olumlu bir şekilde ilerlemesini sağlar. Bundan kaynaklı, hangi İngilizce konuşma tekniği kullanırsanız kullanın, İngilizce konuşma pratiğini aksatmayın. Bahaneleri ortadan kaldırarak, kendinize şans yaratın.

Topluluk önünde konuşmanızı sağlayacak ve kendi güveninizi artıracak eğlenceli pratiklerden faydalanın. Topluluk önünde konuşma yapacaksanız, öncesinde hazırlık yapmanız şarttır. Yapacağınız hazırlıklar birçok kez tekrar içerecektir. TED konuşmacıları bile sahneye çıkmadan önce 200 kezden fazla tekrar ediyorlarmış. Eğer siz de etkinliklere katılacaksınız, bir TED konuşmacısı gibi konuşacağınız cümleleri tekrar etmeniz gerekir.

  1. Dil En iyi Konuşulduğu Yerde Öğrenilir

Yabancı dili en iyi konuşmanın yollarından biri de konuşma pratiği yapmaktır. Farklı kişilerle sık sık pratik yaparsanız konuşmanızın zaman içerisinde ilerlediğini siz de fark edeceksiniz. Yurtdışında eğitim almaya karar verdiğinizde, o ülkedeki sınıf arkadaşların, cafe, restaurant ve konakladığın yerdeki kişilerle konuşmak durumunda kalacaksınız. Eğer kendi ülkenizde dil öğreniyorsanız ise arkadaşlarınla ders sonrası vakit geçirebilir, online platformlar üzerinden farklı insanlarla tanışarak pratik yapabilirsiniz.

Dil  gelişimi konusunda en kilit nokta o dilin konuşulduğu ülkede bir süre yaşamak. Bu noktada yurtdışı eğitim seçenekleri arasından en çok tercih edilen Amerika dil okulları oluyor. Ne kadar süre ile hangi eyalete giderseniz gidin mutlaka kendinizi geliştirmiş olarak döneceksiniz. New York, Boston ya da Los Angeles hiç fark etmez Amerika dil okullarının fiyatları her bütçeye uygun seçenekler sunar. Amerika’nın para birimi olan Dolar, İngiliz para birimi Sterline göre daha küçük olduğundan, Amerika’da dil okulları fiyatları ve yaşam şartları İngiltere’ye göre daha uygundur. Amerika dil okullarında alacağınız eğitimle gramer öğrenmenin yanı sıra, o dili günlük hayatınızda kullanarak anlama ve konuşma yeteneklerinizi de geliştireceksiniz.

Amerika dil okullarının çoğunda kullanılan eğitim materyalleri, eğitim teknikleri ve diğer gelişmiş hizmetleri sayesinde öğrencilerin hedeflerine en iyi şekilde ulaşacakları bir dil eğitimi almaları mümkündür. Amerika dil okulları ile diğer milletlerden arkadaşlarınız sayesinde farklı kültürler edinmek, kendi kültürünüzü tanıtmak için de büyük bir fırsat elde edeceksiniz. Amerika dil okullarında alacağınız dil eğitimi sonrası dil yetkinliğinizi geliştirmiş olacaksınız. Amerika dil okullarından alacağınız dil eğitimi, Türkiye’ye döndüğünüz zaman  yapacağınız iş başvurularında da sizi bir adım öne çıkaracaktır.  Amerika dil okulları sizlere Genel İngilizce, Yoğun İngilizce, İş İngilizcesi, akademik İngilizce ve amaçlarınıza yönelik hazırlandığınız IELTS/TOEFL gibi sınavlara yönelik programlar sunar. Biz Endless Abroad olarak,  Amerika dil okulları arasından sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda en iyi tercihi yapmanız için her zaman yardımcı oluyoruz.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Malta’da Dil Eğitimi En Güzel Nasıl Olur?

Yurtdışında Eğitim
19 Kasım 2019

Yurtdışı Eğitimlerinde Vize Almak Ne Kadar Zor?

Yurtdışında Eğitim
19 Kasım 2019

Polonya'da Eğitim Almanın Avantajları

Yurtdışında Eğitim
19 Kasım 2019
wp