Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

İrlanda'da Yüksek Lisans Eğitimi Almanız için Bilmeniz Gerekenler

İrlanda'da Yüksek Lisans Eğitimi Almanız için Bilmeniz Gerekenler

Türkiye’de lisans öğrenimini tamamlamış ve gerek akademik gerekse iş hayatı açısından daha profesyonel, daha kalifiye bir birey haline gelmek isteyen her öğrencinin hayali, yurtdışında bulunan birçok prestijli üniversiteden birinde yüksek lisans (master) yaparak kendini daha çok geliştirmektir.

Yüksek lisans seviyesinde bir öğrenim görerek o mesleki alana dair uzmanlaşmak ve entelektüel gelişimi tırmandırmak şüphesiz ki günümüzün hızla gelişen dünyasında bir seçenek değil, zorunluluktur.

Daima en nitelikli ve çalışkan bireylerin kazanabildiği yüksek prestijli konumlara erişebilmeyi kim istemez? Bu sebeple, küreselleşmek ve sahip olunan mesleği layıkıyla icra edebilmek için en prestijli uzmanların bulunduğu, köklü, dünya sıralamalarında önde gelen üniversitelerin lisansüstü öğrenim programlarına katılabilmek oldukça kıymetlidir.

İrlanda, devlet üniversiteleri ve özel üniversiteleri ile yurtdışı eğitim için yüksek lisans programlarını tercih etmek isteyen tüm uluslararası öğrencilere hitap eden çeşitli programlar sunmaktadır.

QS Dünya Üniversiteleri arasında yapılan sıralamalarda her yıl ilk 500 içinde bulunan Trinity College Dublin (101.), University College Dublin (173.), National University of Ireland Galway (258.), University College Cork (298.), Dublin City University (490.) ve University of Limerick (500.) gibi birçok üniversitesi ile İrlanda, yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyen herkese uygun bir program sunmaktadır.

Yalnızca eğitim kalitesi ve üniversite prestij ile değil, cana yakın toplumu, çeşitli kültürleri etkileyip dünyaya yayılan festival ve mekanları, doğası ve temiz havası, mutfağı ve daha birçok yönüyle Avrupa'nın en yaşanabilir başkenti seçilen Dublin şehriyle İrlanda, hangi geçmiş ve kültürden geliyor olursa olsun her öğrenci için unutulmaz bir ülke!

Neden İrlanda'da Yüksek Lisans Eğitimi?

Türkiye’den yurtdışına yüksek lisans başvurusunda bulunarak, yüksek standartlara sahip üniversitelerden kabul almak artık oldukça kolaydır.

Bu konuda, bireyin akademik hayatındaki başarısı ve yurtdışı eğitim konusunda deneyimli danışman kuruluşlar önemli bir rol oynamaktadır. Bu iki unsur bir araya geldiğinde ise, bireyin birçok ülkeye yüksek lisans başvurusunda bulunmaması için hiçbir engel yoktur.

Dünyanın her yerinde, en prestijli ve yüksek üniversitelerde yüksek lisans öğrenimi görülebilmektedir.

İrlanda'da yüksek lisans eğitimi almak kişiye, anadili İngilizce olan, dünya sıralamalarında her yıl ilk 400-500 bandında birçok üniversitesi bulunan, her dalda ve branşta programların bulunduğu, yaşam ve eğitim masraflarını iyi bir biçimde karşılayabilecek saatlik ücretler çalışma fırsatının sunulduğu ve refah seviyesi dünya standartlarında üst düzeyde bulunan bir ülkede yaşama fırsatı sunar.

Tüm bu yanları düşünüldüğünde İrlanda, kişinin dünya vatandaşlığını deneyimleyebileceği benzersiz bir destinasyondur.

Yurtdışı eğitimin tüm boyutları göz önünde bulundurulduğunda İrlanda'da yüksek lisansa başlamak, kişinin aynı anda hem nitelikli ve prestijli bir eğitim alması hem de kültürel ve ekonomik refah içinde yaşaması demektir.

Bununla birlikte anadilinin de İngilizce oluşu ve halkının İngilizce konuşmasıyla da İrlanda, bir yurtdışı eğitim deneyiminden beklenen tüm kazanımları sağlar.

İrlanda Yüksek Lisans Kabul ve Başvuru Şartları

İrlanda'da yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerden, lisans diploması, belirli bir not ortalaması, yabancı dil yeterlilik belgesi ve pasaport gibi belgeler talep edilmektedir.

Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında talep edilen belgelerin farklı olduğunu belirtmekte fayda var. Bu noktada, öğrenciden beklenen yeterlilikler aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek lisans programlarına başvuru için lisans diploması,
  • GPA (not ortalaması),
  • IELTS, TOEFL, PTE Academic ve eşdeğer kabul gören dil testi sonuçları,
  • *Master programlarında seçtiğiniz konulara göre GMAT ve GRE testlerinden birine girmiş olmanız gerekebilir.
  • Başvuru formu,
  • Lisans ve yüksek lisans derecelerine göre değişebilen 2-3 adet referans mektubu,
  • Başvuracağınız üniversiteye hitaben yazılacak niyet mektubu,
  • Eğer varsa iş deneyimleriniz,
  • Sanat, tasarım, mimarlık, moda gibi alanlar için portfolyo.

Yüksek lisans başvurusu için gerekli olan belgeleri tamamladıktan sonra gerek online gerek fiziksel yolla okula başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Günümüzde, yurtdışında bulunan neredeyse tüm okulların online bir başvuru kanalı yer almaktadır. Bu sayede öğrenciler için başvuru süreci oldukça kolaylaşmaktadır.

Başvuruların ne kadar erken olduğu, okulun değerlendirme süreci ve kontenjan doluluğu ihtimalleri göz önünde bulundurulduğunda önem taşımaktadır.

Eksiksiz evraklardan oluşan bir dosya ve erken bir başvuru, öğrenci için kabul oranını artırmaktadır.

İrlanda'da İstediğim Bölümlerde Yüksek Lisans Yapabilir miyim?

Türkiye'den İrlanda'ya yüksek lisans programları için gidip master yapacak öğrencilerin, istenilen fakülte ve bölümle eğitim alması mümkündür.

Bu konuda herhangi bir sınır veya engel yoktur. Üniversitelerin ve İrlanda Hükümetinin sağlamış olduğu koşulları ve istenen belgeleri eksiksiz bir biçimde karşılayan her üniversite mezunu öğrencinin, İrlanda yüksek lisans programlarına kayıt yaptırıp eğitim alması mümkün.

Bazı durumlarda öğrenciler, iki yıllık ön lisans (Associate Degree) mezunu olduğu için yüksek lisans yapamamaktan korkabilir.

Ancak İrlanda Devlet Okulları ya da İrlanda Özel Okulları bu konuda da öğrencilere kolaylık tanımaktadır.

Lisans tamamlama programlarına katılarak öğrenci, iki yıllık ön lisans mezuniyetini dört yıllık lisans mezuniyetine yükseltebilir ve böylece İrlanda'da yüksek lisans yapmaya hak kazanabilir.

Bu konuda daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin!

İrlanda’da Yüksek Lisans Yapmak için Girilmesi Gereken Sınavlar

İrlanda'da yüksek lisans yapmak için öğrencilerin edinmesi gereken ilk yeterlilik İngilizcedir. İrlanda, anadili İngilizce olan bir Avrupa ülkesi olduğundan gerek akademik gerekse gündelik hayatta İngilizceyi esas tutmaktadır.

Bundan ötürü, İrlanda'da yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin İngilizce seviyeleri belirli bir düzeyde olmalıdır (minimum B2).

Bu düzeyi belirtebilmek için öğrencilerin IELTS, TOEFL, PTE Academic gibi uluslararası alanda kabul gören dil yeterlilik sınavlarına girip istenen skoru edinmeleri gerekir.

Sınav skorları, her okul tarafından farklı düzeyde talep edilebilir. Bu sebeple, başvurulacak üniversite ve programın dil yeterlilik şartlarını inceleyip o yönde hareket etmek en doğrusu olacaktır.

Eğer İngilizce seviyesi, öngörülen seviyenin altında ise öğrenciler, İrlanda dil okullarında dil eğitimi görebilir ya da sınav hazırlık programlarına katılarak akademik İngilizcelerini geliştirebilir.

Bu konuda Dublin'de, Cork'ta, Limerick'te, Galway'de ve diğer birçok İrlanda şehrinde bulunan dil okullarının sunduğu -özellikle 25 haftalık work and study programı- dil eğitimi programlarıyla hem İngilizce öğrenilebilir hem de çalışarak para kazanılabilir.

Endless Abroad'un uzun yıllara dayanan İrlanda dil okulu deneyimiyle en iyi dil okullarında eğitim alabilirsiniz.

Dil yeterliliğinin yanında öğrencilerin, akademik yeterliliklerini de gösterebilecekleri belirli sınavlara girmesi gerekebilir.

Bu konuda her İrlanda üniversitesi farklı bir talepte bulunmaktadır ancak yine akademik yeterlilik konusunda uluslararası kabul görmüş bazı sınavlar da yer almaktadır.

GMAT sınavı, SAT Sınavı gibi küresel akademik beceri sınavlarına girip belirli bir skor edinen öğrencilerin, İrlanda yüksek lisans programlarına başvurularında kabul alma oranı da yüksek olacaktır.

İrlanda'da Yüksek Lisans Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İrlanda başta olmak üzere dünyanın neresinde yüksek lisansa başlayacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Her şeyden önce, hangi alanda uzmanlaşmak istediğinizi iyi seçmelisiniz.

Program, branş, fakülte ve tüm bunların mesleki hayattaki tezahürünü iyi düşünüp bu yönde karar vermek gerekir. Bu sayede kariyerinizi de iyi planlayıp sağlam temeller atmış olursunuz.

İrlanda'da, hangi alanda ilerlemek istiyorsanız o alana uygun bir program muhakkak bulunur.

Maddi durumunuz ve içinde bulunacağınız hayat şartlarınızı da iyi incelemelisiniz. Sahip olduğunuz bütçenin, İrlanda'da yüksek lisans programlarını karşılıyor durumda olması çok önemlidir.

Çünkü okullar, maddi beklentilerini karşılamayan öğrencileri çoğu zaman ya reddeder ya da şartlı kabul verip sürecin uzamasına neden olur.

Doğal olarak İrlanda'da sorunsuz ve konforlu bir yüksek lisans öğrenimi için maddi durumunuzu kontrol etmelisiniz.

Bir başka konu ise konaklama seçenekleridir. İrlanda, konaklama bakımından Avrupa'nın en ekonomik ve çeşitli ülkelerinden biridir.

Ancak dönemsel yoğunluktan ötürü aile yanı konaklama gibi seçenekler veya Dublin gibi şehirler, istenilen uygunluğa sahip olmayabilir. Sürece başlarken konaklamanızı netleştirip problemsiz bir şekilde konaklama konusunu çözmeniz gerekir.

İrlanda da dahil tüm ülkelere, hangi amaçla başvuruyor olursanız olun dikkatli ve eksiksiz ilerlemeniz gereken süreçlerden biri evrak ve bilgi sunumudur.

Hedef ülke, şirket, okul vb. muhakkak adaydan eksiksiz bir belge ve bilgi aktarımı beklemektedir. Öğrencinin akademik ve mesleki geçmişini, ailevi durumunu, maddi imkanlarını ve hedeflerini öğrenmek isteyen kurumlar, esasında onu daha iyi tanıyıp kararını buna göre vermek ister.

Sonuçta eksiksiz evrakı ve gerekli olan tüm bilgiyi hedef kuruma sunan öğrencinin profili ve imajı da buna paralellik göstererek uygun ve kabul edilebilir olacaktır.

İrlanda Üniversitelerinde YÖK Denkliği

İrlanda, Türkiye'de Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından tanınan birçok üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır.

Bu üniversitelerden -özellikle ilk 400'de bulunan üniversitelerden- lisans veya yüksek lisans düzeyinde mezuniyeti olan öğrencilerin, Türkiye'de YÖK denkliği doğrudan sağlanmaktadır.

Yani öğrenci, hiçbir sınava ya da ek belgeye gerek duymadan diploması ve diğer mezuniyetini kanıtlayan belgeleri ile Türkiye'de mezuniyetini resmileştirip mesleki hayatına devam edebilir.

Ancak İrlanda'da ilk 400 dışında kalan üniversitelerden mezun olan öğrencilerin, mezuniyetini denkleştirebilmesi için diploma dışında mesleki yeterlilik sınavına girip minimum puanı edinmesi gerekmektedir.

İrlanda Yüksek Lisans Programlarına Ne Zaman Başvuru Yapılmalıdır?

İrlanda'da yüksek lisans programları, her okulun belirlediği bir dönemde kayıt ve başvuru almaktadır.

Genellikle her yılın Eylül ve Ocak aylarında açılan başvuru süreciyle öğrencilerin İrlanda üniversitelerine başvuru hakkı bulunmaktadır.

Bununla birlikte, Endless Abroad'un yakın işbirliği bulunan bazı üniversite ve kolejlerin programlarına Ocak, Mart, Haziran ve Eylül aylarında başvuru imkanı bulunmaktadır.

İrlanda Öğrenci Vizesi

İrlanda Vizesinde öncelikli olarak yapılması gerekilen şey vize başvurusundan önce okul ücretinin tamamının okula gönderilmesidir.

Avustralya, Malta ve İrlanda dışında hiçbir ülkede bu kural yoktur. İrlanda Konsolosluğu, vizeden önce okul ücretinin ödendiğine dair dekontu vize dosyasında görmek istediği için öğrencilerin hepsi vizeden önce tüm ücretini ödemek zorundadır; vizenin olumsuz olması durumunda ödenen ücret öğrenciye iade edilmektedir.

Öğrenci vizesi almak isteyen öğrencilerin online olarak (VFS İrlanda portalı üzerinden) başvuruda bulunmaları gerekir.

Online başvuru sürecini tamamladıktan sonra sistem tarafından belirtilen diğer adımları uygulamanız gerekecektir. Bu adımlar başvurunuzu ve gerekli evrakları nereye teslim etmeniz gerektiği gibi bilgileri içerir.

Online başvurunuzun çıktısı ve gerekli evrakları imzalı ve tarih belirtilmiş bir halde sunmanız gerekir. Başvuru sürecinin bir parçası olarak biyometrik (parmak izi vb.) bilgilerinizi de sunmanız istenebilir.

İrlanda öğrenci vizesine başvuruda bulunmak için gereken evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Tarih ve imza içeren online başvuru formu çıktısı,
  • İki adet renkli pasaport uyumlu/biyometrik fotoğraf (yakın zamanda çekilmiş olmalıdır),
  • Pasaport ve eski pasaportların fotokopisi (pasaport geçerlilik süresi ülkeye varışınızdan itibaren en az 12 ay geçerli olmalıdır),
  • Tüm iletişim bilgilerinizi içeren imzalı bir başvuru yazısı (İrlanda’ya gelme sebebi, neden İrlanda’da eğitim almak istediğiniz gibi bilgileri de içermelidir),
  • Bir eğitim kurumuna kayıt yaptırdığınıza dair kanıt,
  • Eğitim geçmişinizde boş bir yıl olup olmadığının kanıtı ve sebebi,
  • Eğitim ücretinin ödendiğine dair belge,
  • Aldığınız eğitimi tamamlayabilecek akademik yeterliliğe sahip olduğunuzun kanıtı,
  • Finansal Yeterlilik Kanıtı,
  • Özel Sağlık Sigortası,
  • İngilizce Yeterlilik Kanıtı,
  • (Varsa) Reddedilen vizeleri gösteren belge,
  • Doğum Belgesi,
  • Konaklama belgeleri,

Belgelerin tamamının İngilizceye çevrilmiş olması gerekmektedir. Başvurunuza eklediğiniz evraklar orijinal olmalıdır ve hepsinin bir fotokopisine sahip olmanız gerekir. Doğum belgesi, pasaport gibi orijinal evraklar size geri verilecektir.

İrlanda Yüksek Lisans Fiyatları

İrlanda yüksek lisans programları, öğrenim göreceğiniz İrlanda Devlet Okulları ya da İrlanda Özel Okulları bakımından farklı ücretlendirmelere sahiptir.

Okullar, öğrencilerden yıllık ücret talep etmektedir. Yüksek lisans programlarının ücretleri, üniversitenin bulunduğu şehre, başarı oranına (QS Dünya Üniversiteler Sıralaması vb.), öğrenim göreceğiniz fakülte ve programa ve sizin başarı oranınıza (burs imkanı) göre değişkenlik gösterir.

Birden fazla değişkene bağlı ücretlendirme durumu, yıllık minimum 4650€, maksimum 20.000€ aralığındadır. Eğer dünya sıralamalarında ilk 400 arasında bulunan (173.) University College Dublin gibi bir üniversitede yüksek lisans yapmak isterseniz ücretler artacaktır.

Daha uygun olan ve Dundalk'ta bulunan Dundalk Institute of Technology gibi bir üniversitede eğitiminizi sürdürmek isterseniz ücretler daha uygun ve ekonomik olacaktır.

İrlanda yüksek lisans programları ve ücretler hakkında daha detaylı bilgi için Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı'nın uzman kadrosu ile iletişime geçebilirsiniz.

İrlanda Yüksek Lisans Bölümleri ve Programları

İrlanda'da yüksek lisans eğitimi almak istediğinizde öncelikli olarak hangi dalda uzmanlaşmak istediğinizi ve akademik-mesleki kariyerinizi hangi alanda ilerletmek istediğinizi iyi biliyor olmanız gerekecektir.

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden bazılarına ev sahipliği yapan İrlanda, karşınıza sayısız program seçeneğiyle çıkar.

Tıp fakültesi, mühendislik fakültesi, işletme fakültesi, mimarlık fakültesi ve güzel sanatlar fakültesi gibi her dalda çeşitli programların bulunduğu fakültelerde öğrenim görmek mümkün.

Yüksek prestijli üniversitelerde yüksek lisans programları, alanında uzman akademik kadrolarla yürütülmektedir. Öğrencilerin alacağı öğrenimin kalitesi de bu yönde paraleldir.

Dolayısıyla, bir yurtdışı eğitimden beklenen nitelik, akademik veya mesleki kariyere yönelik en iyi gelişimi sağlamaya yöneliktir ve İrlanda, bu konuda en iyi üniversite eğitimi sunan ülkelerden biridir.

İrlanda eğitim kalitesi ile kendini kanıtlamış bir ülke olarak dünya sıralamalarında sürekli bir biçimde ilk 400'e giren üniversiteleri ile akademik öğrenimde marka bir ülkedir.

İrlanda devlet üniversiteleri veya İrlanda özel üniversiteleri bünyesinde; tıp, diş hekimliği, eczacılık, işletme yönetimi, yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, matematik, fizik, proje yönetimi, edebiyat, müzik, mimarlık, inşaat mühendisliği gibi sayısız bölüm ve programda eğitim verilmektedir.

İrlanda'da Yüksek Lisans Eğitimi Alırken Konaklama Seçenekleri

İrlanda yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler için 3 farklı konaklama türü bulunmaktadır.

Öğrenciler, ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda veya geçerli ekonomik imkanları uyarınca bu 3 seçenek arasından tercih yapıp konaklama sağlayabilir.

İrlanda'da yüksek lisans yaparken seçebileceğiniz konaklamalar ise aile yanı konaklama, öğrenci evi konaklaması ve yurt konaklaması.

Aile Yanı Konaklama: İrlanda'da Dublin, Cork, Limerick, Galway, Athlone ve daha birçok farklı şehirde yararlanma imkanı bulabileceğiniz aile yanı konaklaması, öğrenciler için hem maddi açıdan daha az külfetli hem de İrlanda kültürünü öğrenmek için oldukça etkilidir.

Üniversite ve kolejler tarafından düzenli olarak denetlenen, akredite edilmiş ve resmi olarak belirlenmiş ailelerin yanında konaklayarak güvenilir, sıcak ve yabancı dil pratiği açısından aktif bir şekilde kalışınızı sağlayabilirsiniz.

Aile yanı konaklamalarda tek veya çift kişilik odalar, özel veya ortak kullanımlı banyo-mutfak ve yarım ya da tam pansiyon yemek seçenekleri bulunmaktadır.

Öğrenci Evi: İrlanda'da yüksek lisans eğitimi alırken özgürce hareket etmek ve isteklerinize uygun bir evde konaklamak için öğrenci evi seçeneğini tercih edebilirsiniz.

Öğrenci evlerinde dilerseniz tek başınıza veya birden fazla arkadaşınızla birlikte kalabilir ve böylece İngilizcenizi geliştirebilirsiniz.

Yalnızca dil gelişimi açısından da değil, dostluklar kurabilir ve ekonomik açıdan ücret bölüşümü yaparak da neredeyse aile yanı konaklama kadar uygun maliyetli bir konaklama edinebilirsiniz.

İrlanda'nın her şehrinde organize edilebilen öğrenci evleri ile hem rahat hem de uygun maliyetli bir kalış sağlayabilirsiniz.

Yurt Konaklama: Özellikle konfor ve özgürce hareket edebilme yanıyla öne çıkan yurt konaklama, otellerde, rezidanslarda veya üniversitede kampüs içi yapılarda organize edilmektedir.

Çoğunlukla tek kişilik oda, özel banyo-mutfak, serbest yeme-içme gibi imkanlar sunan yurt konaklamalarında okula yakınlık, toplu taşıma ve önemli alanlara yakınlık gibi özellikler de öğrenci tarafından önemsenmektedir.

Maliyet bakımından aile yanı konaklamasına ve öğrenci evine göre yüksek kalsa da ekonomik durumu elverişli öğrenciler tarafından sık sık tercih edilmektedir.

İrlanda Yüksek Lisans / Master Yaparken Çalışma İzni

Yurtdışı yüksek lisans eğitimi alacağınız İrlanda'da, ister İrlanda Devlet Okulları ister İrlanda Özel Okullarında okuyor olun akademik programda yer alacağınızdan ötürü çalışma izniniz bulunmaktadır.

Dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde öğrenciler, akademik eğitim aldıkları süre zarfında yarı zamanlı çalışma iznine de sahip olmaktadır.

Öğrenciler, İrlanda'da çalıştıkları süre boyunca saatlik olarak minimum 10,5€ kazanabilir ve böylece birikim ya da yaşam ve eğitim masraflarını karşılayabilme gibi imkanlarla öğrenimini sürdürebilir. 

İrlanda, Avrupa’nın en özgün, kültürüyle dünyayı etkilemiş ve yaşam kalitesiyle Avrupa’nın en yaşanabilir ülkelerinden biri seçilmiş harika bir destinasyondur. Yurtdışı eğitimde yüksek lisans planlarınızı Avrupa’da yapıyorsanız İrlanda; dünya sıralamalarında ilk 400’de bulunan üniversiteleri, geniş program seçeneği, burs imkanları, farklı geçmişlerden gelen birbirinden farklı uluslararası öğrencileri ve unutulmaz yerel yapısıyla sizin için en doğru ülkelerden biri! 

İrlanda’da yüksek lisans yapmak ve yüksek lisans hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile bir an önce iletişime geçin, yurtdışı eğitim hayallerinizi ertelemeyin. 

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Malta’da Dil Eğitimi En Güzel Nasıl Olur?

Yurtdışında Eğitim
01 Mart 2022

Yurtdışı Eğitimlerinde Vize Almak Ne Kadar Zor?

Yurtdışında Eğitim
01 Mart 2022

Polonya'da Eğitim Almanın Avantajları

Yurtdışında Eğitim
01 Mart 2022
wp