Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Niyet Mektubu Nedir, Nasıl Yazılır?

Yurtdışı Rehberi 19 Mayıs 2022
Niyet Mektubu Nedir, Nasıl Yazılır?

Niyet mektubu üniversiteye kabul almak, bir staj veya iş başvurusu yaparken kendinizle ilgili özel bir yazı yazmanı gerektiren zamanlarda yazılan bir yazı türü. Bunun dışında Niyet mektubu için eğitim sürecinizde katılacağınız değişim programları gibi faaliyetlerde de ihtiyaç duyarsınız. Kısacası niyet mektubu katılmak veya başvurmak istediğiniz herhangi bir organizasyon öncesinde niyetini belli etmek için yazılan çok fazla uzun olmayan bir yazı türüdür. Bugünkü yazımızda sizlerle etkili niyet mektubu nedir ve niyet mektubu örneği nasıl yazılacağına dair önemli bilgiler paylaşacağız. 

Niyet Mektubu Nasıl Yazılır? 

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere birden çok niyet mektubu yazma şekli bulunuyor. Niyet mektubunu yazarken bir üniversiteye mi başvuracağınız ya da bir işe mi başvuracağınız konuları da bu aşamada farklılık yaratır. Üniversite tercih aşamasında olduğunuzu varsayalım ve bir üniversite için nasıl niyet mektubu yazacağınızı birlikte ele alalım. Yabancı kaynaklar bunu ‘motivation letter’ adıyla da görebilirsiniz. Başvuracağınız üniversite yurtdışında yer alıyorsa o üniversitenin web sitesinde başvuru gereklilikleri yer alır. Bunlar arasında da büyük bir oranda ‘motivation letter’ yani niyet mektubu istenir. İşte iyi bir niyet mektubu yazarken dikkat edilmesi gerekenler: 

1. Sizden İstenilenleri Dikkatlice Okuyun. 

Başvuracağınız her kurumun farklı idari ilişkileri ve gereklilikleri olacaktır. Yani dünya çapındaki her okulun aynı standartlara sahip olmasını beklemeyin. Sizden hangi belgelerin ve hangi tarihler aralığında istendiğinden haberdar olun. Gerekirse bunları notlarınıza yazın. Bir anlık unutkanlık 1 yılınızın boşa geçmesine neden olabilir. Bu nedenle, başvurmak istediğiniz okulun sizde aradığı şartların ne olduğunu ve hangi soruları size yönelttiklerini bir kenara yazın. Niyet mektubunuzu yazarken bu soruların her birine cevap vermiş olduğunuza dikkat edin. 

2. İstediğiniz Programı ve Üniversiteyi Detaylı Analiz Edin. 

Bir bölümü okumak için sadece o bölümün adının kulağa hoş gelmesi yeterli bir neden olmayacaktır. Burada ilk yapmanız gereken istediğiniz bölümün ve gitmek istediğiniz okulun vizyon ve misyonunu iyi bilmek olacaktır. Örneğin Niyet mektubu yazımı sırasında seçmek istediğiniz bölümün ders programına bakarak ilginizi çeken dersler olup olmadığına bakmalısınız. Niyet mektubunuzu yazarken de bölüm ve okul hakkında daha çok bilgiye sahip olduğunuz göstermek sizi bir adım ileriye taşıyacaktır. 

3. Bugüne Kadar Kendinize Kattığınız Her Şeyi Listeleyin. 

Doğduğunuz andan şu ana kadar her gün yeni bir şeyler öğrendiniz ve imkanınız olduğu sürece kendinize yeni şeyler kattınız. Bunları size bir anda biri sorduğunda hemen hepsi aklınıza gelmeyebilir. Bu nedenle, ilk başta kendinizi iyi tanımalı ve kazanımlarını sıraya koymalısınız. Niyet mektubu yazarken en önemli unsurlardan biri de kendinizi karşı tarafa ne kadar anlatabildiğiniz olacaktır. Hayatınız boyunca ilgilendiğiniz hobiler, kurslar veya seminerleri oturup bir kağıda yazın. Niyet mektubu oluştururken bunun çok faydasını göreceksiniz. 

4. Niyet Mektubu Örneklerin Önceden Bakmalısınız.

Daha önce niyet mektubu yazmamış ve buna ihtiyacınız olmamış olabilir. Ancak, bu durum sizin yapamayacağınız anlamına gelmez. Neyse ki teknoloji çağındayız ve internet bizim için sonsuz bir bilgi kaynağı. İlk kez niyet mektubu yazıyorsanız eğer kesinlikle iyi yazılmış niyet mektubu örneklerini araştırın ve bunlardan esinlenerek kendinize özgü bir yazı ortaya çıkarın. 

Niyet Mektubunuz Aşağıdaki Sorulara Cevap Vermelidir:

  • Kısa ve uzun vadedeki hedefleriniz neler? 
  • Bu programa neden katılmak istiyorsunuz? 
  • Bu programa katılarak kariyer hedefleriniz aşamasında ne gibi katkılar göreceksiniz? 
  • Hayatınızda neler değişecek? 
  • Neden bu okulu tercih ediyorsunuz? 
  • Bu okula veya programa sizin ne gibi katkılarınız bulunacak? 
  • Farklı kültür ve bakış açınız sayesinde bu programa katkı sağlayabilecek misiniz? 

Niyet Mektubu Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

  • Sade ve anlaşılır olmalı.
  • 1 veya 2 sayfa uzunluğunda olmalı.
  • Akademik ve profesyonel bir dil kullanılarak yazılmalı.
  • Klişe ifadeler yerine özgün bir dil seçilmeli.
  • Resmi olmayan ve esprili bir dilden uzak durun. 
  • Dilbilgisi ve imla hataları yapmamaya özen gösterin. 
  • Kazandığınız ödüller varsa yazın.
  • Görev aldığınız sosyal sorumluluk projeleri varsa bunlardan bahsedin.

Uzun süredir hayalini kurduğunuz üniversiteye girmek, geleceğinize yatırım yapacak iyi bir staj yeri bulmak veya hayallerinizdeki işe girmek için iyi bir CV ve ardından özenle yazılmış bir niyet mektubuna ihtiyacınız var. Buraya kadar yazımızı dikkatlice okuduysanız eğer güzel bir niyet mektubunun nasıl yazılacağını siz de öğrenmişsiniz demektir. Bu ve bunun gibi yararlı bilgiler için Endless Abroad’un blog yazılarını takip etmeyi unutmayın.

Niyet Mektubu Örneği

Niyet mektubu örneği ve niyet mektubu yazımız hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşabilir ve yurtdışı dil eğitimi için Endless Abroad danışmanları ile görüşebilirsiniz 

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Londra’da Gezi Rehberi!

Yurtdışı Rehberi
19 Mayıs 2022

Londra'da Ücretsiz Müzelerin Tam Listesi

Yurtdışı Rehberi
19 Mayıs 2022
wp