Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Ukrayna'da Üniversite Eğitimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yurtdışında Eğitim 11 Aralık 2021
Ukrayna'da Üniversite Eğitimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ukrayna Hakkında Genel Bilgiler

Ukrayna, 24 eyaletten oluşan cumhuriyetçi bir ülkedir. Ukrayna'nın havası doğada ılımandır. Yazları sıcak, kışları ise nispeten soğuk geçer.

Ukrayna'daki sanayi sektörü gelişmiştir ve uygun şekilde finanse edilen Ukrayna Ulusal Uzay Ajansı aracılığıyla uzay araştırmalarını desteklemektedir. Ülkenin gururu, çoğunlukla turizm sektörü, nükleer enerji, kömür ve doğal gaz gibi diğer kaynaklara dayanmaktadır.

Demiryolları, ülkenin farklı şehirlerini birbirine bağlayan en güvenilir ulaşım şeklidir. Demiryolları, diğer ülkelerle kıyaslandığında ucuz maliyetleriyle dikkat çeker. İnsanlar, tüm ülkeyi kısıtlı bir bütçeyle seyahat edebilir ve yine de yolculuğu herhangi bir güçlük çekmeden tamamlayabilirler.

Ukrayna'da konuşulan dil çoğunlukla Ukraynacadır, ancak Rusça yerel halk arasında popülerdir. Ülkede yaşayan nüfusun çoğu Hristiyandır. Ancak küçük bir Müslüman ve Yahudi nüfusu da var.

Ukrayna Grivnası (UAH), 1 USD ile neredeyse 27 UAH'a eşit olan ülkede, kullanılan resmi para birimidir. Ülkenin zengin etnik yapısı hem Rus hem de Rumen kültürlerinin bir karışımını içerir.

Ukrayna’da Üniversite Okumak

Ukrayna'nın başkenti Kiev'dir. olan Ülke, Doğu Avrupa'da yer alır. Ukrayna verimli tarım arazilerine sahiptir ve dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olarak bilinir.

Sovyetler Birliği'nin tüm ülke vatandaşlarını eğitme konusundaki ısrarı, ülkenin %99.97'lik bir okuryazarlık oranına ulaşmasını sağlamıştır. Bu nedenle eğitim sektörü, hem ülke vatandaşları hem de uluslararası öğrenciler için fırsatlarla doludur.

Ukrayna, Avrupa'nın dördüncü en büyük lisansüstü öğrenci sayısına sahiptir. Bu da Ukrayna'yı kıtadaki yüksek eğitimli ülkelerden biri yapar. Ukrayna, dünyanın farklı yerlerinden gelen ve Ukrayna üniversitelerinde okuyan yaklaşık 75.605 öğrenci ile Avrupa'nın en fazla uluslararası öğrenci nüfusuna sahiptir. Bu, hem ülkenin sağladığı eğitimin kalitesinden hem de uygun ücret sisteminden kaynaklanır. 

Ukrayna’da Üniversite Fiyatları 

Uluslararası öğrenciler için kurslar sunan ülkelerin çoğuyla karşılaştırıldığında, Ukrayna'nın çok düşük yaşam ve eğitim maliyetlerine sahip olduğunu görürsünüz. Temel eğitim fiyatları aşağıdaki gibidir:

  • Öğrenim ücretleri yılda en fazla 5000$’dır.
  • Ukrayna'da yaşam maliyeti, öğrencinin yaşam tarzına bağlıdır, ancak yılda 2000$ civarında olduğu tahmin edilebilir.
  • MBA programları, öğrenciye 1 yıl için yaklaşık 7500$'a mal olan daha yüksek bir ücret yapısına sahiptir.
  • 1 litre sütün maliyeti 0,5- 0,9 USD'dir.
  • 1 litre su yaklaşık 0,3- 0,5 ABD Doları civarındadır.
  • 1 kg pirincin maliyeti 0.8-$1.1 USD civarındadır.
  • 10 yumurta yaklaşık 0,9-1 ABD Doları civarındadır.

Ukrayna Hazırlık Paketleri 

Üniversite hazırlık fiyatları, okuldan okula göre değişmekle birlikte, Ağustos ayı boyunca üniversitelerin almış olduğu kararlar ile belirtilmektedir. Ancak ortalama bir fiyat verecek olursak 1300 ile 2000 Dolar arasında diyebiliriz.

Ukrayna’da Hangi Üniversitelerde Okuyabilirim? 

  1. The Taras Shevchenko National University of KYIV

Mükemmel araştırma olanaklarına ve fazla sayıda akademik programa sahip bir devlet üniversitesidir. Dereceler ağırlıklı olarak Bilim, Teknoloji ve Edebiyat alanlarında sunulmaktadır. Teoriden çok uygulamaya dayalı bir eğitime odaklanır. Üniversite, tanınmış araştırma enstitüleri ile birkaç değişim programı ve diğer birleşik faaliyetleri sunmaktadır.

  1. Vinnista National Medical University

Bu üniversite, her yıl, ortalama 1000'i uluslararası öğrenci olan, toplamda yaklaşık 5500 öğrenciyi kabul etmektedir. Ulusal Tıp Komisyonu, Dünya Sağlık Örgütü ve Ukrayna Sağlık Bakanlığı tarafından akredite edilmiştir. Öğrenciler üniversiteden mezun olduktan sonra FMGE veya NME tarama sınavına başvurmaya hak kazanır. Üniversite tarafından verilen her ders, uluslararası öğrencilerin erişebilmesi için İngilizcedir.

  1. Karkiv National University

Karkiv National University; Yönetim, Teknoloji ve Ekonomi alanında Ukrayna'da üst sıralarda yer almaktadır. Öğrenciler lisans, yüksek lisans ve lisansüstü dersleri alabilirler. Araştırma için sağlanan olanaklar üniversitede verilen eğitime belirli bir değer sağlamaya istekli fakülteler ile günceldir.

  1. Ivan Franko National University of Lviv

Ülkenin eski itibarını koruyan en eski devlet üniversitesidir. Bu üniversitede sunulan alanlar çeşitli seviyelerde Bilim, Gazetecilik ve Teknoloji alanlarındadır. Fakülteler, pratik bir öğretim yöntemine inandıklarından, öğrencilere ders kitabı teorisinden ziyade araştırmaya özel bilgi sağlayan Arkeoloji Enstitüsü ve Tarihsel Araştırma Enstitüsü gibi farklı araştırma bölümlerine sahiptir.

  1. Donetsk National Technical University

Ukrayna'da teknik eğitimle ilgilenen türünün ilk örneğidir. Bilim, Teknoloji ve Mühendislik alanlarında lisans, yüksek lisans ve lisansüstü dersler sunar. Üniversitenin, öğrencilere sunabileceği iş fırsatlarının sayısını artırabilecek, farklı araştırma tesisleri ve diğer üniversitelerle bağlantıları vardır.

  1. Danylo Halytsky Lviv State Medical University

Bu üniversite, ülkenin en iyi üniversiteleri listesinde olan Ukrayna'daki en eski üniversitelerden biridir. Öğrencilerin kendi alanlarını ve derslerini seçebilecekleri toplam 22 bilimsel okul bulunmaktadır. Bunlar; Eczacılık, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Oftalmoloji, Onkoloji, Kimya, Cerrahi gibi alanlardadır. 

Ukrayna’da Konaklama

Ukrayna'da konaklama diğer Avrupa ülkelerine göre daha ucuzdur, fiyatlar elbette yaşamak istediğiniz standarta göre değişecektir. Ukrayna'nın herhangi bir şehrinde uygun fiyatlara bir daire  kiralamak mümkündür. 

Ukrayna'da üniversite okurken yurtta kalmak istemeyen yabancı uyruklu öğrenciler kolaylıkla daire kiralayabilirler. Uluslararası öğrencilere aralarından seçim yapabilecekleri çok çeşitli daireler sunulmaktadır. Uygun bir konaklama yeri bulmak için gazete ilanlarına bakın, internette gezinin veya bir emlakçıya başvurun.

Tabii üniversite personeli de uygun bir daire bulmanıza yardımcı olabilir. Yabancı öğrenciler ayrı bir daire kiralayabilir veya diğer öğrencilerle birlikte daireyi paylaşabilir. Bir daire aramaya başlamadan önce bütçenizi değerlendirmeniz önerilir.

Kiralama maliyetleri, seçtiğiniz konaklama türüne, durumuna, konumuna ve mevcut olanaklara bağlıdır. Şehir merkezinde veya üniversiteye yakın bir daire kiralamak daha pahalı olacaktır. Kiralama maliyetlerinin şehirden şehire farklılık gösterdiğini unutmamak gerekir. Örneğin,

  • Kiev'de tek odalı bir daire veya stüdyo daire yaklaşık 400-500$
  • Kharkiv'de tek kişilik bir oda yaklaşık 300-400$
  • Lviv'de tek kişilik oda 300 dolar ve daha fazlasına mal olabiliyor.

Ukrayna Üniversiteleri YÖK Denkliği

Yurtdışında YÖK tarafından tanınan üniversitelerde eğitim alan öğrenciler, ilk yıllarını başarıyla tamamlarsa Türkiye’de ister özel ister devlet okullarına geçiş yapma imkanı bulabilirler.

Bu aşamada kontenjanları takip etmeleri ve başvuru yapmaları gerekmektedir. Yatay geçiş  için farklı prosedür ve kriterler üniversite tarafından değerlendirilir. Bu süreçte aşağıdaki unsurlara dikkat edilir:

Ukrayna’da Devam Edeceğiniz Üniversite Dünya Sıralamasında İlk 500 Üniversite İçerisinde Yer Alıyor İse;

Yüksek Öğretim Kurumu'nun kararı ile; Dünya sıralamasında ilk 500 üniversitenin içinde yer alan üniversitelerde okuyan öğrenciler,  herhangi bir YKS sınavı gerekmeksizin yatay geçiş yapma hakkına sahiptir. Öğrenciler, Türkiye’de yatay geçiş yapmak istediği üniversiteler ile görüşerek ve yatay geçiş kontenjanlarını takip ederek başvuruda bulunabilir. Bu başvuru esnasında önemli olan kriter, üniversitenin kalitesi ve öğrencinin 1. sınıftaki not ortalamasıdır. Türkiye’deki üniversiteler bu kriterleri gözeterek öğrenciyi kabul edebilir. 

Yurtdışında Eğitim Alınan Üniversite Dünya Sıralamasında İlk 500 İçerisinde Değil İse: 

Eğer Yurtdışında eğitim alınan üniversite Dünya sıralamasında yer almıyorsa dikkat edilecek kriterler aşağıdaki gibidir:

  • Okulun YÖK tarafından tanınıyor olması gerekmektedir. 
  • YKS veya Uluslararası geçerliliği olan SAT gibi sınavlardan iyi bir puan alınması gerekmektedir. 
  • Öğrencinin 1. sınıf not ortalaması değerlidir. 

Ukrayna'da TIP fiyatları ne kadardır?

  • Kharkiv National Medical University (Yıllık 4800$)
  • Kiev Medical University (Yıllık 3500$)
  • V.N Karazin Kharkiv National University (Yıllık 4500$)
  • O.O. Bogomolets National Medical University (Yıllık 4500$)
  • Taras Shevchenko National University of Kyiv (Yıllık 4700$)
  • Vinnitsa National Medical University (Yıllık 5000$)
  • Lviv National Medical University (Yıllık 4900$)
  • Ivano Frankisvk Medical University (Yıllık 4000$)
  • Dnipropetrovsk Medical Academy (Yıllık 3800$)
  • Black Sea Medical Academy (Yıllık 3800$)

Ukrayna Üniversiteleri, Dünya Sıralamasında Kaçıncı Sırada?

  • VN Karazin Kharkiv Ulusal Üniversitesi 481,
  • Taras Shevchenko National University of Kyiv 531-540 sıralaması arasında,
  • National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute” 601-650 sıralaması arasında,
  • National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute” 701-750 sıralaması arasında,
  • Lviv Polytechnic National University 751-800 sıralaması arasında,
  • Sumy State University 751-800 sıralaması arasında bulunmaktadır.

Ukrayna Üniversiteleri Taban Puanları Nedir?

Ukrayna üniversitelerinin taban puanları bulunmaz. 

Ukrayna’da Diş Hekimliği Okuyabilir Miyim?

Ukrayna, kendi yetiştirdiği ulusal tıp üniversitelerinde uygulamalı eğitim almış en iyi akademik kadroya sahip olduğu için diş hekimliği çok hassas bir meslektir. Diş hekimliği, Ukrayna'daki tüm ulusal tıp üniversitelerinde öğretilmektedir ve her yıl farklı ülkelerden birçok uluslararası öğrenci Diş Hekimliği kursuna katılmak için gelmektedir. Ukrayna’da da diş hekimliği eğitimi 5 yıldır. Diş Hekimliği eğitimi, Türkiye’deki sistem ile tamamen aynıdır. İlk 2 yıl özellikle teorik sonrasında klinik ve uygulamalı dersler başlar. Çoğu Tıp üniversitesinin kendisine ait bir hastanesi bulunmaktadır. Staj ve uygulamalı dersler, ilgili okulun hastanesinde yapılır. Kısacası, Ukrayna’da da diş hekimliği bölümü okuyabilirsin. Hatta yurtdışındaki eğitim maliyetlerine göre oldukça cüzi miktarlar vererek bu eğitimi alabilirsin. 

Diş Hekimliği eğitiminin Türkiye’de diploma denkliği:

Okuduğunuz üniversite dünya sıralamalarında ilk 1000 listesinde yer alıyorsa herhangi bir seviye yeterlilik sistemine tabii tutulmadan diploma denklik işleminiz yapılır. Ukrayna’da dünya sıralamalarında ilk 1000 listesinde olan 7 üniversite bulunuyor. Bu üniversitelerden Karazin Ulusal Tıp Üniversitesi ve Sumy Ulusal Devlet Üniversitesi‘nde Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık bölümleri yer alır. 

Eğer ki okuduğunuz okul dünya sıralamalarında ilk 1000 listesinde değilse:

İlgili üniversitenizin tanınıyor oluşu, mutlaka denklik alabileceğiniz anlamına gelmez. Denklik başvurusu süresince öğrencilerden birçok belge istenmektedir. Bu belgelere Türkiye’ye giriş çıkış kayıtları da dahildir. Yani öğreniminiz süresince eğer gereğinden fazla Türkiye’de bulunduysanız denklik almanız pek mümkün olmayacaktır.

Ukrayna’da Hangi Bölümleri Okuyabilirim? 

  • Tıp (Medicine)
  • Eczacılık (Pharmacology)
  • Diş Hekimliği (Dentistry)
  • Genetik ve Moleküler Biyoloji (Genetics and Microbiology)
  • Veterinerlik (Veterinary Medicine)
  • Jeoloji Mühendisliği (Geological Engineering)
  • Uçak Mühendisliği (Aircraft Engineering)
  • Enerji Mühendisliği (Energy Engineering)
  • Otomotiv Teknolojileri (Automotive Engineering)
  • Bilgisayar Mühendisliği (Computer Engineering)
  • Yazılım Mühendisliği (Software Engineering)
  • Makine Mühendisliği (Mechanical Engineering)
  • İnşaat Mühendisliği (Civil Engineering)
  • Mimarlık (Architecture)
  • Ziraat Mühendisliği (Agricultural Engineering)
  • Gemi İnşaat Mühendisliği (Ship Construction Engineering)
  • Uzak Yol Kaptanlığı (Distance Vessel Captain)
  • Yönetim Bilişim Sistemleri (IT Systems)
  • Yapay Zeka (Artificial Intelligence)
  • Nanoteknoloji (Nanotechnology)
  • Kimya (Chemistry)
  • Hava Taşımacılığı (Air Transport)
  • Müzik Öğretmenliği (Music Teaching)
  • Okul Öncesi Öğretmenliği (Pre-School Teaching)
  • Sınıf Öğretmenliği (Classrom Teaching)
  • İngilizce Dili ve Edebiyatı (English Language and Literature)
  • Almanca Dili ve Edebiyatı (German Language and Literature)
  • İspanyolca Dili ve Edebiyatı (Spanish Language and Literature)
  • Rusça Dili ve Edebiyatı (Russian Language and Literature)
  • Psikoloji (Psychology)
  • Pedagoji (Pedagogy)
  • Filoloji (Philology)
  • İşletme (Business)
  • Lojistik (Logistics)
  • Ekonomi (Economy)
  • Pazarlama (Marketing)
  • Gazetecilik (Journalism)
  • İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resources Management)
  • Hukuk (Law)
  • Kamu Yönetimi (Public Administration)

Ukrayna'da Üniversite Başvurusu Esnasında İstenen Bilgiler 

  • Ad-Soyad,
  • Vatandaşlık, ikamet edilen ülke,
  • Doğum tarihi ve yeri, cinsiyet,
  • Pasaport numarası ve geçerliliği (verilme ve son kullanma tarihi),
  • Son 6 ay kaldığınız kalıcı adres, cep telefonu numarası, e-posta adresi,
  • Vizenizi alacağınız ülkenin adı,
  • Uluslararası pasaportun fotokopisi (fotoğraflı sayfalar, doğum tarihi ve pasaport geçerliliği (verilme ve son kullanma tarihi),
  • Noter tarafından imzalanmış doğum belgesinin kopyası,
  • Herhangi bir sağlık sorununuz veya bulaşıcı hastalığınız olmadığını belirten sağlık raporu.

Ukrayna'da Üniversite Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Ukrayna Üniversiteleri için başvuru tüm yıl sürebilmektedir. Ancak kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler Haziran ayının ilk haftası üniversiteye başvuruda bulunma hakkına sahip olmaktadır. Haziran ayının ilk haftası başlayan başvurular Ekim ve Kasım aylarına kadar devam etmektedir.

Ukrayna’da Yüksek Lisans Ücretleri Ne Kadardır? 

Ukrayna'daki yüksek lisans programlarının ücretleri ortalama 700 ile 3.000$ arasında değişmektedir. 

Ukrayna’da Yüksek Lisans Kaç Yıl Sürer?

Ukrayna’da yüksek lisans eğitimi genellikle 1.5 yıl sürmektedir. 1 yılın sonundaki dönem, öğrenciler için tez dönemidir. Ukrayna’da Yüksek Lisans Eğitimi, Rusça ya da İngilizce olarak tamamlanabilir. Ayrıca, dil yeterliliği olmayan öğrenciler Ukrayna’da Rusça Hazırlık ya da  İngilizce Hazırlık okuyabilirler.

Ukrayna Üniversite Vizesi için Şartlar Nelerdir?

  • Pasaport aslı (son on yıl içinde alınmış olmalı ve vize bitiş tarihinden itibaren en az dokuz ay geçerliliği bulunmalı),
  • 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf (arka fonu beyaz, son altı ay içinde çekilmiş olmalı),
  • Üniversiteden davet ve kabul belgesinin aslı ve fotokopisi,
  • Vize süresini kapsayan 90 günlük seyahat sağlık sigortası (gereği halinde firmamız tarafından temin edilir),
  • Online formun doldurulabilmesi için öğrencinin adresi, cep telefonu numarası, e-posta adresi ve mezun olunan son okulun bilgileri,
  • Vize takip işlemlerinizin tarafımızca yapılabilmesi için, Türkiye’deki ya da Ukrayna’daki noterlerden düzenlenecek vekaletnamenin aslı,
  • Ukrayna Büyükelçiliği döviz hesabına yatırılan vize ödemesine dair dekonttan 2 suret.

Ukrayna Üniversite Eğitimi

Ukrayna uluslararası öğrenciler için özellikle son zamanların en çok tercih edilen ülkeleri arasında geliyor. Her yıl yüzlerce öğrencinin tercih ettiği bu ülkede okumanın birçok avantajı var.

En başta Avrupa standartlarında bir eğitimi çok daha uygun maliyetli alabilir, İngilizceni farklı kültürden insanlarla tanışarak geliştirebilir ve eğitim programının tamamlanmasından ardından Avrupa'da daimi ikamet etme şansı yakalayabilirsin.

Ukrayna’da eğitim almaya karar verdiysen ancak hala aklını kurcalayan sorular varsa hemen Endless Abroad’un uzman ekibi ile iletişime geçebilirsin.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Malta’da Dil Eğitimi En Güzel Nasıl Olur?

Yurtdışında Eğitim
11 Aralık 2021

Yurtdışı Eğitimlerinde Vize Almak Ne Kadar Zor?

Yurtdışında Eğitim
11 Aralık 2021

Polonya'da Eğitim Almanın Avantajları

Yurtdışında Eğitim
11 Aralık 2021
wp