Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Work and Study Programıyla Hem Çalışıp Hem Dil Öğreneceğiniz 5 Ülke

Work & Study 13 Ekim 2020
Work and Study Programıyla Hem Çalışıp Hem Dil Öğreneceğiniz 5 Ülke

Work and Study Programıyla Hem Çalışıp Hem Dil Öğreneceğiniz 5 Ülke

Work and Study programının temel amacı, AB üyesi olmayan ülkelerde öğrencilerin hem okuyup hem de çalışmasına olanak sağlamaktır. Hem iş tecrübesi kazanırken bir yandan da eğitim bütçenize katkıda bulunabileceğiniz Work & Study programları ile öğrenciler dünyanın dört bir yanında hem dil öğrenirken hem de farklı kültürlerle bir araya geliyorlar. Work And Study programında isminden de anlaşılacağı gibi programın içeriğine eğitim, yani İngilizce Dil Kursu dahildir. Öğrenciler bu program sonunda Türkiye’de kullanabilecekleri ve CV’lerine ekleyebilecekleri uluslararası geçerliliği olan bir sertifikaya sahip olurlar. Program yalnızca 5 ülkede geçerlidir. Bunlar Avustralya, Yeni Zelanda, Malta, Dubai ve İrlanda’ dır. Ülkemize yakın olmaları İrlanda ve Dubai’ yi daha öne çıkarmaktadır. Work and Study programı süresi öğrenci isteğine göre belirlenir, herhangi bir dönem zorunluluğu bulunmamaktadır, yani her dönem gidilebilir.

Work & Study Programının Ücreti Ne Kadar? 

Work and Study programının ücreti gidilen ülke ve süreye göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, İrlanda’da 25 haftalık bir okul paketi içerisinde 4 hafta konaklama, kayıt ücretleri, zorunlu sigorta dahil 3650 ile 6400 euro arasında değişmektedir. 

Okul Ücreti Dışındaki Maliyetler

Work and Study programına katılan öğrencilerin okul ücreti dışında ödeme yapması gereken bazı durumlar vardır. Bu maliyetler gidilen ülke ve okula göre değişiklik göstermektedir. Programa katılan bir öğrencinin başvuru ücreti, bazı ülkeler için rezervasyon ücreti ve havaalanı transfer ücreti de ödemeleri gerekmektedir. 

Aylık Ne Kadar Kazanabilirim? 

Work and Study programına katılan öğrenciler gittikleri ülkeye göre farklı ücretlendirme imkanlarından yararlanacaklardır. Örneğin, İrlanda’ya giden bir öğrenci haftada 20 saat çalışarak aylık ortalama 1000- 2500 Euro kazanırken, Malta’daki programa katılan bir öğrenci  ortalama olarak haftalık 120-130 Euro, aylık ise 500 Euro civarında kazanmaktadır. 

Tam zamanlı çalışabilir miyim? Tatil Dönemlerinde Full-Time Çalışabilir miyim?

Work and Study programı hem tam zamanlı hem de yarı zamanlı çalışma imkanı sunmaktadır. Yurtdışında hem çalışıp hem okumak isteyen öğrenciler Work and Study programları sayesinde eğitimleri süresince yarı zamanlı, okullarının tatil olduğu dönemlerde de tam zamanlı olarak yurtdışında çalışabilirler. Ancak ülke tercihlerine göre yurtdışında hem çalışıp hem okumak farklılıklar göstermektedir. Örneğin Work and Study Avustralya vize onayı ile birlikte her öğrencisine çalışma izni hakkını otomatik olarak verir. Work and Study Dubai için vize başvurusunda ayrıca çalışma izni başvurusu da yapılır. Work and Study İrlanda ve Work and Study Malta’da ise öğrenciler ülkelerine varışlarını takiben çalışma izni başvurusunu 2 ay içerisinde yapmaları gerekmektedir.

Yaz Döneminde ve Christmas Tatilinde Dil Okuluna Ara Verebiliyor muyum?

Work and Study programına katılan öğrenciler diğer birçok konuda olduğu gibi tatil günlerinde de gittikleri ülkelere göre değişiklik yaşayabilirler. Örneğin, İrlanda’da Christmas oldukça önemli bir dönemdir. Bu dini bayramda okullar tatil olacağı için dil okulları da tatil yapacaklardır. Bu dönemde her okulun tatil süreci farklılık gösterebilir. Yaz döneminde ise full-time çalışmak isterseniz eğer okulunuz dondurma şansı verilecektir. Okulunuza böylece kısa bir ara verip hem derslerinizi boşlamamış hem de para da kazanmış olacaksınız. 

Programın Sunulduğu Bazı Ülkeler 


1 Avustralya

Avustralya, İngilizceyi tam anlamıyla yaşayarak öğrenmek isteyen yabancı öğrenciler için dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Harika bir yaşam tarzı, çok kültürlü bir topluluk ve İngilizcenizi günlük yaşamda geliştirmenize yardımcı olmaktan mutluluk duyan samimi yerel halkı ile Avustralya eğitim almak, çalışmak ve seyahat etmek için mükemmel bir yerdir. Avustralya Work & Study yapabileceğiniz ülkelerden biri aynı zamanda. Avustralya’daki bir Work and Study programına katılabilmeniz için öncelikle öğrenci vizesine sahip olmanız gerekir. Avustralya göçmenlik sistemi, öğrenci vizesi ile ülkede bulunan yabancı öğrencilerin akademik dönem boyunca haftada 20 saate kadar ve tatil dönemlerinde tam zamanlı olarak çalışmalarına izin verir. Bu fırsat, öğrencilerin eğitimlerine devam etmelerini oldukça kolaylaştırır ve eğitimlerinin bir kısmını iş yoluyla finanse etmelerine imkân sağlar. 

Yabancı öğrenciler veya sadece tatil vizesi alan kişiler de dahil olmak üzere, Avustralya'da çalışan herkesin temel işçi hakları vardır. Bu haklar asgari ücret alma hakkı, haksız yere işten çıkarılma, molalar veya dinlenme süreleri ile mücadele hakkı ve sağlıklı/güvenli bir çalışma ortamı hakkı olarak sıralanabilir. Avustralya'daki çoğu işveren, belirli bir iş veya endüstri alanı için asgari ücret ve koşullarını karşılayan akreditasyonlara sahiptir. 

2 Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’da Work and Study programına katılmak, yaşam giderlerinizi karşılayabilmenize, yeni insanlarla tanışmanıza ve ülkenin iş pazarı hakkında bilgi edinmenize yardımcı olabildiği gibi aynı zamanda İngilizcenizi geliştirmenin de harika bir yoludur. Çoğu öğrenci vizesi bir akademik dönem boyunca en fazla 20 saat çalışmanıza izin verir. Yeni Zelanda hızlı tempolu ve sürekli değişen bir atmosfere sahiptir ve önemli rollerde düzenli olarak çalışabilecek vasıflı personele her zaman ihtiyaç duyar. Yeni Zelanda son derece dinamik bir ülkedir. Tarım endüstrisindeki uygulamalı işlerden ileri teknoloji bilişim rollerine kadar çeşitli iş olanakları sunar.

Yeni Zelanda Work and Study programlarından birine katılıp katılamayacağınızı öğrenci vizeniz belirleyecektir. Öğrenci vizenizi kontrol edin, çünkü vizeniz çalışma izniniz olup olmadığını ve süresini belirtecektir. Yeni Zelanda öğrenci vizeleri genellikle tam zamanlı eğitim alan öğrencilerin akademik dönem boyunca haftada 20 saat, yaz tatilleri sırasında ise haftada 40 saate kadar çalışmalarına izin verir. Bu hem lise hem de üniversite öğrencileri için geçerlidir. Araştırma, yüksek lisans ve doktora öğrencileri akademik yıl boyunca haftada 40 saat çalışabilirler. Yeni Zelanda’daki Work & Study programı hakkında diğer bilgiler: 

  • En az 2 yıllık eğitim veren, Nitelikli Göçmen Kategorisi altında puan alan, Yeni Zelanda yeterliliğine sahip ve Yeni Zelanda Yeterlilik Çerçevesi'ne göre 4 veya daha yüksek seviyede yeterlilik sağlayan bir foundation programına kayıtlıysanız eğer haftada 20 saat çalışma izniniz olacaktır.
  • En az 1 yıllık tam zamanlı eğitim alıyorsanız ve eğitim krediniz 120'nin üzerinde ve tam zamanlı eğitim alıyorsanız ve eğitim krediniz 120 veya üzeri ise tam zamanlı işlerde çalışabilirsiniz. 

3 Dubai

Eğitim alırken bir yandan da iş deneyimi kazanmak, her yabancı öğrenci için geleceğe yatırım niteliğindedir. Birleşik Arap Emirlikleri, yabancı öğrenciler için kampüs dışında yarı zamanlı iş fırsatları sunar. Ancak öğrencilerin yarı zamanlı çalışabilmek için eğitim aldıkları üniversite veya kolejden izin almaları gerekir. Öğrenciler ayrıca sınıf dışında deneyim kazanabilecekleri kampüs içi kütüphaneler, bölümler ve idari ofislerde çalışabilirler. 

Bir okulun sponsorluğundaki öğrenciler, BAE İş Kanunu uyarınca Çalışma Bakanlığı'ndan izin aldıktan sonra eğitimleri sırasında yasal olarak yarı zamanlı çalışabilirler. Birleşik Arap Emirlikleri'nin ekonomisi son 10 yılda önemli ölçüde büyümüştür ve bu durum, Dubai'de yaşamak ve çalışmak isteyen insanlar için yeni istihdam fırsatları yaratmıştır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra yüzlerce çok uluslu şirket, rekabetçi maaşlar ve çok cazip şartlar içeren sayısız istihdam olanağı sunar. Dubai’deki Work & Study programı hakkında diğer bilgiler: 

  • Öğrencilerin dönem süresince haftada 15 saat ya da ayda 60 saat çalışmalarına izin verilir.
  • Yaz tatili sırasında veya akademik dönemin bittiği durumlarda, öğrencilerin haftada 40 saat, yani ayda 160 saate kadar çalışmalarına izin verilir.
  • Çalışırken alınan maaşlar saatte 15-30 AED, yani 25-50 TL arasında değişebilir.
  • Dubai'deki maaş aralıkları çok geniştir, belirli bir şirkete ve eğitim aldığınız alana göre değişir.
  • Maaşlar, mezun olduğunuz bölüme bağlı olarak 36000-810,000 AED arasında değişebilir. Deneyiminiz, uzmanlık alanınız ve şirket, bir kişinin alacağı maaşı belirleyen faktörlerdir. 

4 İrlanda

İrlanda’da birçok öğrenci, eğitim masraflarının bir kısmını karşılayabilmek için çeşitli işlerde çalışır. Work and Study programı, İrlanda'da uzun süre yaşamak, eğitim almak ve çalışmak isteyen, AB vatandaşı olmayan öğrenciler için tasarlanmıştır. Bu programı seçerek 8 ay boyunca İrlanda'da ikamet etmenizi sağlayan bir Çalışma ve Eğitim Vizesi alabilirsiniz (vize iki kez yenilenebildiği için en fazla iki yıl kalınabilir). Bu program İrlanda yaşantısını deneyimlemek, İngilizcenizi büyük ölçüde ilerletmek ve burada kaldığınız süre boyunca yarı zamanlı işlerde çalışarak bütçenize katkıda bulunmak istiyorsanız mükemmel bir seçenektir.

AB üyesi olmayan öğrenciler için Work and Study programı, 8 aylık bir akademik dönemde 25 hafta süren eğitimlerden oluşur. Program haftada 15 veya daha fazla ders saatinden oluşabilir. Hak kazanmak için AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı olmanız ve 18 yaşından büyük olmanız gerekir. 25 haftalık eğitimin sonunda öğrencilerin IELTS, Cambridge FCE veya CAE gibi uluslararası olarak kabul görmüş bir sınava girmeleri gerekir. İrlanda’daki Work & Study programı hakkında diğer bilgiler: 

  • GNIB'ye kayıtlı olduklarında
  • Eğitim ve Öğretim Bakanlığı tarafından tahsis edilen yeterlilikleri veren tanınmış bir akademik programa kayıtlı olduklarında
  • NFQ 7. Seviye veya üstü olarak derecelendirilmiş tam zamanlı bir eğitim programına devam ediyorlarsa
  • Günde en az 15 saat eğitim alıyor almak
  • Yılda en az 25 hafta boyunca eğitim görüyor olmak gibi gereklilikleri karşılayan öğrenciler geçici çalışma iznine sahip olurlar.
  • Kalıcı olarak işe alınmadan önce bir deneme süresi olacaktır.  

5 Malta

Dünyanın en küçük ve en kalabalık ülkelerinden biri olan Malta, İtalya'nın güneyindeki Akdeniz'de bulunan bir grup adadır. Bunların en büyük üçü (Malta Adası, Gozo ve Comino), yaklaşık 420.000 toplam nüfusa sahiptir. Çok uluslu bir ülke olan Malta’da Work and Study programına katılmak, eğitim alırken çalışmak isteyen yabancı öğrencilere birçok sektör arasından tercih yapma fırsatı sunacaktır.

En az 3 aylık bir program için ilk defa Malta'ya gelecek olan yabancı öğrenciler sadece 90. günden (3 ay) itibaren çalışabilecekleri için Çalışma ve Eğitim Vizesine başvurabilirler. Kısa süreli eğitim programlarına kayıtlı öğrencilere çalışma izni verilmez. Her durumda, öğrencilere önce Öğrenci Vizesi verilir. Başka bir deyişle, çalışma ruhsatının işleme alınması için bekleme süresi 4-6 hafta civarı sürer. Bu, öğrencilerin sadece 13. haftadan (uzatma vizesi verildikten sonra) itibaren çalışmaya başlayabilecekleri anlamına gelir. Ruhsat en fazla 1 yıllık vizeler için verilir. 1 yıldan uzun kalacak öğrencilerin ikamet izni için başvuru yapmaları ve o program aracılığıyla bir iş başvurusunda bulunmaları gerekir. Malta’daki Work & Study programı hakkında diğer bilgiler: 

  • Öğrenci önce (kendi başına) bir iş bulmalıdır, daha sonra vizenin geçerlilik süresi boyunca verilen çalışma izni için başvuruda bulunabilir. 
  • Öğrencilerin her halükârda sağlık sigortası yaptırmaları gerekir. Tıbbi yardım kapsamı, durum başına en az 30.000 Euro olmalıdır.
  • Malta'da eğitimlerine devam eden öğrenciler ilk 90 gün çalışamazlar
  • Öğrenciler, ancak ilk 90 günün ardından verilen eğitim vizesini aldıktan sonra çalışma ruhsatı için başvuru yapabilirler.
  • Öğrencilerin bir iş teklifi almış olmaları ve başvuru formunu işverenleri ile doldurmaları gerekir.
  • Öğrenciler derslerine devam etmelidir (haftada en az 15 saat).
  • Öğrenciler haftada en fazla 20 saat çalışabilir.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

İrlanda’da Work And Study Programı

Work & Study
13 Ekim 2020

Work & Study Programları

Work & Study
13 Ekim 2020
wp