Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Yurtdışı Üniversite Diplomaları Türkiye'de Geçerli mi?

Yurtdışı Üniversite Diplomaları Türkiye'de Geçerli mi?

Eğitim alanında artan uluslararası hareketlilikte dünya çapındaki öğrenciler önemli bir paya sahiptir. Uluslararası eğitim hareketliliğinin artmasına bağlı olarak, insanların kendi ülkelerinin dışındaki başka ülkelerde de çalışma fırsatları genişlemekte ve bir ülkedeki yükseköğretim kurumundan alınan diplomaların farklı ülkelerde de istihdam edilebilmeye fırsat sağlaması bu hareketliliği desteklemektedir.

Öncelikle, uluslararası alınan bir eğitimde hepimizin yakından ilgilendiği ve merak ettiği tanıma ve denklik kavramlarını incelemekle başlayabiliriz.

Tanıma Nedir? Denklik Nedir?

Alınan diplomaların farklı ülkelerde geçerliliğinin değerlendirilmesinde en önemli iki madde “tanıma” ve “denklik” kavramlarıdır. 

Tanıma:

Yurt dışı bir yükseköğretim kurumunun ve bu kurumun ilgili programının akademik derece (ön lisans, lisans ve lisansüstü) vermeye yetkili olduğunun Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmesidir.

Denklik:

Yükseköğretim Kurulunca tanınan yurt dışı yükseköğretim kurumlarından ve programlarından alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, ilgili eğitim düzeyindeki kazanımlar bakımından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomaları ile eşdeğerliğinin tespit edilmesidir.

Buradan çıkarılacak sonuca göre tanıma denkliğin ilk şartıdır, fakat her tanınan üniversite ya da akademik derece denk olmayabilir. Yani tanınan bir üniversitenin tanınan bir bölümünde okumuş olmanız aynı zamanda denklik alabileceğiniz anlamına gelmeyebilir.

Ekonomi, işletme, finans, mühendislik gibi sıklıkla tercih edilen bu bölümlerde yurtdışında eğitim aldıktan sonra Türkiye’ye döndüğünüzde denklik ile ilgili olarak yapmanız gereken ekstra bir şart yoktur ve diplomanız geçerlidir. YÖK tarafından tanınmış bir üniversitede başta ekonomi, işletme, finans, mühendislik gibi alanlarda alınan eğitim ile Türkiye’deki üniversitelerdeki ders, dönem, temel bilgi kazanımı gibi konularda da eşdeğer bir sistem ile mezun olmuş olacaksınız.

Fakat, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Hukuk gibi alanlarda alınan eğitimler sonucunda denklik aşamasında yapmanız gereken birkaç şart söz konusudur. Öncelikle, yine eğitim aldığınız okulun tanınan bir okul olması her şeyin başında gelmektedir. YÖK tarafından tanınan yurt dışında bir üniversitede Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ya da Hukuk eğitiminizi tamamladınız, ve Türkiye'ye döndünüz.

Türkiye’ye döndünüz, şimdi ne yapacaksınız? 

Öncelikle ,Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık gibi sağlık bölümlerinden mezun olmuş öğrenciler denklik için YÖK ‘e başvurduktan sonra seviye tespit sınavına tabi tutulurlar. Sağlık bölümleri halkın sağlığı ile birebir ilgili bölümler olduğu için komisyon öncelikle öğrencinin temel eğitim bilgisini test eder daha ve sonra denklik verir. Seviye tespit sınavı ÖSYM tarafından yapılan, yurtdışında YÖK tarafından tanınan üniversitelerde eğitim alan öğrencilerin eğitim bilgisini sınayan bir sınavdır. Öğrenci bu sınavdan 100 üzerinden 40 puan alması neticesinde denklik almaya hak kazanır. Sınav içeriğinde ise eğitim öğretim yılı boyunca almış olduğu eğitim ile ilgili sorular sorulmaktadır.

Yurtdışında alınan Hukuk eğitimi içinse öncelik olarak yasal çerçevelerin ülkeden ülkeye, hatta aynı ülke içindeki farklı eyaletlerde bile değişiklik gösterdiği görülmektedir. Eğer yurtdışında hukuk eğitimi alacaksanız ve mezuniyetten sonra Türkiye’ye dönecekseniz bu durum ekstra ders alma zorunluluğu doğuracaktır. Öğreniminizi tamamlayıp geldikten sonra denkliği alabilmeniz için eğitim aldığınız ülkede gördüğünüz dersler ile Türkiye’de almak zorunda olunan dersler karşılaştırılır. Yurtdışında almadığınız dersleri Türkiye’deki üniversitelerin hukuk fakültelerinde göreceğiniz eğitim ile tamamlayabilirsiniz. Alacağınız fark dersi sayısı da yurt dışında eğitim aldığınız üniversitedeki derslere ve okuduğunuz ülkenin hukuk sistemine göre belirlenmektedir. Denklik için şart olan bu koşul avukatlık stajına kabul edilebilmek ve avukat olabilmek için Türkiye Barolar Birliği tarafından da aranmaktadır. Fark derslerinizi de başarı ile tamamladıktan sonra denklik ve diploma geçerliliği konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacaksınız.

Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Alın

Yurtdışında eğitiminizin planlama  sürecinde yurtdışı eğitim danışmanlarımızdan destek alın. Eğitim almak istediğiniz ülkeden gitmek istediğiniz okula, eğitim alacağınız programa, diploma ve sertifikalarınıza kadar her konuda Endless Abroad olarak profesyonel uzman danışma ekibimizle size en doğru bilgiyi en hızlı şekilde veriyoruz. Detaylı bilgi edinmek için online ücretsiz danışmanlık randevusu alabilirsiniz.



İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Malta’da Dil Eğitimi En Güzel Nasıl Olur?

Yurtdışında Eğitim
14 Temmuz 2020

Yurtdışı Eğitimlerinde Vize Almak Ne Kadar Zor?

Yurtdışında Eğitim
14 Temmuz 2020

Polonya'da Eğitim Almanın Avantajları

Yurtdışında Eğitim
14 Temmuz 2020
wp