Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Yurtdışında Çalışmak İsteyenlere 10+ Program

Yurtdışında Eğitim 27 Ağustos 2021
Yurtdışında Çalışmak İsteyenlere 10+ Program

Kariyer planlaması yaparken dikkat edilen en önemli konu kuşkusuz seçtiğiniz meslek dalı ve bu mesleğin icra edildiği sektörlerdir. Günümüzde, insanlar iş ararken yurtdışını hedefliyorlar. Bunun birçok sebebi vardır. Öncelikle uluslararası alanda bir iş hayatı, kişiye her zaman daha iyi bir kariyer fırsatı sunar. Yabancı diliniz gelişir, çoğunlukla daha yüksek ücret alırsınız, prestijli şirketlere bir adım daha yaklaşırsınız ve çalıştığınız sektördeki rakiplerinizle aranızdaki mesafe azalır. Bu gibi avantajlar, yurtdışında iş bulma isteğinizi artıracaktır.

Yurtdışında iş bulmanın birçok yolu vardır. Öncelikle, yurtdışında iş ararken izlediğiniz yol önemlidir. Yurtdışında çalışmak için gereken özelliklerin sizde mevcut olup olmadığını bilmeniz gerekir. İş bulma süreciniz, nerede çalışacağınız, işi bulacağınız kanal, ilgili işi bulduktan sonra izleyeceğiniz yol ve daha fazla aşamaya sahip bir sürece hazırlıklı olmanızda fayda vardır.

Uluslararası bir iş hayatı, önünüze kariyer fırsatları çıkarabilir. Farklı bir kültürün içinde çalışmak ufkunuzu genişletebilir. En önemlisi, hanenize yeni bir dil katmak çalıştığınız sektördeki rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayabilir.

Yurtdışında çalışma şansınız varsa mutlaka bu şansı kullanın. Bu imkânı siz yaratmak istiyorsanız hazır olun, yurtdışına çıkma fikrinden korkmayın ve yazımızın devamını okuyun.

Yurtdışında Çalışmanın Faydaları

Yurtdışı ülkeleri, özellikle İngiltere, Almanya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya gibi refah seviyesi yüksek ve endüstrinin kalbinin attığı ülkeler birçok iş fırsatı sunuyor. Teknoloji, bilim, işletme ve pazarlama, mühendislik, tıp vb. en gözde mesleklerin standartlarını belirleyen bu ülkelerde çalışabilmek ise hayal gibi. Dünya devi şirketlere ev sahipliği yapan bu gibi yurtdışı ülkeleri, gerçekten kalifiye hale gelmiş bireyleri bünyesine katabilmek için birçok ilan açmaktadır. Bu noktada, yurtdışında çalışmayı hedefleyen kalifiye kişilerin bu fırsatları takip etmesi ve değerlendirmesi gerekiyor. Eğer bu fırsatları değerlendirip yurtdışına çıkmayı başarırsanız sizi üst düzey bir çalışma ortamı ve belirgin derecede yüksek ücretler bekliyor.

Yurtdışında çalışmanın ilk ve belki de en önemli faydası, üstünde çalıştığınız yabancı dili ileriye taşıyabilme fırsatıdır. Gerek gündelik hayatta kullanılan formunu gerekse resmi formunu öğrenme şansı yakalayabileceğiniz iş ortamında, dil sorununuzu çözebilir ve hem mesleki hem de gündelik hayattaki kullanım becerilerinizi ileri seviyeye taşıyabilirsiniz. Unutmayın, yabancı dili iyi kullanabilmek için onun konuşulduğu ülkelerde bulunmalı ve kültürünü tanımalısınız. Hatta yurtdışında çalıştığınız süre zarfında, şirketlerin çalışanlarına sunduğu birçok imkân sayesinde akademik hayata bile atılabilirsiniz.

Yurtdışında çalışmanın diğer bir önemli faydası da farklı kültürleri tanımak ve deneyimlemektir. Bulunduğunuz ülkede ve şirkette/iş yerinde, birçok farklı milliyetten ve kültürden gelmiş onlarca insanla iletişim kurabilir, network oluşturabilir ve sosyal sermayenize katkıda bulunabilirsiniz. Onların yaşam ve iş deneyimlerinden yararlanıp entelektüel ve sektörel bakış açınızı genişletebilirsiniz. Yaşamak bir deneyimdir. Bu bakış açısıyla yaklaşınca, yurtdışında çalışırken aynı zamanda birçok şehri ve kültürü gezip deneyimleyebilirsiniz.

Yurtdışında çalışma fırsatı, size bir vize referansı sağlamaktadır. Çalışmak için başvurduğunuz ülkeden almış olduğunuz vize sizin için bir kazanım ve sonraki vize başvurularınızda bir referans haline gelir. Böylece, vize başvurusunda bulunduğunuz ülkeler ve çalışmak istediğiniz şirketler, daha önce almış olduğunuz vize kabullerine bakarak size olumlu yaklaşır ve nitelikli bir birey olduğunuza kanaat getirir.

Yurtdışında çalışmanın faydalarından biri de daha yüksek ücret kazanımıdır. İngiltere, Almanya, ABD, Kanada gibi ülkelerde, zaten gayet iyi durumda olan saatlik çalışma ücretleri, nitelikli bir meslek icra ettiğinizde daha da artmaktadır. Türk lirası ile karşılaştırıldığında oldukça değerli olan Pound, Dolar, Euro gibi para birimleri özelinde düşünüldüğünde mühendislik, tıp, işletme, havacılık gibi meslekleri yurtdışında icra etmek, kişiye oldukça yüksek bir gelir vaat etmektedir.

Yurtdışında çalışmanın tüm bu faydaları, gelecekte eğer Türkiye’ye durumunuz olursa sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır ve yurtdışı deneyimi bulunmayan rakiplerinize göre sizi çok daha öne çıkaracaktır.

Ne Tür İşlerde Çalışabilirsiniz?

Yapılan birçok araştırmaya göre son bir yılda Türkler tarafından yurtdışında en çok iş başvurusu yapılan ülkeler; ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, Kanada ve İtalya’dır. Bu ülkelerde en çok kazandıran meslek dalları ise hemşirelik, bilgisayar programcılığı, tüm mühendislik dalları, cerrahlık ve şef aşçılıktır.

Elbette bu konuda bilmeniz gereken ilk şey, sahip olduğunuz veya olmayı hedeflediğiniz mesleğin, başvuracağınız ülkedeki konumu ve fırsatlarıdır. Örneğin: Tıp, mühendislik, bilgisayar bilimleri, işletme, mimarlık gibi meslekler, dünyanın her yerinde en çok kabul gören ve kazanç sağlayan iş alanlarından bazılarıdır. Bu gibi üst seviye meslek ve uzmanlıklara sahipseniz Avrupa veya Amerika fark etmeksizin birçok ülkede kolaylıkla iş bulabilir ve yüksek ücretler kazanabilirsiniz. Ancak, daha özel veya yeni yeni ortaya çıkan bir konuda öğrenim görmüşseniz veya hizmet sektöründe çalışmak istiyorsanız bu konuda bir araştırma yapmanız faydalı olacaktır. Her ülkenin ihtiyaç duyduğu meslek kolu farklı olabilir ve şirketlerin, endüstriye göre çalışanlarına sunduğu imkanlar farklılaşabilir. Bu noktada bilinçli olmak fayda sağlayacaktır ve doğru bir rota çizmenizi sağlayacaktır.

Sahip olduğunuz veya öğrenmeyi hedeflediğiniz yabancı bir dili, yurtdışında çalışmaya başlamadan önce iyi seviyede kullanabilmeniz o ülkedeki iş bulma fırsatlarınızı oldukça artıracaktır. İnsanlarla ve uluslararası ağlarla sürekli iletişim içinde olacağınızdan özellikle İngilizcenizi iyi seviyede tutmanız, gittiğiniz ülkede iyi bir şirkette çalışabilmenizi ve mesleğiniz rahatlıkla icra edebilmenizi sağlayacaktır.

Çalışma Vizesi 

Yurtdışında bir ülkede çalışmak istiyorsanız, başvuracağınız vize çalışma vizesidir ya da çalışma imkânı tanıyan öğrenci vizesidir. Bu konuda her ülkenin uygulaması farklı olmakla birlikte, üniversite öğrenimi alacak öğrencinin her ülkede çalışma izni bulunmaktadır ama dil okulunda dil eğitimi alacak öğrencilerin her ülkede çalışma izni bulunmamaktadır. Ancak, eğer birey doğrudan çalışma amacıyla yurtdışına çıkıyorsa çalışma vizesi almak durumundadır.

Her ülkenin bu konuda verdiği öncelik ve uyguladığı prosedür farklı olabilir. Bu noktada bireyin, çalışmak istediği meslek dalı, ülke ve şirket konusunda net olması gerekir. Kararlı bir kişiyseniz ve sahip olduğunuz mesleğin gerekliliklerine erişmiş iseniz yurtdışında çalışabilmeniz mümkündür. Bununla birlikte, gideceğiniz ülkenin ana diline hâkim olmanız da çalışma vizesini alabilme ihtimalinizi ciddi derecede artırır. Öncelikle İngilizce dilinde iyi derecede bir kabiliyete, ayrıca gideceğiniz ülkenin ana diline iyi derecede bir hakimiyete sahip olmanız, hem başvuru kabulünüzü hem de prestijli şirketlerde iyi bir pozisyon edinmenize yardımcı olur çünkü, hem başvuruda bulunduğunuz ülkenin hem de çalışmak isteyeceğiniz şirketlerin sizi, nitelikli ve fayda sağlayacak bir aday olarak görmesini sağlarsınız.  

Yurtdışında Çalışmanızı Sağlayabilecek Programlar

  1. Tıp

Tıp fakültesi mezunu olmuş biri, dünyanın neredeyse her yerinde kolaylıkla vize alıp iş bulabilmektedir. Dünya çapında en çok istenen ve değer verilen alanlardan biri olan sağlık bilimleri bünyesindeki tıp bölümü, içerisinden birçok branş ve uzman çıkarabilmektedir. Özellikle bugünlerde dünyayı etkisi altına almış koronavirüs salgınında daha çok ihtiyaç duyulan tıp doktorlarının hem iş bulma şansı çok yüksek hem de elde ettiği gelir oldukça iyi. Bu bakımdan tıp öğrenimini tamamlamış birinin çalışma vizesini alma ve iyi bir ücretle iş bulma şansı fazladır.

  1. Diş Hekimliği

Eğitim süreci ve uzmanlık gereksinimi tıp bölümünden bile zor olan diş hekimliği bölümü mezunları, dünyanın her yerinde yüksek nitelikli olarak görülüp birçok fırsata kavuşabilir. Özellikle poliklinik ve hastanelerdeki yüksek hasta sayısı karşısında istihdamı da sık sık sağlanan mesleklerden biri olan diş hekimliği sayesinde yurtdışında, kendi polikliniğinizi açabilir veya birçok hastanede diş hekimi olarak görev alabilirsiniz. Yüksek ücretler kazanılabilen diş hekimliği mesleği sayesinde çalışma vizesi alma şansınız oldukça fazladır.

  1. Eczacılık

Eczacılık alanında yurtdışında çalışma fırsatı yakalamak oldukça kolaydır. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve Kanada’da oldukça rağbet gören eczacılık bölümünden mezun olmuş bir birey iseniz bu ülkelerde yüksek nitelikli olarak değerlendirilip birçok iş fırsatından yararlanabilirsiniz. Ayrıca, kendi eczanenizi de açabilirsiniz. Sağlık alanlarına oldukça önem veren yurtdışı ülkelerinden çalışma vizesi alma ihtimaliniz ve istihdam edilme şansınız bir hayli yüksek.

  1. Yazılım Mühendisliği

Dünyada yükselen bir uzmanlık alanı olarak son 20 yıldır en çok eğitimi verilen ve istihdamı sağlanan alanlardan biri yazılım mühendisliğidir. Bilgisayar mühendisliğinden ayrı bir uzmanlık alanı olan yazılım mühendisliği diplomanız ve uzmanlığınız ile dünyanın her yerinde, dev teknoloji şirketlerinde iş bulabilirsiniz. Google, Apple, Amazon gibi küresel firmaların üzerine kurulduğu teknoloji alanı üzerine bir mühendislik niteliğinizin bulunduğu bu bölüm sayesinde nitelikli bir çalışan olarak size iş kapıları açılacaktır. Çok yüksek kazanç sağlanan yazılım mühendisliği mesleği ile hem dünyayı hem de küresel şirketleri gezip fırsatları değerlendirebilirsiniz.

  1. Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar sistemlerinin teknik ve donanımsal yönüyle ilgili uzmanlaşmış bir alan olan bilgisayar mühendisliği (bazı ülkelerde bilişim sistemleri mühendisliği), teknoloji ile çok yakından ilgili ve trend olan mesleklerden bir diğeri. Günümüzde, bilgi teknolojilerinin ve endüstrilerin neredeyse tamamı bilgisayarlar üzerinden işlemekte ve bu sebeple birçok ülkede bilgisayar mühendisliği mesleği öğrenimi ve istihdamı artmaktadır. Oldukça ilgi gören bilgisayar mühendisliği öğreniminiz ve uzmanlığınız sayesinde, dünyanın birçok ülkesinde ve binlerce şirkette kolaylıkla iş bulabilirsiniz. Özellikle günümüzün bilgisayar sistemleri devleri olan IBM, Microsoft, MSI gibi küresel çaplı şirketlerin bu mesleğe yönelik istihdamı mevcut. Bilgisayar mühendisliğiniz ile çalışma vizesi almak ve yüksek ücretler çalışmak oldukça kolay.

  1. Mimarlık

Türkiye de dahil dünyanın birçok ülkesinde en yüksek nitelikli mesleklerden biri olan mimarlık ile vize almak ve iş bulmak oldukça kolay. Özellikle Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada gibi ülkelerde öğrenimi ve istihdamı iyi bir durumda olan mimarlık mesleğiniz ile çalışamayacağınız ülke yok denecek kadar az. İnşaat, mobilya, restorasyon gibi birçok sektörde uzmanlığına ihtiyaç duyulan mimarlık mesleğini icra eden bir birey, başvurduğu ülkeden rahatlıkla çalışma vizesi alabilir ve küresel şirketlerde yüksek ücretlerle çalışabilir.

  1. Hukuk

Öğrenimi ve uzmanlık gereksinimleri oldukça meşakkatli olan mesleklerden bir diğeri de hukuk. Hukuk alanında hem üniversite öğrenimi görmek hem de mesleki hayatta çalışmak zor ve uzmanlık gerektirir. Aynı zamanda, hukuki alanda oldukça geniş bir uzmanlık yelpazesi de bulunmaktadır. Avukat, yargıç, savcı, idari yönetici gibi mesleki kollarda görev almak mümkün. Bu sebeple, mesleğin prestiji ve sağladığı gelir de oldukça yüksek. Dünyanın her yerinde saygın ve rağbet gören bir alan olan hukuk ile çalışma vizesi almak kolaydır ve iş fırsatları da oldukça fazladır. Her ülkenin, hukuk mezunlarına yönelik çalışma prosedürleri farklı olsa da bu prosedürleri yerine getiren bireylerin kariyer hayatı üst seviyeye çıkabilmektedir.

  1. Psikoloji

Sosyal ve beşerî bilimlerin en çok rağbet gören ve istihdamı bulunan alanlarından biri olan psikoloji ve psikologluk, en saygın meslek dallarından biridir. İnsanı anlamaya ve toplumu, bireyden yola çıkarak dönüştürme çalışmalarıyla ilgilenen psikoloji bilimine mensup kişiler, kendi ofislerini açıp seans ücretleri ile oldukça yüksek bir gelir elde edebiliyor. Klinik psikoloji gibi uzmanlıklara sahip bireyler ise bir üst seviyeye çıkarak özel vakalarla bire bir ilgilenebiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde, üzerinde özel eğitim ve çalışmalar yapılan psikoloji bilimi mezuniyetiniz sayesinde, kabul alma ve iş bulma oranınız oldukça yüksek.

  1. İşletme / Ekonomi

Neredeyse sınırsız bir iş bulma olanağına sahip mesleklerden bir diğeri işletme / ekonomidir. Hemen hemen her sektörde uygulanan yönetim, pazarlama, danışmanlık gibi uygulamalara hakim bir işletmeci ekonomist, dünyanın her yerinde çalışabilir ve vize başvurusundan kolaylıkla olumlu yanıt alabilir. Üretilen ürünlerin, sunulan hizmetlerin ve yürütülen işletmelerin en önemli kaldıraçlarından biri olan işletme / ekonomi bilimi ile sınırsız bir sektör alternatifine sahip olursunuz ve uzmanlığınızı sağlamış biriyseniz (MBA, yüksek lisans programları, sertifika vb.) işsiz kalmanız olası değildir. Bu sebeple, çalışacağınız birçok alternatif bulunmakta ve vize başvuru kabulünüz çok yüksek ihtimalle olumlu sonuçlanmaktadır. Yönetici pozisyonunda çalışan bir işletmeci / ekonomist, çok yüksek ücretlerle çalışabilmektedir.

  1. Uluslararası İlişkiler

Sanılanın aksine, yalnızca diplomatlık veya bürokratlık yapılmayan bir alan olan uluslararası ilişkiler sayesinde, şirketlerin dış ülke operasyonlarını yürütebilir, ithalat – ihracat zincirinde birçok ülke ile ilişkileri sağlayabilir ve çok uluslu şirketlerin uluslararası ilişkiler departmanlarında kolaylıkla iş bulabilirsiniz. Yabancı dil seviyenizin yüksek olduğu, uzmanlık seviyesine eriştiğiniz (lisansüstü eğitim, sertifika vb. sayesinde) vakit, yurtdışında çalışabilmeniz gayet mümkündür ve bu sayede vize alma şansınız da oldukça yüksektir. Ayrıca, ülkelerin dışişleri bakanlığında ve konsolosluklarında diplomat veya bürokrat olabilmeniz de olasıdır. Yurtdışında, uluslararası ilişkiler pozisyonunda çalışmanız halinde sahip olacağınız imkanlar oldukça iyi. Kazanacağınız gelir ve elde edeceğiniz network ile dünyanın her yerine gidip çalışabilirsiniz.

  1. Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Özellikle Türk vatandaşlarının, yurtdışında çoğunlukla çalışmayı hedeflediği mesleklerden biri de gıda sektörü özelinde gastronomidir. Yiyecek – içecek alanında uzmanlaşmış catering şirketlerinde, restoranlarda ve hazır gıda alanında zincirleşmiş markalarda çalışmayı hedefleyen birçok Türk var.

Gerek temposu gerekse de yaygın iş ağı sayesinde gastronomi ve gıda sektörü ile işsiz kalmanız pek olası değil. Dünyanın birçok ülkesinde turizmi yapılan pub kültürü, manzaralı ünlü restoran ve kafeler, uluslararası yiyecek – içecek üretimi yapan küresel markalar, lüks oteller bu konuda inanılmayacak kadar geniş bir iş ağı kurmuştur. Gastronomi alanında tahsili bulunan ve uzmanlık derecesine erişmiş hatta şef olmuş bireylerin, yabancı dil ve mesleki bilgi sayesinde iş bulma gibi bir derdi yoktur. Gayet iyi düzeyde bir gelir de elde edebilen şeflerin ünü de dünya çapında yayılmaktadır.

Yurtdışında çalışmak, bireye hem vizyon hem de tatmin edici bir gelir sağlıyor. Sayısız fırsat barındıran yurtdışı ülkelerinde çalışabilmek için ise yabancı dil ve mesleki uzmanlık gerekiyor. Eğer iyi bir iş ve tatmin edici bir gelir hedefliyorsanız bu konuda sıkı çalışmanız ve kalifiye hale gelmeniz gerekiyor. Yurtdışında çalışabilmeniz için dil eğitimi, üniversite programları ve diploma / sertifika eğitimleri konusunda bilgi almak için bizimle hemen iletişime geçin!

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Malta’da Dil Eğitimi En Güzel Nasıl Olur?

Yurtdışında Eğitim
27 Ağustos 2021

Yurtdışı Eğitimlerinde Vize Almak Ne Kadar Zor?

Yurtdışında Eğitim
27 Ağustos 2021

Polonya'da Eğitim Almanın Avantajları

Yurtdışında Eğitim
27 Ağustos 2021
wp