Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

A Level Nedir?

Genel 24 Aralık 2022
A Level Nedir?

İleri Düzey Eğitim Genel Sertifikası A-level, Birleşik Krallık eğitim sistemine bağımlı ülkelerde lise eğitimi tamamlayan öğrencilerin yükümlü olduğu mezuniyet yeterliliğidir.

A level, İngiltere'de lise eğitiminin son düzeyinde yapılan sınav sistemidir. A level sınavları, İngiltere'de lise eğitiminin bitiminde yapılmaktadır. A level öğrencilerin üniversite eğitimine giriş için gerekli olan bir belge olarak kabul edilmektedir.

Türkiye'de sunulan lise mezuniyet diploması Birleşik Krallık'ta General Certificate of Secondary Education olarak kabul edilmekte ve bu diploma ile öğrenciler Birleşik Krallık'taki üniversitelere doğrudan geçiş yapamazlar. İngiliz öğrencileri de üniversiteye geçebilmek için A level programına katılmaktadır.

İngiltere'de Üniversite Okumak ve İngiltere Üniversiteleri Fiyatları İçin Tıklayın

A Level lise diploması nedir?

A level, İngiltere’de eğitim almak isteyen 16 ile 19 yaş aralığındaki öğrenciler için lise seviyesinde olup, üniversite öncesinde verilen bir eğitimdir. 2 yıllık eğitimi tamamlayan öğrenciler aldıkları dersler ile ilgili olan bölümlere geçiş yaparlar.

A level programı iki yıl sürmektedir. Öğrenciler öğrenim gördüğü süreçte en az 3 ders almalıdır ama genelde öğrenciler 4-5 derste alabilmektedirler.

Öğrencilerin ilk yıl aldığı eğitim ise Advanced Subsidiary Level (AS Level) ’dır. İkinci yıl A level kalifikasyonu tamamlayan öğrenciler İngiltere’nin prestijli üniversitelerine başvuruda bulunabilirler. 

A Level hangi ülkelerde geçerli?

Türkiye'deki bazı liseler de A Level diploması vermektedir. A Level diploma programına katılan öğrenciler, Türkçe müfredatına ek olarak A Level dersleri de alırlar. Bu nedenle zaman zaman desteğe ihtiyaç duyabilirler.

A level programı Avustralya ve Yeni Zelanda tarafından bilinmektedir çünkü İngiliz eğitim sistemine en yakın olan ülkelerdir. A level programını tamamlayan öğrenciler Oxford ve Cambridge gibi köklü üniversitelerde de eğitim alabilirler.

A Level Not Sistemi Nasıldır?

A level programında, derslere göre başarı sistemi mevcuttur ve notlar da bu sisteme göre verilmektedir. Bundan dolayı, program sonunda önemli olan bütün derslerin ortalaması değil, her dersten alınan notlardır. A level programında her derste başarı elde etmek gerekir. 

A level programında not sistemi ise A*-A-B-C-D-E şeklindedir. İlk sene AS level derslerinde A* notu yoktur. Not sistemi aşağıdaki tabloya göre olmaktadır.

AS Level Derecesi

PUM Aralığı

a

80-100

b

70-79

c

60-69

d

50-59

e

40-49

Neden A Level Programı?

Türkiye’de lise mezunu olan öğrenciler İngiltere’nin eğitim sistemine göre yeterli bilgiye sahip değildirler. Okumak istedikleri üniversite için ekstra eğitim almaları gerekir. Bundan kaynaklı, İngiltere’de ya da onun eğitim sistemine benzer başka bir ülkede eğitim hayali kuran Türk öğrenciler bir sene foundation eğitimi almak zorundadır. 

A level programı, İngiliz üniversitelerine girişi kolaylaştırır. Foundation programı ile öğrenciler üniversitelere kabul edilirler.

A Level ve IB diplomalarına sahip Türk öğrenciler İngiliz üniversitelerine başvuru yaparlar.

A Level dersleri nasıl alınır?

A level programı 6 üniteden olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. A level program süresi 2 yıldır. Program üniversiteler tarafından verilmediğinden belli kolejler tarafından verilir. Program devam ettiği süre boyunca en az 3 en fazla ise 5 ders alınabilmektedir.

A level programına dahil olan öğrenciler, bilim, edebiyat, kimya, biyoloji, fizik, hukuk, matematik, muhasebe, ekonomi, psikoloji ve İngiliz edebiyatı dersleri alırlar. 

Türk öğrenciler ilk yıl Advanced Subsidiary Level ikinci yıl ise A Level programını tamamlayarak üniversiteye başvurma hakkına sahip olurlar. İlk yıl dört ders seçen öğrenciler ikinci yıl ise üç ders seçerler. Eğitim sürecinde başarı elde etmelerinin yanı sıra, dönem sonunda sınava girerler. Sınavda başarı elde edemeyen öğrenciler Ocak ayında tekrardan sınava girme hakkına sahip olurlar. Öğrencilerin en az 3 dersten başarı elde etmeleri gerekir.

Öğrencilerin İngiltere’deki üniversitelere doğru başvuru yapılabilmesi için UCAS (Universities & Colleges Admissions Service) yardımcı olmaktadır.

Üniversite ve kolej yerleştirme servisi olan UCAS, öğrencilerin başarılarına göre doğru üniversite tercihi yapar, üniversite tercihi konusunda öğrencilere tavsiye verir ve üniversiteler hakkında öğrencileri bilgilendirir. UCAS başvurusunda öğrenciler maksimum 6 üniversite tercihi yaparlar.  

A Level Programının Önemi

Üniversiteler Eğitim Bakanlıkları ile işbirliği yaparak A level programlarını yürütmektedirler. A level programı dünya standartlarına uygun bir şekilde yapılır. Program içeriği olarak ulusal standartlarına uygunluğu kabul edilmiştir.

A level programının amacı ise yüksek düzeydeki eğitimi dünyanın her alanına yaymak ve tüm dünyanın eğitimini standartlarını ortak bir paydada birleştirmek. Ülkelerin eğitim standartlarını yükseltmek isteyen bu program için danışmanlar, Eğitim Bakanlıklarda eğitimler verilmektedir.

Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak öğrencilerimize destek olmak için yurtdışında A Level derslerine yönelik olarak programlar organize etmekteyiz. Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz. 

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp