Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Amerika’da Bilgisayar Bilimleri Lisans Programları Hakkında Her Şey

24 Aralık 2022
Amerika’da Bilgisayar Bilimleri Lisans Programları Hakkında Her Şey

ABD'de bilgisayar bilimi okumak gerçekten heyecan verici bir deneyim olabilir. Bilgisayar bilimi, dünyada hızlı büyüyen ve çok yönlü sektördür. Bilgisayar bilimcileri, internet aracılığıyla nesnelerin kuantumunu hesaplayarak büyük datalara erişim sağlayarak dünyanın yeniden şekillenmesinde büyük rol oynayabilir. Bilgisayar bilimcileri çalıştıkları alanlar oldukça geniştir. Bilgisayar bilimi okuyanların iş alanları arasında, tasarım, yazılım geliştirme, veri analizi ve güvenlik gibi birçok alan yer almaktadır.

Bilgisayar bilimcileri iş alanları arasında en çok tercih edilenler işler, web tasarımı, oyun geliştirme, mobil uygulama geliştirme, veri madenciliği ve bulut bilişim yer almaktadır.

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların çalışma prensiplerini, programlama dilini ve yazılım tasarımını öğrenen bilim dalıdır. Bilgisayar bilimi öğrencileri, veri yapıları, algoritmalar, işletim sistemleri, bilgi güvenliği ve bilgisayar ağları gibi konularda eğitim almaktadır.

ABD'de okumak isteyen öğrenciler, kolej veya üniversitelerde lisans veya yüksek lisans öğrencisi olarak bilgisayar bilimi bölümlerini seçebilir. Bu dersler, genellikle teorik ve pratik bilgileri bir arada sunan laboratuvar dersleri, seminerler ve projelerle desteklenir. Mezun olduktan sonra, ABD'de bilgisayar bilimi derecesi ile birçok farklı sektörde çalışabilirsiniz. Örneğin, yazılım geliştirme, veri madenciliği, bulut bilişim, makine öğrenimi ve oyun geliştirme gibi alanlarda çalışabilirsiniz. Ayrıca, öğrenciler, mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora programlarına da devam edebilirler.
Okumaya devam edin….

Bilgisayar Bilimi Nedir? 

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların ve hesaplama sistemlerinin incelenmesidir. Bilgisayar bilimi okuyan öğrenciler, bu tanımın bir bilgisayar bilimi derecesi için gerçek dünyadaki pek çok uygulamayı kapsamadığını çabucak öğrenirler. Bugün ABD'deki üniversitelerde ve kolejlerde bilgisayar biliminin yalnızca birkaç alanını saymak gerekirse robotik, makine öğrenimi, hesaplamalı biyoloji ve siber güvenliğe odaklanabilir.

Bilgisayar Bilimi ve Bilgisayar Mühendisliği: Fark Nedir?

Bilgisayarla ilgilenen birçok öğrenci, bilgisayar bilimi ile bilgisayar mühendisliği arasındaki farkın ne olduğundan emin değil. bilgisayar bilimi ile bilgisayar mühendisliği arasında örtüşen ve karıştırılan pek çok benzerlik vardır. Örneğin, bilgisayar bilimi ile bilgisayar mühendisliği de teknolojide ilerleme sağlamak için bilgisayarları kullanır. Her iki disiplin de yazılım, donanım, ağlar ve bilgi işlem sistemlerini inceler.

Bununla birlikte, bilgisayar bilimi daha çok hesaplama teorisi, algoritmalar, sayısal analiz ve programlama ile ilgilidir. Bilgisayar mühendisliği ise daha çok bilgisayarların pratik uygulamalarıyla ilgilenir.

Bu makalede, lisans öğrencileri için bilgisayar bilimleri ana dallarına odaklanacağız. 

Bilgisayar Bilimcileri Ne Kadar Para Kazanıyor?

ABD'deki lisans eğitiminiz sırasında bilgisayar bilimleri derecesi almayı seçmek, kariyeriniz boyunca uzun vadeli kazanç potansiyeliniz için akıllıca bir karar olabilir. Maaşlar söz konusu olduğunda, bilgisayar bilimi ile ilgili meslek çeşitleri de gelişiyor. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosuna göre, bilgisayar ve bilgi teknolojisi işlerinin 2018 ile 2028 arasında %12 büyüyeceği tahmin ediliyor - bu, diğer tüm meslek sektörlerinden daha hızlı bir oran.

Mayıs 2018'de bilgisayar ve bilgi teknolojisi meslekleri için ortalama maaş 86.320 dolardı. Ulusal Kolejler ve İşverenler Birliği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bir bilgisayar bilimi lisans derecesi sahibi için ortalama başlangıç ​​maaşı 66.005 dolardır ve mühendislik derecesi sahiplerinden sonra ikinci sıradadır.

Genel olarak konuşursak, bilgisayar bilimcileri analitik, meraklı ve yeni teknolojilerle ilgilenirler. Matematiği severler ve başarılı bir problem çözücülerdir. Bu sizin kulağınıza güzel geliyorsa, bilgisayar bilimi lisans ve lisansüstü öğrencilerine sunulan dersler, programlar ve kariyerler hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. 

ABD Mezunu Olarak Bilgisayar Bilimlerinde Uzmanlaşmak Ne Demek?

Bilgisayar bilimi dersleri, müfredatın önemli bir parçası olmasına rağmen, sadece programlama dillerini öğrenmekle ilgili değildir. Bir bilgisayar bilimleri uzmanı olarak, ayrık matematik ve matematikle ilgili diğer dersleri almayı göze alın. Ayrıca mühendislik, teori, sistemler ve ağlar ile alakalı da dersler alacaksınız.

Çoğu ABD Yüksek Lisans ve kolejinin, öğrencilerin lisans eğitimleri esnasında seçmeli dersler ve genel eğitim dersleri almalarını şart koştuğunu da unutmayın. Hemen hemen tüm okullar, öğrencilerin bilgisayar biliminin daha özel alanları hakkında bilgi edinmelerine olanak tanıyan seçmeli dersler sunarken, bilgisayar bilimi dereceniz özel seçmeli derslerden daha fazla temel stil derslerden oluşacaktır. Son senenize doğru yaklaşırken, bilgisayar bilimi dereceniz için ön koşulları tamamlamaya yakın daha odaklı dersler alma fırsatına sahip olacaksınız ve bu da bilgisayar biliminin hangi alanlarının sizi en çok ilgilendirdiği konusunda daha iyi bir fikir edinmenizi sağlayacaktır.

University of Illinois Chicago'da (UIC), öğrencilerin bilgisayar bilimleri alanında lisans derecesi ile mezun olabilmeleri için 128 saat ders almaları gerekmektedir. Bilgisayar bilimi dersleri, mühendislik oryantasyonu gibi mühendislik ön koşullarından akademik yazma (I) gibi genel seçmeli derslere kadar uzanır.

Bir ABD üniversitesinde bilgisayar bilimleri lisans öğrencisi olarak okuyabileceğiniz bazı bilgisayar bilimi konularına ve derslerine örnekler:

  • Yapay zeka
  • Makine öğrenimine giriş
  • Kullanıcı arayüzü tasarımı ve programlama
  • Video oyunu tasarımı ve geliştirmesi
  • Yazılım Mühendisliği
  • Bulut bilgi işlem için dağıtılmış nesnelerin mühendisliği
  • Ağa giriş
  • Gelişmiş bilgisayar mimarisi
  • Bilgi işlem, gizlilik ve güvenlikle ilgili kamu politikası, yasal ve etik konular
  • Mobil platformlar için yazılım geliştirme
  • Veritabanı sistemleri
  • Güvenli işletim sistemi tasarımı ve uygulaması
  • Kodlar ve kriptografi

 

Bilgisayar Bilimleri alanında BS veya BA derecesi almalı mıyım?

Massachusetts Boston Üniversitesi (UMass Boston) gibi birçok okul, bilgisayar bilimlerinde hem sanat lisans derecesi (BA) hem de bilim lisans derecesi (BS) sunmaktadır. Peki, fark nedir? 

Bilgisayar Bilimlerinde BA:

  • Daha çok bir bilgisayar bilimi temel bilimler derecesi gibi işlev görür ve beşeri bilimler, sosyal bilimler ve yabancı dillerdeki sınıflarla daha çeşitli bir ders yükü içerir.
  • Mezun olmanız için genellikle daha az bilgisayar bilimine dayalı saat gerektirir.
  • Belirli bir konsantrasyon olmadan bilgisayar bilimlerinde sağlam bir eğitim sağlar. 

Bilgisayar Bilimlerinde BS:

  • Daha az genel eğitim gereksinimi içerir (yine de ana dalınızın dışında bazı dersler alacaksınız).
  • Teknik ve pratik bilgisayar bilimi uygulamalarının daha iyi anlaşılmasını sağlar.
  • Uzmanlaşmak için daha fazla fırsat verir

Bilgisayar bilimlerinde BA veya BS'nin sizin için doğru olup olmadığına karar verirken, kendinize aşağıdaki soruları sorun:

Doğrudan bilgisayar bilimi ile ilgili bir alana mı girmek istiyorum yoksa bilgisayar bilimi derecesinin ürün yönetimi gibi başka bir kariyer türünde bana yardımcı olmasını mı istiyorum?

  • Bir bilgisayar bilimi uzmanı olarak hangi alanda uzmanlaşmak istediğimi biliyor muyum?
  • Mühendislik ve bilimlerden hoşlanıyor muyum?
  • Daha genelci iseniz ve tipik bilgisayar bilimi kariyer seçenekleriyle o kadar ilgilenmiyorsanız veya bilgisayar bilimini işletme okulundan önceki bir adım olarak düşünüyorsanız, bilgisayar bilimleri lisans derecesi ile daha çok ilgilenebilirsiniz.
  • Pratik, derinlemesine bilgisayar bilimi deneyimi ve bilgisi ile mezun olmak istiyorsanız ve bilgisayar bilimi ile ilgili bir kariyer istediğinizden eminseniz, bilgisayar bilimi alanında lisans derecesini düşünebilirsiniz.

Her okul bilgisayar bilimlerinde hem lisans hem de lisans derecesi sunmaz. Örneğin, CS Rankings tarafından bilgisayar alanında ABD'de 25. sırada yer alan Utah Üniversitesi, yalnızca bilgisayar bilimi alanında lisans derecesi vermektedir. Lisans derecesi, bilgisayar bilimlerinde lisans derecesinden daha yaygın olduğundan, aksi belirtilmedikçe, aşağıdaki bilgiler bir fen bilimleri lisans müfredatını yansıtacaktır. 

Bilgisayar Bilimi Bölümü için Birinci Yıl Sınıf Programı Nasıldır?  

Bilgisayar bilimi okuyan bir lisans öğrencisi olarak ilk yılınızda genel eğitim, mühendislik ve matematik derslerinin yanı sıra bazı temel bilgisayar derslerinin de ders programınıza dahil olacağını unutmayın!

Pek çok öğrencinin lisans eğitimine ilk başladıklarında henüz bir ana dalda karar kılmadıklarını unutmayın. Bu sadece doğru ve uygun değil, aynı zamanda ABD kolejlerinde ve üniversitelerinde de çok normal. Bu nedenle birçok Amerikan kolejinde öğrenciler birinci sınıfta genel eğitime, seçmeli bilim derslerine ve gerekli mühendislik derslerine odaklanır. Kursların çeşitliliği, öğrencilerin çok çeşitli uzmanlık alanları hakkında bilgi edinmelerine olanak tanır ve öğrencilerin mezuniyete doğru ilerlerken hangi alanda uzmanlaşmak istedikleri konusunda onların daha iyi bir fikir edinmelerine yardımcı olmayı amaçlar.

UIC'de bir bilgisayar bilimi bölümü için örnek bir birinci sınıf derslerine göz atalım.

Birinci dönem: Toplam 15 saat

Matematik I

Program tasarımı I

Akademik yazı

Bilim seçmeli

Mühendislik oryantasyonu


İkinci dönem: Toplam 16 saat

Matematik II

Akademik yazı II

Program tasarımı II

Hesaplamanın matematiksel temelleri

Genel eğitim kursu

 

Bilgisayar Bilimleri Bölümü için İkinci Sınıf Ders Programı Nasıldır? 

Amerikalı üniversite öğrencilerinin çoğu, ikinci sınıfın sonunda ana dallarını seçerler. Sonuç olarak, ikinci yıl ders yükünüz ilk yılınız ile aynı olacak, sadece dersler daha ileri olacaktır.

İşte yine UIC'de bir bilgisayar bilimi bölümü için örnek bir ikinci sınıf ders programı.


Birinci dönem: 17 saat

Genel eğitim kursu

Seçmeli bilim

Matematik III

Programlama pratiği

Veri yapıları

 

İkinci dönem: 15 saat

Zorunlu matematik dersi

Seçmeli beşeri bilimler/sosyal bilimler/sanat 

Genel eğitim kursu

Makine organizasyonu

Diller ve otomatlar

 

Bilgisayar Bilimleri Bölümü için Üçüncü Yıl Ders Programı Nasıldır?

Üçüncü yılınıza kadar, ABD üniversitelerinde bir anadal seçmiş olmanız beklenir. Bu noktada, bir bilgisayar bilimi bölümü olarak, dersleriniz genel temel müfredat çalışmalarından bilgisayar bilimi konularına odaklanmış konulara doğru kaymaya başlar. Üçüncü yıl aynı zamanda stajları, atölyeleri, bilgisayar korsanlığı etkinliklerini, kulüpleri veya bağımsız çalışmaları keşfetmek için harika bir zamandır.

Stajyerlik yaparak veya çalışarak ana dalınızda saha deneyimi kazanmak her zaman iyi bir fikirdir ve gelişen bir bilgisayar bilimcisi olarak, bu sizler için önemli olabilir. Bir hatayı düzeltmekten yeni bir ürün tasarlamaya kadar, çalışmak ve staj yapmak, sınıf ilkelerinizi uygulamaya koymanıza olanak tanır ve size problem çözme becerilerinizi güçlendirme fırsatı verir. Derecenizi aldıktan sonra size uygun olan farklı sektörleri ve rolleri görmenin de harika bir yoludur.

UIC müfredatına dayalı olarak, tipik bir üçüncü sınıf bilgisayar bilimi anadalının sınıf programı şu şekildedir; 

 

Birinci dönem: 17 saat

Sistem programlaması

Bilgisayar tasarımı

Yazılım Tasarımı

Zorunlu matematik dersi

Genel eğitim kursu

Serbest seçmeli

 

İkinci dönem: 16 saat

Programlama dili tasarımı ve uygulaması

İşletim sistemleri tasarımı ve uygulaması

Zorunlu matematik dersi

Seçmeli beşeri bilimler/sosyal bilimler/sanat seçmeli

Serbest seçmeli

Bilgisayar Bilimleri Bölümü için Son Yıl Ders Programı Nasıldır?

Son sınıfta, muhtemelen tüm genel eğitiminizi veya temel sınıf gereksinimlerinizi tamamlamış olacaksınız. Bir ABD kolejinde veya üniversitesinde eğitiminizin bu son yılında, sizi en çok ilgilendiren bilgisayar bilimi konularında gerekli proje çalışmasına veya özel seçmeli derslere odaklanacaksınız.

İşte UIC'de bir bilgisayar bilimi bölümü için örnek bir son sınıf ders programı.


Birinci dönem: 17 saat

Bilgi işlemde iletişim ve etik sorunlar

Bilgisayar algoritmaları (I)

Genel eğitim temel kursu

Teknik seçmeli

Teknik seçmeli

Serbest seçmeli

 

İkinci dönem: 15 saat

Teknik seçmeli

Teknik seçmeli

Teknik seçmeli

Serbest seçmeli

Serbest seçmeli

Örnek bir bilgisayar bilimi lisans programına genel bakışımızı tamamladığımıza göre, mezuniyet sonrası seçenekleri de ayrıca değerlendirmek önemlidir.

Bilgisayar bilimi derecesi aldıktan sonra, birçok ABD üniversite mezunu iş bulur ve çalışmaya başlar. Diğerleri doğrudan yüksek lisans veya doktora programlarına geçer.

Bilgisayar bilimlerinde lisansüstü okula mı gideceğinizi yoksa çalışmaya mı başlayacağınızı nasıl anlarsınız? Cevap, sizin ve hedefleriniz için neyin doğru olduğuna bağlıdır. İşte karar vermenize yardımcı olacak bazı sorular.

 

Bilgisayar Bilimleri Yüksek Lisans Derecesi Buna Değer mi?

Çalışma İstatistikleri Bürosu'na ve PayScale.com'a göre, bilgisayar bilimi lisans dereceniz size yılda ortalama 84.000 ABD Doları maaş kazandırırken, bir yüksek lisans derecesi ile ortalama 118.370 ABD Doları maaş kazanabilirsiniz. Yılda fazladan 34.000 dolar kulağa hoş geliyor, ancak dikkate alınması gereken hususlarda maaşınızdan daha fazlası var.

Yüksek lisans başvurularınızı doldurmadan önce kendinize şu soruları sorun:

Ne kadara mal olacak? Bilgisayar bilimi alanında bir yüksek lisans derecesi yılda 50.000$'a kadar mal olabilir, ancak U.S. News & World Report tarafından ülke genelinde 43. sırada yer alan Utah Üniversitesi'ndeki bilgisayar bilimi yüksek lisans programı gibi daha düşük fiyata birçok harika program vardır. (Lisansüstü okul maliyetlerini düşürmek isterseniz, öğrenim ücreti muafiyetleri veya kampüste yer alan araştırma ve öğretmen yardımcısı rolleri ile alakalı indirimli öğrenim ücreti için bir gözünüz açık olsun.)

 

Başarılı olmak için yüksek lisans derecesine ihtiyacım var mı?

Bilgisayar bilimi çok geniş bir alan olduğundan, fazladan bir eğitim almaksızın başarı için pek çok fırsat vardır. Ek olarak, bazı bilgisayar bilimleri ana dalları, bir yüksek lisans derecesinin maliyetinin çok altında bir lisans sertifikası ile yeni beceriler öğrenirler. Diğer durumlarda, ya işin doğası gereği ya da şirket kültürü nedeniyle, sadece rol için değerlendirilmek üzere bir yüksek lisans derecesine ihtiyacınız olabilir. İlgili alanınızdaki staj ve çalışma işleri, lisansüstü okul hakkında daha iyi bir seçim yapmanıza yardımcı olacaktır.

 

Çalışarak daha değerli beceriler öğrenecek miyim? 

İlginizi çeken bilgisayar bilimlerindeki yüksek lisans programlarını potansiyel iş fırsatlarınızla karşılaştırın. Bazı durumlarda, ilerleme potansiyeli olan iyi bir giriş düzeyli iş, doğrudan lisansüstü okula devam etmekten daha yararlı olabilir. Aynı şekilde, yüksek lisans yapmaya ve aynı zamanda çalışmaya karar verirseniz, hem ders programınızı hem de mesleki sorumluluklarınızı yönetmekte zorlanabilirsiniz. Tüm senaryolara bakın ve elinizden gelenin en iyisini yapabileceğinizi düşündüğünüz senaryoyu seçin.

 

Daha özel bir alanda çalışmak ister miyim? 

Bir bilgisayar bilimi derecesine bağlı pek çok seçenekle, ilgi alanlarınızın sizi bir lisans öğrencisi olarak ele almadığınız bir uzmanlığa yönlendirdiğini görebilirsiniz. Örneğin, kendinizi robotik veya kriptografide bir rol almak ve çekici bir aday yapmak için, doğru nitelikleri almak üzere okula geri dönmeniz gerekebilir.

Lisansüstü okula başvurmadan önce, eğitiminizin devam etmesinin kişisel, finansal ve profesyonel yaşamınızı nasıl etkileyeceğini anlayın. Okulunuzdaki bir danışmanla, bir bilgisayar bilimi profesörüyle konuşun veya bilgisayar bilimi programlarındaki bazı mevcut mezun öğrencileri bulun ve onlara lisansüstü okul deneyimlerini sorun. Ne kadar çok bilgiye sahip olursanız, o kadar iyi karar verebilirsiniz.

Bilgisayar Bilimi Benim İçin Doğru mu?

Bilgisayar bilimi okumak sadece programlama dillerini öğrenmek ve web siteleri oluşturmak değildir. Bir bilgisayar bilimi derecesi ile soyut algoritmik problemlere nasıl yaklaşacağını, veritabanı performansını nasıl analiz edip iyileştireceğini ve avuç içi cihazların nasıl programlanacağını öğreneceksiniz.

Kurslara ek olarak, mezun olduktan sonra sahip olacağınız kariyer seçeneklerini de göz önünde bulundurmalısınız. Sadece bir lisans derecesi ile bile, sağlık hizmetlerinden çevre teknolojisine kadar hemen hemen her sektörde fırsatlara sahip olacaksınız. Bir bilgisayar bilimi derecesi ile neler yapabileceğinize bir göz atalım.

Bilgisayar Sistemleri Analisti

Bilgisayar sistemleri analistleri, işletmelerin daha iyi performans göstermesine yardımcı olmak için teknolojiyi kullanır. Sistem analistleri, organizasyonel ve operasyonel zorlukları çözmek için verimli ve yaratıcı bilgi teknolojisi (BT) çözümleri geliştiren problem çözücülerdir.

Giriş seviyesi eğitim: Lisans derecesi

2018 ortalama maaşı: 88.740 dolar


Veritabanı Yöneticisi

Veritabanı yöneticileri (DBA'lar), özel yazılımlar kullanarak verileri depolar ve düzenler. İşletmelerin önemli bilgilere ulaşmasına, bunları analiz etmesine ve korumasına olanak tanıyan sistemleri kurar ve yönetirler.

Giriş seviyesi eğitim: Lisans derecesi

2018 ortalama maaşı: 90.070 Dolar


Programcı

Bir bilgisayar programcısı, bilgisayar programlarını tasarlar, test eder, hatalarını ayıklar ve bakımını yapar. Bir programcı titizdir, detay odaklıdır ve hem yaratıcı hem de analitik çalışmalardan hoşlanır.

Giriş seviyesi eğitim: Lisans derecesi

2018 medyan maaşı: 84.280 dolar

Bu işler, bilgisayar bilimi alanlarındaki birçok kariyerin yalnızca küçük bir örneğini temsil eder. Bazı işlerin kendi ülkenizde Amerika Birleşik Devletleri'ndekinden daha fazla rağbet gördüğünü ve bunun tersinin de geçerli olduğunu görebilirsiniz. Benzer şekilde, maaş aralıkları ABD'den alınan verilere dayanmaktadır, bu nedenle mezun olduktan sonra yaşamak ve çalışmak istediğiniz şehir veya ülkede mevcut olan verileri kontrol ettiğinizden emin olun.

 

Bir Bilgisayar Bilimcisi Olarak Geleceğiniz

Yılda ortalama 66.005 Dolarlık başlangıç maaşı ve yıllık 84.000 Dolarlık toplam maaşla, bilgisayar bilimleri bölümleri iyi para kazanıyor ve birçok kariyer seçeneğine sahip. Bununla birlikte, Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre uzmanlaşma fırsatı ve yılda ortalama 34.000 dolarlık bir maaş artışı, birçok lisans öğrencisini hemen lisansüstü bir okula başvurmaya ikna edecek.

Bilgisayar bilimi uzmanı olmak için iyi bir zaman. Ancak bilgisayar biliminin sizin için doğru çalışma alanı olup olmadığından hala emin değilseniz, daha fazla bilgi edinmek için danışmanlarla ve mevcut öğrencilerle konuşun. Kendi ülkenizdeki iş fırsatlarını ve geleceğe yönelik umutlarını araştırın. En önemlisi, kendinizi dinleyin ve uzun vadeli hedeflerinizi hatırlayın. Acele etmeyin ve ABD bilgisayar bilimleri derecesinin sizin için en iyi seçim olduğundan emin olmak için seçeneklerinizi keşfedin.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp