Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

ABD ve İngiltere yüksek öğretim sistemleri arasındaki farklar nelerdir?

07 Aralık 2022
ABD ve İngiltere yüksek öğretim sistemleri arasındaki farklar nelerdir?

ABD ve İngiltere, uluslararası öğrenciler için dünyanın en önemli iki ayrı eğitim ülkesidir. Amerika ve İngiltere iki ülkenin de öğrencilere sundukları bulunuyor, ancak eğitim sistemleri ise birbirlerinden çok farklıdır. Peki, ABD ve İngiltere yüksek öğretim arasındaki farklar nelerdir ve hangisi sizin için doğru bir tercih?

ABD’de ve İngiltere’de Branş Seçimi;

ABD ve İngiltere yüksek öğretim sistemleri arasındaki temel farklardan biri, derece branşınızı hangi alanda seçtiğinizdir. İngiltere’de, başvuru yaparken ne okumak istediğinize net olarak karar vermelisiniz. Örneğin, yalnızca York Üniversitesi'nde okumak için başvurmuyorsunuz, York Üniversitesi'nde İşletme veya Hukuk okumak için başvuruyorsunuz.

Branşınızı değiştirmek için biraz esneklik tanınan durumlar da vardır, ancak bunu genellikle ilk dönem içinde yapmanız gerekir. Tüm dersleriniz seçtiğiniz branş alanınızla ilgili olacaktır.

Buna karşılık, ABD'de lisans eğitiminin ikinci yılının sonuna kadar bir ana dal (branşınızın olacağı alan) ilan etmek için zamanınız vardır. Bunun yerine, seçtiğiniz branşların yanı sıra sanat, beşeri bilimler ve bilim derslerinden oluşan çekirdek bir müfredat üzerinde de çalışacaksınız.

Bu, ana dalınızı seçmeden önce çeşitli disiplinleri keşfetmenizi ve hangisinin size en uygun olduğunu bulmanızı sağlar.

Amerika ve İngiltere’de Eğitim Süresi Ne Kadar?

Amerika ve İngiltere arasındaki diğer bir büyük fark ise eğitimin ne kadar süreceğidir. ABD üniversitesinde okuyacağınız geniş konu yelpazesi, derece tamamlanma süresinden daha uzundur.

ABD'de lisans eğitim derecesi 4 yıl sürerken, İngiltere’de 3 yıl sürmektedir. İngiltere yüksek lisans dereceleri genellikle 1 yıl sürerken, ABD’de yüksek lisans programları ise genellikle 2 yıl sürmektedir.

ABD eğitim sisteminin esnekliği size en uygun olabilir. Ancak, hangi konunun ilginizi çektiğini biliyorsanız ve zaman kaybetmek istemiyorsanız veya başka konularla ilgilenmiyor iseniz bir İngiltere üniversitesi seçebilirsiniz.

Amerika ve İngiltere’de Eğitim Fiyatları Ne Kadar?

ABD ve İngiltere’de bir derecenin fiyatı, birçok öğrenci için nerede okuyacaklarına karar verdikleri dönemde önemli bir faktördür. Nerede eğitim almayı seçerseniz seçin, öğrenim ücretleri önemli bir yatırım olacaktır, ancak tipik maliyetler ülkeden ülkeye değişir.

Örneğin, İngiltere'deki evlerde kalan öğrenciler için öğrenim ücretleri yıllık 9.000 £ ile sınırlandırılmıştır. Uluslararası öğrencilerin ne kadar ödeyebileceği konusunda böyle bir kısıtlama olmasa da, ortalama yıllık 10.000 £ ile 20.000 £ arasındadır.

Yılda 25.000-45.000 ABD Doları ve bazı özel kurumlarda yılda 55.000 ABD Doları veya daha fazlasını ödemeyi bekleyebilirler.

Derecenizin tamamlanma süreci de maliyet konusunda önemli bir rol oynar. ABD dereceleri genellikle Birleşik Krallık'taki derecelerden bir yıl daha uzun sürdüğü için, bütçenizle bir yıl daha eğitim almanız gerekecek.

Amerika ve İngiltere’de Öğrenme Tarzları Nedir?

ABD ve Birleşik Krallık yüksek öğretim sistemleri arasında farklılık gösteren bir başka şey de tipik öğretim tarzıdır. İngiltere’deki derece çalışmaları, bazı küçük grup eğitimlerinin de entegre edildiği, ağırlıklı olarak ders temelli olma eğilimindedir.

Birleşik Krallık üniversiteleri kendi kendine eğitime odaklanır, yani hangi konuya odaklandığınıza bağlı olarak, derslere veya seminerlere katılırken öğretmenlerinizle göreceli olarak daha az "iletişim saatiniz" olabilir.
Tersine, ABD'li öğrenciler çok daha yoğun programlara sahip olma eğilimindedir. Genellikle tamamlamaları gereken daha fazla ödevleri ve katılmaları gereken daha fazla dersleri vardır. Ayrıca bu sınıflar genellikle öğrenciler ve profesörler arasında çok sayıda aktif iletişim ve görüşme içerecektir.

Bu öğretme ve değerlendirme tarzlarının her ikisi de farklı insanlara uyum sağlayabilir. Bağımsız bir öğrenciyseniz ve sınavlara girmek konusunda rahatsanız, Birleşik Krallık'ta okumak isteyebilirsiniz; Daha işbirlikçi bir çalışma deneyimini tercih ediyorsanız, ABD size daha uygun olabilir.

ABD’de ve İngiltere’de Konaklama

Amerika ve İngiltere’de genellikle birinci sınıf öğrencilerine kampüste konaklama imkanı sunar, ancak temel farklardan biri konaklamanın öğrenciler arasında nasıl paylaşıldığıdır.

ABD'deki öğrencilerin eğitimlerinin ilk yıllarında en az bir başka öğrenciyle aynı yatak odasını paylaşması çok yaygındır. Zamanınızın çoğunu başka insanlarla geçirmekten hoşlanıyorsanız bu harikadır - oda arkadaşınız sizlere en iyi arkadaş olabilir!
İngiltere’de yer alan çok az sayıda üniversite ortak odalar sunmaktadır. Bunun yerine ortak bir dairede kendi yatak odanızın olması çok daha yaygındır. Alternatif olarak, Birleşik Krallık'taki birçok üniversite ve öğrenci konaklama sağlayıcısı, kendi başınıza yaşayabileceğiniz stüdyo daireler sunmaktadır.

Kulüpler ve topluluklar

İngiltere'deki ve ABD'deki öğrencilerin katılabileceği çok sayıda üniversite kulübü ve topluluğu olacaktır. Bunlar genellikle Harry Potter hayran kulüplerine ve hatta köpek gezdirme topluluklarına kadar belirli bir ülkeden öğrenciler için çok çeşitli ilgi alanlarını kapsar!

Bununla birlikte, Birleşik Krallık ve ABD'deki kulüpler ve topluluklar arasında büyük bir fark vardır - "Yunan hayatı" olarak da bilinir. Yunan hayatı, erkek öğrenciler için ‘cemiyet, dernek..vb’ ve kız öğrenciler için de bir kız öğrenci yurdu olarak adlandırılan özel bir öğrenci topluluğuna atıfta bulunur. Bunlar genellikle adlarını Yunan alfabesinden alır.
Bu şekilde adlandırılan, aynı zamanda kızlara ve erkeklere özgü olan bu tür cemiyetler ve topluluklar ABD üniversitelerine özeldir. Bir tanesine katılmak istiyorsanız, genellikle muhtemel üyeler için belirlenen bir dizi görevi tamamlayarak, dönemin ilk haftalarında onları 'taahhüt etmelisiniz'.

Bir kız öğrenci yurdu veya cemiyet birliği sözü veren herkes kabul edilmeyecektir, ancak kabul edilenler genellikle "erkek kardeşleri" veya "kız kardeşleri" ile ortak bir evde yaşama fırsatına sahip olacaklardır. Bu, öğrencilere sosyal ve profesyonel bir ağ oluşturmak için harika bir fırsat verir.

ABD’de ve İngiltere’de Spor Kültürü

Kolej sporları, ABD'deki üniversite yaşamının büyük bir parçasıdır. Bildiğiniz üzere üniversite kendi spor takımlarına ait stadyumları taraftarlarla dolduruyor ve üniversiteler arası maçlar televizyonda yayınlanıyor. Bu alanlarda yetenekli sporcular yerel ünlüler olabilir ve hatta eğitim ücretlerinde büyük indirimler yakalayabilirler!

Tüm bunlar, ABD'yi spora büyük ilgi duyan veya yüksek profilli oyunlarda oynama fırsatı isteyen öğrenciler için çok çekici bir yer haline getirebilir. Profesyonel takımlar genellikle üniversite liglerinden yeni oyuncular seçer, bu nedenle mezun olduktan sonra spor kariyerine devam etmeyi düşünüyorsanız, bir ABD üniversitesine gitmek harika bir seçenek olabilir.
Bu, Birleşik Krallık'ta yetişmekte olan sporcular için fırsatların olmadığı anlamına gelmez. Birleşik Krallık üniversitelerinin çoğu, katılabileceğiniz ve üniversite liglerinde mücadele edebileceğiniz çeşitli spor takımlarına sahiptir. Fakat bununla birlikte, üniversite düzeyinde spor, Birleşik Krallık'taki var olan kültürün o kadar büyük bir parçası değildir; yani, ilgilendiğiniz bir şey değilse, Birleşik Krallık kampüslerinde spordan kaçınmak çok daha kolaydır.

ABD ve İngiltere Yüksek Öğretim Sistemi Sizin İçin Uygun Mu?

Bunlar ABD ve İngiltere yüksek öğretim sistemleri arasındaki farklardan sadece birkaçıdır. Nihayetinde, hangi ülkenin sizin için doğru eğitim yeri olduğu, ilgi alanlarınıza ve önceliklerinize bağlı olacaktır.
Bir veya iki konuda tutkuluysanız ve derecenizi en kısa sürede ve bütçe dahilinde almak istiyorsanız, bir İngiltere üniversitesi sizin için doğru seçim olabilir. Birleşik Krallık sistemi bağımsız öğrenenler için de idealdir.
Bununla birlikte, bir dizi farklı konuyu keşfetmek, daha etkileşimli bir öğrenme deneyiminin keyfini çıkarmak veya Amerikan kampüs hayatı fikrinden heyecan duymak istiyorsanız, sizler için en uygun yer tamamen ABD!

Yurtdışı Eğitim İçin Destek Alın

Yurtdışı eğitim için doğru ülkenin olanın ABD ve İngiltere olduğunu düşünüyorsanız, Endless Abroad uzman danışman kadrosu size yardımcı olabilir. Uluslararası öğrencilere çeşitli üst düzey üniversitelerde derece kabulü sunuyoruz ve öğrencilere konu seçiminden kişisel beyan yazmaya ve vize görüşmelerine hazırlanmaya kadar başvuru sürecinde rehberlik edebiliriz.

Notlarınız şu anda bir ABD ve İngiltere üniversitesine giriş koşullarını karşılamıyorsa size de yardımcı olabiliriz.

Endless Abroad uzman danışman kadrosu aracılığıyla, geçiş kursu olarak bilinen bir dereceye hazırlık programını inceleyebilirsiniz. Bu, İngilizce dil seviyenizi, akademik becerilerinizi ve konu bilginizi geliştirmenize yardımcı olacak ve böylece ABD veya Birleşik Krallık'ta bir dereceye giriş hakkı kazanabileceksiniz. Programınızı başarıyla geçtiğinizde, seçtiğiniz dereceye girişiniz garanti edilir!

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp