Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Amerika F-1 Vizesi Mülakat Soruları ve Cevap Rehberi

Amerika F-1 Vizesi Mülakat Soruları ve Cevap Rehberi

F-1 öğrenci vizesine başvuran uluslararası bir öğrenci olarak; ABD vize mülakatını geçmek için kısa bir yol yoktur. Başarılı bir ABD vize görüşmesi, tıpkı ABD üniversite başvurunuz ve vize başvuru sürecinin diğer aşamalarında olduğu gibi hazırlık gerektirir. Bu süreçte öğrenci vizesi için ön hazırlık olarak Amerikan büyükelçiliği görüşme sorularını cevaplama alıştırması yapabilirsiniz. 

Eğer hedefiniz Amerika Birleşik Devletleri'nde okumak ise, F-1 vizesi için mülakat soruları ve cevaplarına hazırlanmak sizlere Amerika'daki bir kolej veya üniversitede yer almak için en iyi şansı verecektir.

F-1 vizesi konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz; öğrenci vizesi mülakat ipuçları videomuzu izleyin, ardından F-1 öğrenci vizesi mülakatında karşınıza çıkabilecek olası ABD F-1 vize mülakat sorularını öğrenmek için okumaya devam edin.

 

F-1 Vize Mülakatınız Sırasında Sizleri Neler Bekliyor? 

Rehberimiz, büyükelçilik veya konsolosluklarda karşınıza çıkabilecek en muhtemel F-1 vizesi mülakat sorularını kapsayan, aynı zamanda öğrenci vizesi mülakatı için olası soruların ve cevaplarının yer aldığı bir listeyi sizlere sunar. ABD Dışişleri Bakanlığı web sitesini ziyaret ederek F-1 öğrenci vizeleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

F-1 Vize Görüşmeniz İçin Nasıl Giyinmelisiniz?

İlk izlenimler her zaman önemlidir, bu nedenle ABD vize görüşmesinde ne giyeceğinizi dikkatlice düşünün. Doğru kıyafeti seçmek, profesyonelliğinizi ve ciddiyetinizi öne çıkarabilir. Vize görüşmeniz için ne giyeceğinize dair yazılı kurallar olmasa da; uymanız gereken standart normlar ve beklentiler vardır. İşte uygun mülakat kıyafetleri ve stili için bazı ipuçları.

 

  • Resmi giyinin — F-1 vize görüşmesinin resmi doğası gereği, her zaman gömlek, kravat, takım, ve ceketler gibi profesyonel parçaların seçilmesi önerilir. 
  • Aksesuarları minimumda tutun — Çok fazla aksesuar kullanmak görüşmecinin dikkatini dağıtabilir. Takı seçimlerinizde basit bir tutumda olun. Eğer ki dini açıdan takmanız gereken aksesuarlar var ise, bunları minimum seviyede tercih edin. 
  • Nötr veya Hafif kokular tercih edin — Birçok insan parfümlere veya güçlü kokulara karşı alerjik veya hassastır. Nötr veya hafif kokulu bir parfüm seçin ve ölçülü olarak uygulayın. 
  • Bakım konusunda özenli olun — F-1 vize görüşmesine hazırlanırken bakım ve hijyen temel faktörlerdendir. Tırnaklarınızı temiz, makyajınızı sade ve tercih ettiğiniz saç modelini basit fakat profesyonel tutun.

Rahat ve aynı zamanda düzgün görünüşlü giyinerek, görüşmeyi yapan kişide iyi bir ilk izlenim bırakırken kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Mülakat için görünüşünüzü planlamanın yanı sıra, ihtiyacınız olan belgeleri de önceden hazırlamayı unutmayın. 

F-1 Vize Mülakat Görüşmesi İçin Hazırlamanız Gereken Belgeler :

 

F-1 vize görüşmesine giderken yanınızda belirli belgeler getirmelisiniz. Bu belgeler şunları içerir:

  • Katılmayı planladığınız ABD üniversitesi tarafından verilen I-20/SEVIS formu
  • Doldurulmuş bir DS-160 vize başvuru formu
  • Vize başvuru ücretinizin makbuzları ve SEVIS makbuz ücreti
  • Vize başvuru mektubu
  • Pasaport ve vesikalık fotoğraf (son altı ay içinde çekilmiş)
  • Transkriptler, sertifikalar, standartlaştırılmış sınav puanları (SAT, TOEFL vb.) ve diplomalar dahil olmak üzere akademik belgeler
  • Sponsorunuz ile mali ve kişisel bağlarınızın yer aldığı ve ayrıca ABD'deki kursunuzu tamamladıktan sonra zorunlu dönüşünüzü kanıtlayan belgeler. 
  • Varsa, sponsorunuzla olan ilişkinin kanıtı (örn. doğum belgesi, sponsorun istihdamı hakkında bilgi ve ödeme beyannamesi)
  • Banka ekstreleri ve diğer mali kanıtlar

 

Bu belgeler, vize görüşmeniz sırasında değerlendirilmek üzere konsolosluk görevlisine sunulmalıdır, bu nedenle erken hazırlık, sizler için bu süreci daha sorunsuz ve stressiz hale getirebilir. Belgelerinizi önceden hazır bulundurmak ayrıca mülakat sorularına hazırlanmaya başlamanız için size daha fazla zaman verir.

 

Sıkça Karşılaşılan Öğrenci Göçmenlik Mülakat Soruları Türleri

ABD F-1 vizesi mülakat soruları, neden ABD'ye seyahat edeceğinizi göstermek ve meşru bir öğrenci olarak kimliğinizi belirlemek için tasarlanmıştır. Kolej veya üniversiteye ABD’de devam etme nedenlerinizle ilgili öğrenci vizesi görüşmesinde belirli kişisel soruları yanıtlamaya hazır olun. Etkili bir şekilde hazırlanabilmeniz adına, vize görüşmesinden önce Amerikan büyükelçiliği öğrenci vizesi örnek görüşme sorularına göz atarak önceden inceleyebilirsiniz.

 

ABD F-1 vizesi mülakat soruları çoğunlukla aşağıda yer alan beş kategoriyi esas alır:

  • Eğitim  planları
  • Üniversite seçimi
  • Akademik geçmiş
  • Finansal durum
  • Mezuniyet sonrası planlar

Her bir kategori için örnek F-1 öğrenci vizesi mülakat soru ve cevaplarına bir göz atalım.

 

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Eğitim Planlarınız Nelerdir?

Görüşmeciniz, üniversite için neden ABD'yi seçtiğinizi, ABD'de ne okumayı planladığınızı ve daha fazlasını bilmekle ilgilenecektir. Bu sorular, üniversite başvuru yazılarındaki sorulara benzer olacaktır.

 

Yaygın Çalışma Planı Soruları ve Cevapları

İşte Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eğitim planlarınız ve F-1 vizesi için olası mülakat sorularının bir listesi.

 

S: Neden ABD'de okumak istiyorsunuz?

İpucu: Vize memuruna sizi ABD'de okumaya ikna eden durumların/şartların ne olduğunu söyleyin. Örneğin, ABD'nin uluslararası öğrenciler arasında yüksek lisans yapmak için en popüler lokasyon olduğuna ve dünyanın en iyi üniversitelerinden bazılarına sahip olduğuna odaklanabilirsiniz. Ayrıca, ABD üniversiteleri uluslararası öğrenciler için destek, esnek bir eğitim sistemi, kültürel çeşitlilik, üst düzey programlar ve daha fazlasını sunar. ABD'de İngilizce dil becerilerinizi geliştirebilir ve sizler gibi diğer uluslararası öğrencilerin samimi ve sıcak bir toplulukta dünyanın dört bir yanından öğrencilerle bağlantı kurmak için ABD'ye nasıl geldiklerini tartışabilirsiniz. Ayrıca, devam etmek istediğiniz derecenin kendi ülkenizde mevcut olmaması gibi özel durumları da vurgulayabilirsiniz.

 

S: Eğitiminize neden kendi ülkenizde devam etmiyorsunuz?

İpucu: Bu vize mülakat sorusu bağlamında, kendi ülkenizdeki ve ABD'deki eğitim kalitesi arasındaki farkı tartışabilirsiniz. Görüşmeyi yapan kişiye; ABD'de çok sayıda üst düzey üniversite bulunduğundan ve bu sebepten dolayı ABD'de birinci sınıf bir kurumdan derece almanın hedeflerinizden biri olduğunu söyleyebilirsiniz. Mümkünse, uzmanlaşmak istediğiniz çalışma alanının kendi ülkenizdeki yetersizlikleri hakkında da konuşabilirsiniz. Ek olarak, kendi ülkenizdeki ve ABD'deki üniversiteler arasındaki kurs yapısı, tesisler ve fakülte farklılıklarına göz atabilirsiniz.

 

S: Ne okumayı planlıyorsunuz?

İpucu: Vize memuruna, uzmanlaşmak istediğiniz çalışma alanı hakkında bilgi verin. Örneğin, bilgisayar bilimi alanında uzmanlaşmak istiyorsanız, teknoloji aracılığıyla sağlık ve eğitim gibi sektörlerde nasıl bir etki yaratmak istediğinizden bahsedebilirsiniz. İşletme alanında uzmanlaşmak istiyorsanız, işletme derecesi programlarının ne kadar çok yönlü olduğunu ve yüksek ücretli kariyer olanakları sunduğunu gözden geçirin. Böylece rahat ve özgüvenli bir şekilde ABD F-1 vizesi mülakat sorularını cevaplayarak, ABD'de okumak isteyen meşru bir uluslararası öğrenci olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz!

 

S: Daha önce Amerika Birleşik Devletleri'nde bulundunuz mu?

İpucu: Eğer daha önce ABD'ye gittiyseniz, vize görevlisine önceki seyahatlerinizin nedenlerinden bahsedin. (Örn; tatil, eğitim programına katılmak veya tıbbi nedenler). Daha önce ABD'de bulunmadıysanız, henüz orada seyahat etme veya orada eğitim alma fırsatınızın olmadığını söyleyin.

 

Katılmayı Planladığınız Üniversiteyi Neden Seçtiniz?

Vize memuru, sizlere F-1 vizesi için öngörülen mülakat sorularını sorarak, ABD'deki üniversite seçimlerinizle ilgili akademik becerilerinizi ve gitmek istediğiniz üniversiteyi neden seçtiğinizi anlamayı bekler. En iyi üniversiteler tarafından kabul edilen uluslararası öğrencilerin F-1 öğrenci vizesi alma şanslarının daha yüksek olacağını unutmayın.

 

Yaygın Üniversite Soruları ve Cevapları

Burada, ABD'de okumak istediğiniz üniversiteyi neden seçtiğinizi açıklayan bazı ABD F-1 vizesi mülakat soruları yer almaktadır.

S: Neden bu üniversiteyi seçtiniz?

İpucu: Yanıtlarınızda, vize memuruna planladığınız üniversiteyi çok iyi araştırdığınızı kanıtlayın ve ana dalınızı okumanın neden en iyi seçim olduğunu gerekçelendirin. Üniversite içinde yer alan fakülte ve programlar, öğrenci organizasyonları, mezunlar ağı ve daha fazlasının sizlere sunabileceği avantajlardan nasıl yararlanabileceğinizi açıklayabilmelisiniz. Örneğin, gitmeyi planladığınız üniversitenin mezunları dikkat çeken kişiler ise onları ön plana çıkarabilir ve network olarak sunabilirsiniz.

 

S: Kaç farklı üniversiteye/koleje başvurdunuz?

İpucu: Başvurduğunuz tüm üniversiteler ve kolejler tarafından kabul edilmiş veya edilmemiş olabilirsiniz. Açık sözlü olduğunuzdan ve vize memurunuza dürüst cevaplar verdiğinizden emin olun. Örneğin, başvurduğunuz altı ABD üniversitesinden yalnızca birinden kabul mektubu aldıysanız, doğruyu söyleyin. Vize memuru dürüstlüğünüzü takdir edecektir.

 

S: Okulunuz nerede bulunuyor?

İpucu: Kurumun bulunduğu şehir veya kasabayı belirterek cevap verebilirsiniz. Dilerseniz konumla ilgili bir veya iki olgudan da kısaca bahsedebilirsiniz. Örneğin, gitmeyi planladığınız kolej veya üniversite Ohio, Dayton'da bulunuyorsa, "Havacılığın Doğduğu Yer" diyebilirsiniz veya Chicago'da bir üniversiteye gitmek istiyorsanız, ‘Sayısız kültürel cazibe merkezi sunar ve aynı zamanda birçok Fortune 500 şirketine sahiptir.’ diyerek görüşmenizi daha geniş ve kültürel boyuta taşıyabilirsiniz. Bunlar; görüşmecinin gözünde, gitmeyi plandığınız lokasyonlar hakkında ön araştırmanızı yaptığınızı gösterecektir!

 

Akademik Geçmişiniz ve Başarı Kayıtlarınız

Halihazırda bir ABD kolejine veya üniversitesine kabul edilmiş olsanız bile, görüşmeyi yapan kişi yine de ABD'deki eğitiminizde başarılı olup olmadığınızı bilmek isteyebilir. Görüşmeciniz sizden test puanlarınızı, İngilizce dil yeterlilik seviyelerinizi ve/veya lise transkriptlerinizi paylaşmanızı isteyebilir. Bu belgeler, katılmak istediğiniz kurumda bir öğrenci olarak başarılı olup olamayacağınızı belirlemelerine yardımcı olacaktır.

 

Yaygın Akademik Geçmiş Soruları ve Cevapları

İşte akademik geçmişiniz ve başarı siciliniz hakkında bazı F-1 öğrenci vizesi mülakat soruları ve cevapları.

 

S: Test puanlarınız nedir?

İpucu: Test of English as a Foreign Language (TOEFL) ve International English Language Testing System sınavı (IELTS) gibi İngilizce dil testleri ve aldığınız tüm standart testler (örn. , GRE, GMAT ve ACT ve SAT).

 

S: Ne kadar iyi seviyede İngilizce konuşabiliyorsunuz?

İpucu: TOEFL ve IELTS, sizlerin İngilizce konuşma, yazma, okuma ve anlama alanlarındaki becerilerinizi gösterir. Başvurunuz, katılmak istediğiniz üniversite tarafından zaten kabul edilmiş olsa da, İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirmeye olan bağlılığınızı ve ilginizi göstermek için TOEFL ve IELTS sınav puanlarınızı görüşmeciye söyleyebilirsiniz. Vize görevlisine, ABD'de uluslararası bir topluluğun parçası olarak İngilizce konuşma becerilerinizi daha da geliştirmeyi dört gözle beklediğinizi söylemeyi unutmayın!

 

S: Lise transkriptlerinizi paylaşabilir misiniz?

İpucu: Sizler halihazırda Lise transkriptleriniz, pasaportunuz, DS-160 onay sayfanız, F-1 vize başvuru ödeme makbuzunuz, vize fotoğrafınızın bir kopyası (vize fotoğrafınızın tüm gereklilikleri karşıladığından emin olun) ve kabul edildiğiniz kolej veya üniversiteden I-20 belgelerinizi vize görüşmesi esnasında hazır bir şekilde bulundurmalı ve böylece, görüşmeciniz sizlerden belirli bir belge istediğinde, onu basitçe teslim edebilirsiniz.

 

Mali durumunuz

ABD öğrenci vizenizi almak için finansal statünüzü kanıtlamanız gerekir. Vize memurunuz, F-1 vizenizi vermek için, sizlerin ABD'de uluslararası bir öğrenci olarak yaşamak ve eğitim masraflarınızı karşılamak için yeterli paranız olup olmadığını görmek isteyecektir. Mali planınız öğrenim ücretleri, barınma, yemek, sağlık sigortası ve ulaşım gibi masrafları içermelidir. Harcamalarınıza yardımcı olacak bir sponsorunuz var ise, vize görevlisi sizlere muhtemelen sponsorunuz ile nasıl bir bağınız olduğu hakkında sorular soracaktır.

 

Sıkça Karşılaşılan Finansal Sorular ve Cevaplar

Vize görüşme görevlisinin mali istikrarınız hakkında sorabileceği muhtemel soruların bir listesi buradadır.

 

S: Eğitiminizi nasıl finanse etmeyi planlıyorsunuz?

 

İpucu: Eğitim ve ücretlerinizin ne kadara mal olacağını ve ABD’de seçtiğiniz üniversitenize kayıt olurken bu masrafları nasıl karşılamayı planladığınızı gözden geçirin. Unutmayın, ABD'de ne kadar kazanabileceğinizden bahsetmeyin! Bunun yerine, vize memuruna bir ABD kolejinden veya üniversitesinden derece almanın kendi ülkenizde yüksek maaşlı bir işe girme şansınızı artıracağını söyleyin.

 

S: Size sponsor olan biri/birileri var mı?

 

İpucu: Eğer ABD'de okumak için bir burs aldıysanız, bunu görüşmeci ile paylaşın ve ilgili tüm ayrıntıları da ayrıca ekleyin. Ebeveynleriniz sponsorlarınızsa, isimlerini belirttiğinizden emin olun; başka biri size sponsor oluyorsa, onun adını ve ilişkinizi belirtin (örneğin, “Amcam James Lee, eğitimim için bana yardımcı oluyor.”).

 

S. Sponsorunuzun mesleği nedir?

 

İpucu: Vize görevlisinin, sponsorunuzun mali durumunu ve ABD'deki yüksek öğreniminizi gerçekten finanse edip edemeyeceğini anlaması beklenir. Görüşmeye gitmeden önce sponsorunuzun mesleği ve gelir kaynakları hakkında iyi bir fikir edindiğinizden emin olun. Sizlere sorulduğunda, yaptıkları işin detaylarını ve eğitiminizin bedelini ödeme güvencesini açıkça belirtin.

 

Mezuniyet Sonrası Planlarınız

Mezun olduktan sonra her ne kadar ABD'de çalışmak ilginizi çekse de, lisans programınızı bitirdikten sonra kendi ülkenize dönmek istediğinizi vurgulamalısınız. Mezun olduktan sonra neden kendi ülkenize dönmek istediğinizi vize memurunuzla konuşmayı planlayın.

 

Mezuniyet Sonrası Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Mezuniyet sonrası planlarınız hakkında size sorulabilecek olası göçmenlik mülakat soruları.

 

S: Eğitiminizi tamamladıktan sonra kendi ülkenize dönmeyi planlıyor musunuz?

 

İpucu: Aileniz, partneriniz, yakın arkadaşlarınız, işiniz ve geri dönmek istediğiniz mülkünüzle olan ilişkileriniz gibi ülkenizle güçlü bağlarınız olduğunu vize memuruna mutlaka söyleyin. Vize memuru, eğitiminizi tamamladıktan sonra kendi ülkenize dönmek için güçlü ve sağlam nedenleriniz ve motivasyonunuz olduğunu anlamalıdır.

 

Mezun olduktan sonra ABD'de kalmayı planlıyorsanız, ‘Mezuniyet sonrası için F-1 vize başvurusu rehberimizi’ okuyun.

 

S: ABD'de aileniz, akrabalarınız veya arkadaşlarınız var mı?

 

İpucu: Soruya dürüst bir cevap verdiğinizden emin olun. ABD'de yaşayan herhangi bir aile üyeniz veya yakın akrabanız var ise, görüşmeciye onlardan bahsedin. ABD'de yaşayan arkadaşlarınız varsa onlardan da bahsedebilirsiniz.

 

S: Mezuniyet sonrası aklınızda bir iş veya kariyer var mı?

 

İpucu: ABD’ye F-1 vizesi olan uluslararası bir öğrenci olarak yani göçmen olmayan biri olarak gireceksiniz. Mezun olduktan sonra ABD'de kalmayı düşünmediğinizi ve çalışmak için ülkenize dönmeyi planladığınızı vize görevlisine belirtmeniz gerekir. Ülkenize döndükten sonra ne yapmayı planladığınızdan bahsedin.

 

F-1 Vize Mülakatınız İçin Hazırlanmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?

ABD'de okuyan bir milyondan fazla uluslararası öğrenci var ve hepsi de tıpkı sizin gibi bir vize görüşmesi sürecinden geçmek zorunda kaldı. Sakin olun ve endişelenmeyin, öğrenciler için Amerikan vizesi sorularını kendi kelimelerinizle cevaplama alıştırması yapın ve görüşme gününüzde gerekli tüm evrak ve belgelerin halihazırda düzenli bir şekilde yanınızda olduğundan emin olun.

 

Endless Abroad danışmanlarımız, özel vize yardımı, araştırma ve kaynakları ile vize süreci boyunca sizinle birlikte çalışacaktır.

 

İyi şanslar!

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Londra’da Gezi Rehberi!

Yurtdışı Rehberi
27 Mart 2023

Londra'da Ücretsiz Müzelerin Tam Listesi

Yurtdışı Rehberi
27 Mart 2023
wp