Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Erasmus Stajı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

27 Ekim 2020
Erasmus Stajı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Türkiye’de Erasmus denildiğinde genellikle “Erasmus Öğrenci Değişim Hareketliliği” akıllara gelmektedir, ancak Erasmus kapsamında bir de “Erasmus Staj Hareketliliği” mevcuttur. Erasmus Staj, yurt dışında staj yapabileceğiniz ve stajınız süresince hibe alabileceğiniz bir olanaktır. 

Erasmus Staj

  • Türkiye’de bulunan özel veya devlet üniversitelerinden birinde okumakta olan (uzaktan öğrenim hariç) öğrencilerin faydalanabilecekleri bir programdır.
  • Erasmus Staj ile Avrupa’da bulunan program kapsamındaki bir ülkede faaliyet gösteren bir işletmede, 3 aydan 12 aya kadar staj yapabilir ve bu stajınız için üniversiteniz aracılığıyla Avrupa Birliği Bakanlığı’ndan hibe (geri ödemesiz) alabilirsiniz.
  • Üniversitelerin Erasmus Staj kontenjanları, bir çok üniversitede dolmamaktadır. Yani şu ana kadar başvuru yapmış öğrencilerin büyük bir kısmı, Erasmus Staj programına kabul edilmişlerdir.

Erasmus Staj, herkesin bildiği Erasmus Öğrenci Değişimi'ne nazaran öğrenciler tarafından daha az bilinmektedir. Bunun sebebi, Erasmus Staj’da staj yapılacak işletmenin öğrencinin kendisi tarafından bulunması ve gerek resmi yazışmalar gerekse vize işlemleri dahil olmak üzere bütün işlemleri öğrencinin bir başına yapması gerekliliğidir. Durum böyle olunca ve üniversitelerde öğrencileri yönlendirecek kimse olmayınca, Erasmus Staj’a giden öğrenci sayısı az olduğu gibi talep eden öğrenci sayısı da az olmuştur. Erasmus Staj’a dahil olmak isteyen öğrenciler de ne yapacaklarını, nasıl yapacaklarını, yurt dışından bir şirket ile nasıl anlaşacaklarını bilmediklerinden dolayı, Erasmus Staj bir çok kişi için yalnızca istek olarak kalmıştır.

Bu sebeplerden ötürü, katılımı daha kolay olan, gidilecek yerin hazır olduğu (bölümler arasındaki anlaşmalar çerçevesince yapıldığı) Erasmus Öğrenci Değişim programı daha popüler bir hal almıştır ve daha çok yaygınlaşmıştır. Öyle ki; Erasmus denildiğinde birçok kişi yalnızca “Öğrenci Değişimi”ni algılamaktadır. Yani 1 dönem veya 2 dönem yurt dışına gidilerek oradaki üniversitede eğitim alınması… 

Erasmus Staj Nasıl Yapılır?

Erasmus Staj yapabilmek için yukarıda da bahsettiğimiz üzere, öncelikle Staj yapacağınız yeri ayarlamanız gerekmektedir. Bunu ise nasıl yapacağınız konusunda verebileceğimiz net taktikler yok maalesef. Mesela İngiltere’de bulunan ve kendi işletmesi bulunan amcanız ya da dayınız var ise, bu konuda size yardımcı olabilir. Ancak bilmelisiniz ki iş yerini bulduğunuzda hiçbir şey hallolmuş değildir, hatta sürece yeni başlıyorsunuz demektir. Açıkçası, öğrenciler için Türkiye’de staj yeri ayarlamak oldukça çetrefilli ve zor iken, yurt dışındaki bir şirket ile staj için anlaşmak! Gerçekten zor…

Staj yeri ayarlanmasının ardından doldurulacak formlar, kargolanacak belgeler, okulunuzdaki Erasmus Koordinatörlüğü’nce bu belgelerin kabul edilmesi, yanı sıra zorunlu staj yapacaksanız bölümünüzde bulunan staj koordinatörünüzün anlaşma yaptığınız iş yerini kabulü, sonrasındaki resmi süreç ve her ülkeye göre değişen vize süreci oldukça karmaşık süreçlerdir.

Staj yeriniz ile ilgili resmi süreçlerin tamamını atlattığınızda ise, “staj yapacağınız ülkede konaklayacağınız yer, gideceğiniz şehir ve bölge ile ilgili oryantasyon, dikkat etmeniz gereken şeyler, mutlaka yapmanız gerekenler ya da kesinlikle yapmamanız gerekenler” gibi konuları kapsayan oldukça uzun bir sorunsal listesine sahip oluyorsunuz.

Erasmus’un Faydaları

  • Erasmus her şeyden önce sizlere farklı bir eğitim öğretim sistemi ve bu sisteme entegre edilmiş kurumları tanıtacaktır.
  • Yabancı diliniz mükemmelleşmese de mükemmele yakın olacaktır. Ayrıca yabancı dilde eğitim almak size birçok şeyi başarabileceğinizi kanıtlayacaktır. Özgüveniniz tavan yapacaktır.
  • Gittiğiniz ülkenin ekonomisini, iş hayatını öğreneceksiniz. Bu da sizin küresel anlamda çalışabileceğiniz şirketleri tanımanız için fırsat yaratıyor.
  • Farkındalığınız artacak, kişilerle ve kurumlarla iletişim yeteneğiniz ve sorunları çözme beceriniz artacaktır.
  • Farklı kültürlerle tanışıp, iletişime geçme yeteneğiniz artacaktır.
  • Erasmus ile gittiğiniz ülkedeki okulun derslerini, esas okulunuzda saydırabileceksiniz.
  • Erasmus’a gitmek çok da kolay bir iş değil. Gereken belgeleri hazırlamak, süreci tek başınıza tamamladığınız için size bürokrasiyi öğretecektir. Bu da size ayakta kalacak bilgi, beceri ve tecrübeyi kazandıracaktır.
  • Yalnız başınıza seyahat etme becerinizi artıracaktır. Yeni arkadaşlar bulma şansınızı artıracaktır.
  1. Mezuniyet Sonrasında Yaşama Hazırlık: Ön lisans ve lisans programlarında okuduktan sonra, yüksek lisans yapabilmek veya doktora yapabilmek için en azından bir yabancı dili bilmek ve hakim olmak gerekir. Erasmus yabancı dili geliştirmeye imkan sağlayarak farklı kültürlerle iletişime geçmeyi kolaylaştırır.
  2. İş Yaşamına ve Ekonomiye Hazırlık: Farklı kültürlerden insanlarla tanışmak, konuşmak ve onların ekonomik yapılarını öğrenmek, olaylara daha geniş bir açıdan bakmayı kolaylaştırır. Ayrıca yabancı dil becerisi işinde yükselmeye ve çok daha yüksek ve farklı pozisyonlar kazanmaya yardım edecektir.
  3. Bağlantı/Network Sağlamak: Erasmus ile yurtdışı eğitim dönemi yeni bağlantılar, yeni iş imkanları ve farklı kültürlerin aynı işlere bakış açısını öğrenmeyi sağlayacağından aynı iş pozisyonuna birkaç farklı açıdan bakmak kolaylaşacaktır. Bu da aynı işi isteyenler arasında 1 – 0 öne geçmeyi sağlayacaktır.
  4. Kendini, Yeteneklerini ve Sınırlarını Tanımak: Eğitiminin bir bölümün yurt dışında tamamlamak ve aileden bu süre içerisinde ayrı kalmak çok daha farklı deneyimler yaşatacaktır. Öncelikle kendi ayaklarının üzerinde durmak öğrenileceği için, kişinin kendisini daha iyi tanıması, yeteneklerini keşfetmesi ve bilmediği yeni yeteneklerini olduğunu öğrenmek demektir.

Yurtdışında Erasmus Stajı Gerçekleştir

Sana en uygun ülkeyi ve okulu birlikte seçelim, Erasmus Staj programıyla yurtdışında unutamayacağın bir tecrübeye bizimle adım at! Detaylı bilgi almak için şimdi ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlan.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp