Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Erasmus ile Yurtdışına Gidecek Öğrencilerin Bilmesi Gerekenler

13 Şubat 2020
Erasmus ile Yurtdışına Gidecek Öğrencilerin Bilmesi Gerekenler

Erasmus Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında 2007-2013 yılları arasında uygulanmış olan Hayat boyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının yerine uygulanan programdır. Erasmus+ programları lisans ya da yüksek lisans öğrencilerinin yurtdışında eğitim alma ve staj yapma fırsatları sağlamaktadır. Bu sayede daha fazla ve daha iyi beceriler kazanmalarına yardım etmeyi amaçlıyor.

Öğrenim hareketliliği ve staj programı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Her yıl okullarda düzenlenen sınavlarda öğrenciler, İngilizce yeterliliğini ölçüp başarı sağlaması durumunda Erasmus+ programlarına katılamaya hak kazanmaktadır. Okuduğunuz bölümlerde yurtdışındaki bir okulda eğitim almaya devam etmek ya da bir kurumda alanınızla alakalı staj yapmaya olanak sağlayabilirsiniz.

Erasmus programlarına katılım hakkı 2 ila 12 ay arasındadır. Bu süre zarflarında öğrenim ya da staj imkanlarından öğrenciler yararlanabilmektedir. Ancak öğrencilerin 12 ay öğrenim + 12 ay daha staj yapma şansları olmamaktadır. Örneğin 6 ay öğrenim hareketliliğine katılan bir öğrenci maksimum ay ay daha staj imkanından yararlanabilir. Farklı Erasmus programlarının sürelerinin 12 ayı geçmemesi gerekmektedir.

Gerek öğrenim hareketliliğinde gerekse staj hareketliliğinde öğrenciler bölümlerine ilişkin alanlarda eğitim alıp çalışabilmekteler. Türkiye’deki okulun onay vermemesi durumunda Erasmus geçersiz sayılır. Erasmus hibelerinin %80’i süreç başlamadan önce öğrenciye ödenir. Kalan %20’lik kısım ise süreç tamamlandığında verilmektedir. Eğer ki Erasmus programı geçersiz sayılırsa öğrenci almış olduğu hibeyi iade etmekle yükümlüdür.

Türk öğrencileri, Erasmus+ programları sayesinde birçok Avrupa ülkesinde eğitim alma ve çalışma imkanına sahip olur. Ve ek olarak Avrupa Birliği komisyonundan bu programlara katılması durumunda öğrenciye yaşam maliyetlerini karşılayabilmesi için hibe sağlamaktadır. Hibe oranları ise ülkelerin yaşam şartlarına göre değişkenlik göstermektedir.

Erasmus Programı dahilinde olan ülkeler ve hibe oranları ise tablodaki gibidir;


Erasmus
Hayat Pahalılığına Göre Ülke Fiyatları Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler Aylık Hibe Öğrenim(Euro) Aylık Hibe Öğrenim(Euro)
1. Grup Program Ülkeleri Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, Birleşik Krallık 500 600
2. Grup Program Ülkeleri Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyet, Kıbrıs Rum Kesmi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye 400 500
3. Grup Program Ülkeleri Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya 300 400

 

 

 

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp