Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

MAECI Bursu Nedir?

Genel 27 Ekim 2021
MAECI Bursu Nedir?

İtalya yurtdışından ülkesine eğitim için gelen birçok öğrenciye çeşitli burslar sağlamaktadır. MAECI de bu burslardan biridir. Bu burs İtalya hükümeti tarafından öğrencilerin eğitim hayatlarını daha rahat geçirmeleri adına sağlanmaktadır. Bu süreç Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyurular ile başlamaktadır. Öğrencilere eğitim dönemleri boyunca makul düzeylerde sağlanan maddi destekler verilmektedir. 

MAECI Nedir?

İtalya Dışişleri Bakanlığı olarak da bilinen MAECI her yıl yüzlerce uluslararası öğrenciye destek olmak amacıyla burs sağlayan bir kuruluş. Bu burs yardımını alan öğrenciler üniversitelerinin belirlediği ücretleri ve okudukları süreçteki aylık giderlerini karşılayabiliyorlar. Bu bursa herkes başvurabilir. Ancak fizik, kimya ve bilişim alanları öncelikli olarak kabul edilmektedir. 

MAECI Lisans Bursu

MAECI tarafından uluslararası öğrencilere sağlanan burs, ne yazık ki lisans öğrencilerini dahil etmiyor. Bununla birlikte, italya’da bulunan bir üniversitede çalışan akademisyenlerin kontrolünde yürütülen projelerde 6 ile 9 aylık süre zarfında fonlanıyor. Bunun dışında, dans ve müzik dallarına kabul edilecek yüksek öğrenim kursları da MAECI tarafından sağlanan burslar arasında yer almaktadır. Eğer İtalya’ya giderek kısa süreli dil eğitimi almak istiyorsanız, siz de 3 aylık süre zarfı boyunca bu burstan yararlanabilirsiniz. 

MAECI Yüksek Lisans Bursu

MAECI tarafından açılan burs kontenjanlarının büyük bir kısmı yüksek lisans öğrencilerini de kapsamaktadır. İtalya’ya yüksek lisans yapmak için gitmek istiyorsanız eğer siz de MAECI’den aylık 900€ değerindeki bursa başvurabilir ve bunu almaya hak kazanabilirsiniz. Bu burslar 3 aylık periyotlar şeklinde ödenmektedir. Bunun dışında öğrencilerden üniversite ücreti talep edilmez. Lisans eğitiminde olduğu gibi bu bursa da her bölümden başvuru yapılır. Ancak fizik, kimya ve bilişim anabilim dalları öncelikli olarak kabul edilir. 

MAECI Bursu Başvuru Koşulları

  • İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın sunduğu bursun ilk koşulu, İtalyanca dil bilgisinin kanıtlanmasıdır. Bursiyer adaylarının İtalyanca için minimum B2 düzeyine sahip olmaları gerekiyor. Dil düzeyinin kanıtlanmasında Avrupa Ortak Dil Kriterleri baz alınmaktadır.
  • Eğitim dilinin yüzde yüz İngilizce olması halinde öğrenciler, İtalyanca bilgilerini ibraz etmek zorunda kalmıyor. İtalyan dili ve kültürünü temel alan bölümlerde ise asgari yeterlilik, A2 olarak belirleniyor.
  • Online olarak yapılacak başvurularda öğrencilerden eğitim durumlarını ve dil yeterliliklerini gösteren belgeler talep ediliyor.
  • Üniversiteler, öğrenci kabulünde spesifik yeterlilikler isteyebiliyor. Öğrencilerin dil, not ve yaş gibi bu yeterlilikleri takip etmesi ve karşılaması gerekiyor.

Nasıl MAECI Bursuna Başvurabilirim? 

MAECI burs sürecini aslında 2 aşamaya ayırabiliriz. İlk başta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan tarihler arasında https://studyinitaly.esteri.it/en/home_borse adresinde yer alan online başvuru formunu doldurmalısınız. Değerlendirme sonunda eğer başarılı olarak kabul edilirseniz, mülakat için çağırılacaksınız. Mülakat aşamasında sizden bazı belgeler istenecektir. Bunlar; başvuru formunun çıktısı, kimlik fotokopisi, diploma ve öğrenci belgeleri, transkript, CV, dil yeterlilik belgesi ve adli sicil belgesidir. Bu belgeleri 3 nüsha şeklinde çoğaltıp götürmeyi unutmayın. 

İtalya’da üniversite okumak için burs almanız şart değil elbette. Ancak, yeterli maddi koşullara sahip değilseniz, yurtdışı hayalinizden vazgeçmeyin. MAECI bursuna başvurarak hayallerinizi gerçek kılmak için elinizden geleni yapın. İtalya’da eğitim almak ve en iyi üniversiteler gibi merak ettiğiniz konular hakkında şimdi Endless Abroad’un uzman ekibiyle iletişime geçebilir ve aklınızdaki tüm soruların cevabına ulaşabilirsiniz. 

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp