Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Stipendium Hungaricum Bursu Nedir, Nasıl Alınır?

Stipendium Hungaricum Bursu Nedir, Nasıl Alınır?

Stipendium Hungaricum Bursu Nedir?

2013 yılında yürürlüğe giren Stipendium Hungaricum bursunun amacı ülkede eğitim alan yabancı öğrenci sayısını arttırmak, başarılı uluslararası öğrencileri Macaristan’da eğitim almaya teşvik etmektedir. Her yıl yüzlerce uluslararası öğrenci yüksek eğitimlerini tamamlamak adına Macaristan Devlet Bursuna başvuru yapmaktadırlar. Bu burs eğitim ücreti, sağlık sigortası, konaklama ve aylık cep harçlığı gibi alanları kapsar

Stipendium Hungaricum Lisans Bursu

Bu burs kapsamında lisans öğrencilerine aylık 40.460 HUF değerinde bir burs ödeniyor. Bu burs harcamalar için geçerli olup ek olarak eğitim masraflarından da muafiyet imkânı bulunmakta. Lisans öğrencileri için Türkiye’ye ayrılan kontenjan 50 kişi olarak belirlenmekte. Eğer üniversite eğitim dili olarak Macarcayı tercih ediyorsa öğrenciler, bir senelik Macarca hazırlık eğitimi görebiliyor. Stipendium Hungaricum Burs Programı tarafından duyurulan bölüm listesinde ekonomiden mühendisliklere, medyadan biyolojiye kadar çeşit çeşit lisans programı bulunmakta.

Stipendium Hungaricum Yüksek Lisans Bursu

Stipendium Hungaricum sadece lisans öğrencilerine değil, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine de burs sağlıyor. Türkiye için ayrılan kontenjan lisans kontenjanına benzerlik gösteriyor. Doktora seviyesine yönelik ayrılan kontenjan ise 30 kişi olarak belirlenmekte. Yüksek lisans düzeyindeki burs için aylık verilecek tutar da lisans ile aynı oluyor, öğrencilere her ay 40.460 HUF değerinde burs sağlanıyor. Yüksek lisans için de bölüm listesi duyuruluyor ve bu liste altında mimarlık, işletme, ekonomi gibi bilim dalları sıralanıyor. 

Stipendium Hungaricum Başvuru Koşulları

Bu burs programına başvurmak için ilk şart, yaş sınırı olarak öne çıkmakta. Örnek olarak, son burs programında bursiyer adaylarının 2001 yılından önce doğmuş olmaları bekleniyor.

Online başvuru formunun doldurulmasının ile belirli evrakların da hazır edilmesi isteniyor. 

Doktora düzeyindeki öğrencilerin, belirtilen belgelere ek olarak araştıracağı konu hakkında kapsamlı bir rapor hazırlaması ve iki adet referans sunması da talep ediliyor. Başvuruda takdim edilecek her belgenin çevirisi ile birlikte gönderilmesi gerekmekte.

Başvuru için gerekli belgeler nelerdir?

Lisans ve Yüksek Lisans öğrencileri için:

  • Online başvuru formu
  • Motivasyon yazısı
  • En önemli evraklardan bir tanesi motivasyon yazısıdır. Üniversite başvurunuzu değerlendirirken ilk olarak bu yazıyı dikkate alır. Amaçlarınız, kariyer planlarınızı net bir şekilde açıklamanız gerekir.
  • Öğrencinin dil yeterliliğini kanıtlayıcı belge
  • Diploma
  • Transkript
  • Sağlık Raporu (Çevirisi ile beraber)
  • Sağlık raporunun detaylı olmalı; AIDS, Hepatit A, B ve C sonuçlarını göstermelidir.
  • Pasaport veya kimlik fotokopisi
  • Kabul beyannamesi 

Doktora öğrencileri için ek olarak:

  • Araştırma planları
  • 2 tane ıslak imzalı referans

Bunun dışında sanat ve müzik alanında eğitim almak için burs başvurusu yapacak olan adaylar için

Portfolyo/Ses Portfolyo 

Vize başvurunuzu bursunuzu kazandıktan sonra burs kabul belgenizle beraber yapmanız gerekmektedir.

Stipendium Hungaricum Bursuna Başvuru Nasıl Yapılır?

Stipendium Hungaricum Scholarship Programme kapsamı altında Macaristan’da eğitim görmek isteyen öğrencilerin her yıl başvuru tarihlerini takip etmeleri gerekir. Başvuru detayları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün internet adresinde ilan ediliyor. Adaylar, online başvuru sırasında iki farklı internet adresinde de bilgilerini güncellemek zorundadır. Türkiye Başvuru Sistemi ve Macaristan Başvuru Sistemi üzerinde iki ayrı başvuru yapmayan adaylar, değerlendirmeye alınmamaktadır. Türkiye’deki başvuru sistemi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet adresini, Macaristan’daki başvuru sistemi için ise burs programının resmi internet adresini kullanmanız istenir. 

Yurtdışında Lisans Bursu Alın

Macaristan’da eğitim almak ve yurtdışı eğitim hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için Endless Abroad uzman danışman ekibi yanınızda! Tüm süreçler hakkında detaylı bilgi almak ve planlarınızı şekillendirmek için bize ulaşın!

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp