Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

TESOL Nedir? Sertifika Nasıl Alınır?

TESOL Nedir? Sertifika Nasıl Alınır?

Dünyanın her yerinde, İngilizce öğretmenliği ya da tercümanlık mezunu olmadan İngilizce öğretmeni olarak çalışmak mümkün. TESOL sertifikası alarak İngilizce dil eğitimi verilen kurumlarda atama yolu ile İngilizce eğitimi verebilirsiniz. Bu sayede, ana diliniz İngilizce olmasa da yahut İngilizce ile alakalı lisans bölümlerinden mezun olmasanız da İngilizce öğretmenliğini icra edebilirsiniz. Üstelik TESOL dünyanın her yerinde tanınmaktadır.  

TESOL Nedir?

İngilizcesi Teaching English to Speakers of Other Languages (TESOL), Türkçesi “Ana dili İngilizce olmayanlara İngilizce öğretimi” olan sertifika, ana dili İngilizce olsun olmasın, İngiliz dili ya da tercümanlık mezunu olsun olmasın ileri derece İngilizce bilgisine sahip herkesin öğretmenlik yapabilmesini sağlamaktadır. TESOL eğitimlerinden başarıyla mezun olan herkesin bu sertifika sayesinde birçok kurum ve okulda atama yolu ile resmi İngilizce öğretmeni olabilmesine imkân tanır.

TESOL Sertifikası Nedir?

Başlangıçta Amerika ve Kanada hariç dünyanın birçok ülkesinde tanınırlığı olan sertifikanın günümüzde bu iki ülke tarafından da tanınırlığı bulunmaktadır. Birçok dil eğitim merkezi tarafından yapılan eğitim ve sınavlar sonucunda verilebilen TESOL sertifikası, bireylerin ön lisans mezunu olmasını yeterli bulmakla birlikte İngilizce dil eğitimi verilen her kuruma başvurup İngilizce öğretmenliği yapabilmesini sağlar. Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da tanınırlığı olan sertifika ile dil okullarında ve kurumlarda İngilizce öğretmenliği mesleğini “usta öğretici/eğitmen” olarak icra etmek mümkündür.

Kimler Sertifika alabilir?

TESOL sertifikasını alabilmek için İngilizce Dili ve Edebiyatı, Amerikan Dili ve Edebiyatı ya da İngilizce Mütercim Tercümanlık lisans mezuniyetine gerek yoktur. Eğer İngilizceniz uzmanlık seviyesinde ise ve bu yetkinliğinizi sınavlar karşısında kanıtlayabilirseniz bu sertifikayı almaya hak kazanabilirsiniz. Prosedür gereği, B2 ve üzeri İngilizce seviyesine sahip kişilerin TESOL’e başvurma hakkı bulunmakla birlikte başarı gösterebilmek için tavsiye edilen İngilizce dil seviyesi C1 olarak gösterilebilir. Yalnızca, iki yıllık ön lisans programı mezunu olmanız yeterlidir. Sonuç olarak, ön lisans mezuniyetiniz ve ileri derece İngilizce kabiliyetiniz ile TESOL’ü almaya yeterlilik gösterebilirseniz sertifikayı almaya hak kazanabilirsiniz.

TESOL Sertifikası Nasıl Alınır?

TESOL sertifikası vermek için yetkili olan birçok kurum bulunmaktadır. Adaylar, bu kurumların vermiş olduğu yüz yüze ya da online kurslara katılarak, eğitim ve sınavlardan başarıyla mezun olup sertifika almaya hak kazanabilir. Eğitim alacağınız kuruma bağlı olarak süre ve fiyatlar değişmekle beraber birkaç ay veya 1-2 yıl aralığında bir süre ön görülmektedir. Bu süre aralığında derslere katılıp sınavlara hazırlanabilirsiniz.

TESOL Sertifikası ile Nerelerde Çalışılır?

TESOL sertifikasına sahip kişiler, ana dili İngilizce olan ülkelerde, atama yolu ile yalnızca dil okullarında İngilizce öğretmenliği yapabilmektedir. Ana dili İngilizce olmayan ülkelerde ise dil eğitimi verilen tüm kurumlarda İngilizce öğretmenliği yapılabilmektedir. Türkiye özelinde TESOL, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçerliliği olan bir sertifikadır. Bu sertifikaya sahip olan kişiler liseler dışında, MEB'in onay verdiği dil okulları, özel okullar, kolejler, kurslar ve etüt merkezlerinde çalışabilmektedir. TESOL, uluslararası geçerli bir sertifikadır ve kişiye ömür boyu, dünyanın her yerinde İngilizce öğretmeni olabilme fırsatı sunar.

TESOL Sertifikası ve MEB Atamaları

Türkiye’de de Milli Eğitim Bakanlığı’nca onaylı çeşitli dil eğitim kurumları tarafından verilebilen TESOL sertifikası ile İngilizce öğretmenliği yapabilirsiniz. Kurslar, dil okulları, etütler, özel okullar ve kolejler gibi birçok kurumda TESOL sertifikası ile usta dil eğitmeni pozisyonunda çalışabilirsiniz. Ancak, bu sertifika ile Türkiye’de liselere atama yapılmamaktadır.

TESOL Denkliği 

TESOL sertifikası, Türkiye’de dahil dünyanın birçok ülkesinde tanınmaktadır. Uluslararası geçerliliği olan bu sertifika ile denklik sorunu yaşamadan ana dili İngilizce olsun veya olmasın her ülkede İngilizce öğretmenliği görevini sürdürebilirsiniz. Türkiye özelinde de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tanınan TESOL’ün, herhangi bir denklik sorunu veya denklik için ekstra bir işlemi bulunmamaktadır. Doğrudan atama yolu ile veya özel anlaşmalar ile dil eğitimi verilen neredeyse her kurumda usta dil eğitmeni olarak görev yapabilirsiniz.

Online TESOL

2008 yılından itibaren öğrencilerin online olarak da katılıp sertifika alabilmesine imkan tanınan TESOL programında, öğretmenlerle doğrudan ve özel bir eğitim yoluyla ders işleyebilir, sınavlara dünyanın her yerinden hazırlık yapabilirsiniz. Ortalama 150 saatlik bir ders programı bulunan online TESOL sertifika eğitiminde, kursa yüz yüze katılma gerekliliği olmadan evinizin rahatlığında ders alabilirsiniz.

Ücretler

Yüz yüze ya da online TESOL programları, yurtdışında 2000-3000$ bandında ücretlendirilirken Türkiye’de yaklaşık 4000 lira bandında ücretlendirilmektedir. Ücretler de kuruma ve programın yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

TESOL sertifikası ile dünyanın her yerinde İngilizce öğretmenliği mesleğini uygulayabilirsiniz. Bu sayede, birçok kurumla çalışarak iş imkânı bulabilirsiniz. Sertifikanız, uluslararası düzeyde geçerli olup ömür boyu kalıcıdır. TESOL sertifikası ve tüm yurtdışı programları hakkında detaylı bilgi almak için ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanın. Gitmek istediğiniz ülke ve okumak istediğiniz programa birlikte karar verelim.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Yurtdışı Sertifika Programlarının Size Katacağı 8 Şey

Sertifika ve Diploma Programları
10 Şubat 2021

TESOL Nedir? Sertifika Nasıl Alınır?

Sertifika ve Diploma Programları
10 Şubat 2021
wp