Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Yurtdışında Sınavsız Üniversite Eğitimi

05 Ağustos 2022
Yurtdışında Sınavsız Üniversite Eğitimi

Yaşıtların gibi sen de yurtdışında üniversite okumanın hayalini kuruyor olabilirsin. Peki bu hayaline kolayca ulaşabileceğini biliyor muydun? Üstelik sınav şartı da bulunmuyor! Yurtdışında sınavsız üniversite seçenekleri sayesinde gelecek kaygın, sınav stresin ve sene kaybetme ihtimalin ortadan kalkacak. Farklı kültürleri yakından tanımanı sağlayacak sınavsız yurtdışı üniversite programlarına geçmeden önce, aklına takılabilecek birkaç soruyu cevaplayalım. 

Hemen söyleyelim: yurtdışında üniversite okumak için YKS gerekli değil. Evet, doğru duydun. Birçok üniversite YKS puanını sorgulamıyor. Polonya, Çekya, Kanada, Birleşik Krallık, Macaristan ve Amerika’daki birçok üniversite için YKS puanı önemli değil. Ancak Almanya ve Avusturya gibi bazı ülkelerdeki üniversiteler YKS puanını önemseyebiliyor. 

Seni tereddütte bırakabilecek bir diğer konu da YÖK denkliği. Yurtdışında aldığın eğitimin YÖK denkliği olup olmadığını merak ediyor olabilirsin. Ancak için rahat olsun, yurtdışında sınavsız lisans eğitimini aldıktan sonra ülkene dönüp mesleğini rahatlıkla yapabilirsin. Burada önemli olan nokta, yurtdışı üniversite tercihini yaparken okulların YÖK denkliğini sistem üzerinden kontrol etmen. 

Yurtdışı eğitim imkanları hakkında daha detaylı bilgi almak istersen, iletişim kanallarımız üzerinden bize rahatlıkla ulaşabilirsin. Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak gelecek kaygısından uzak bir eğitim alman için her an yanında olmaya hazırız.  

 

Yurtdışında Sınavsız Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır?

Yurtdışında üniversite eğitimi alma kararını verdiysen, sırada ülke seçimi var. Kariyer hedeflerin için en uygun okulu belirlerken; kültürü, iklimi ve sosyal olanakları ile yaşamaktan keyif duyacağın bir ülke seçmen de önemli. Bunun için gideceğin ülkenin koşullarını fikir sahibi olacak kadar araştırmanı öneririz. Tabii maddi olanakları da es geçmeyelim. Gideceğin üniversiteyi seçerken, ülkenin para biriminin TL karşısındaki değerini göz önünde bulundurmak isteyebilirsin.

Yurtdışında neredeyse her ülkede sınavsız üniversite eğitimi alabilirsin. Ancak daha prestijli okullarda eğitim alıp kariyerinde birkaç adım öne çıkmak için Avrupa, Kanada ve Amerika’daki üniversiteleri tercih edebilirsin. Yazının devamında, yurtdışında sınavsız olarak eğitim alabileceğin bazı ülkelerden bahsedeceğiz. Hazırsan başlayalım!

Polonya 

İlk olarak Polonya’dan bahsedelim sana. Orta Avrupa’da bulunan ülke, dünyanın en kaliteli 1000 üniversitesi listesinde çok sayıda üniversite bulunduruyor. Eğitim kalitesinin yanında sınavsız üniversite imkanı, yüksek geçerliliğe sahip diploma, AB çalışma izni ve ekonomik eğitim fiyatları ile Polonya, yurtdışında okumak isteyen öğrenciler için adeta bir cazibe merkezi. Varşova, Wroclaw, Poznan ve Lodz ise yurtdışı eğitim için en çok tercih edilen Polonya şehirleri.

Polonya üniversitelerinde lisans eğitimi 3-3,5 sene, yüksek lisans eğitimi ise 1,5-2 sene sürüyor. 1-2 dönem devam edebileceğin hazırlık programları İngilizce sunuluyor. Ancak dilersen Lehçe hazırlık programlarını da tercih edebilirsin. Konaklama için ise 4 seçeneğin var: üniversite/kamu yurtları, özel yurtlar, kiralık daireler ve (yalnızca Varşova’da geçerli) paylaşımlı öğrenci konaklaması.  

Neden Polonya’da Üniversite Eğitimi Almalısın?

  • Düşük maliyetli eğitim ve yaşama imkanı ile büyük bütçeler ayırmadan yeni bir ülkede yaşamayı ve eğitim almayı deneyimleyeceksin.
  • Polonya üniversitelerinde alacağın eğitim sonunda tüm dünyada geçerli bir diploma sahibi olacaksın.
  • Polonya’da üniversite eğitimini tamamladıktan sonra ömür boyu geçerli çalışma iznin olacak.
  • Öğrenciliğin sırasında Avrupa Birliği ülkeleri arasında vizesiz seyahat etme imkanın bulunuyor.

Polonya’da Yaşam Maliyetleri Nedir?




Çekya

Listemizin ikinci sırasında Çek Cumhuriyeti ya da yeni resmi adıyla Çekya bulunuyor. Tarih kokan şehirleri ve canlı sosyal yaşamıyla dolu dolu geçirebileceğin bir üniversite hayatı vadeden Çekya, düşük maliyeti ile yurtdışı üniversite eğitimin için tercih edebileceğin ideal ülkelerden biri. Çekya’nın üniversite öğrencilerine sunduğu avantajlardan biri de Çekçe lisans ve yüksek lisans programlarının tüm öğrenciler için ücretsiz olması! 

Çekya’da 2001 yılından bu yana üç aşamalı akademik eğitim sistemi uygulanıyor. Bu sistem, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını içeriyor. Ülkede eğitim dili Çekçe, ancak çoğunlukla İngilizce olmak üzere, yabancı dilde eğitim kapsamı gittikçe genişliyor. Böylece Çekya üniversiteleri, yabancı öğrenciler için daha güçlü bir alternatif haline geliyor. Yurtdışı eğitim için en çok tercih edilen Çekya şehirleri ise Prag, Brno ve Olomouc.  

Çek yüksek öğretim sisteminde her türde diploma sunan geleneksel üniversite kurumlarının yanı sıra, üniversite statüsünde olmayan ancak lisans derecesinde eğitim programları sunan kurumlar da bulunuyor. Ek olarak yaşam boyu eğitim kursları da mevcut. 

Burada hazırlık eğitimi 1 veya 2 dönem, lisans eğitimi 3 yıl ve yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürüyor.  Hazırlık eğitimini dilersen İngilizce veya Çekçe alabiliyorsun. Dil eğitiminin yanı sıra, hazırlık eğitimin kapsamında ekonomi, sosyal bilimler, matematik, seçmeli dersler ve ikinci yabancı dil (Fransızca, Almanca, Rusça, İspanyolca ve İtalyanca) dersleri alıyorsun. Yani Çekya’da sunulan hazırlık eğitim programı oldukça yoğun ve geliştirici içeriğe sahip. Ayrıca yine İngilizce veya Çekçe katılabileceğin Tıp Hazırlık Kursları da bulunuyor. 

Çekya’da konaklama için de 3 seçeneğin bulunuyor. 2 kişilik odalarda kalabileceğin paylaşımlı odalar ve paylaşımlı öğrenci yurtlarının dışında, tek kişilik odalarda kalabileceğin özel yurtlar da mevcut. Üç seçenekte de ödemelerini aylık olarak yapabilirsin. 

Neden Çekya’da Üniversite Eğitimi Almalısın?

  • Çekya pahalı bir ülke değil. Ülkenin para birimi Çek Kronası sayesinde düşük maliyetli eğitim ve yaşam imkanın bulunuyor.  
  • Yurtdışı üniversite eğitimin için tercih edebileceğin prestijli üniversitelere sahip Çekya, ilk 1000 üniversite listesinde 6 üniversite ile temsil ediliyor. Bu okullardan alacağın diplomanın tüm dünyada geçerliliği bulunuyor.
  • Çekya’da üniversite eğitiminin ardından çalışma izni imkanın doğuyor. Yani mezun olduktan sonra da Çekya’da yaşamaya ve çalışmaya devam edebiliyorsun.
  • Avrupa Birliği ülkeleri arasında vizesiz seyahat etme imkanı ile öğrenciliğin sırasında birden fazla ülkede bulunabilir, farklı kültürleri yakından tanıyabilirsin.

Çekya’da Yaşam Maliyetleri Nedir?

 

Macaristan

Sıradaki ülkemiz Macaristan, uygun maliyetler ile kaliteli bir üniversite eğitimi almak için tercih edebileceğin ideal ülkelerden biri. Son yıllarda yurtdışı üniversite eğitimi için daha çok tercih edilmeye başlayan ülke, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’na her yıl birçok üniversite ile katılıyor. 

Yurtdışı üniversite eğitimi için Macaristan’ı tercih eden öğrencilerin, akademik eğitim için yeterli düzeyde İngilizce bilgisine sahip olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Eğer Macaristan sınavsız üniversite imkanlarını değerlendirmek istiyor; ancak İngilizce seviyenin yeterli olmadığını düşünüyorsan da üzülme. Çünkü Macaristan üniversiteleri, kendi hazırladıkları İngilizce sınavlarına göre öğrencilere bir yıllık hazırlık eğitimi veriyor. 

Macaristan, Avrupa’daki birçok ülkeye benzer şekilde tarihi dokusu bozulmamış ancak modern şehirlere sahip bir ülke. Budapeşte, Debrecen ve Szeged de bu yönüyle binlerce turist ve birçok öğrenci tarafından tercih ediliyor. Macaristan’da sınavsız eğitim almayı seçen öğrenciler için her branşta ve uzmanlık alanında lisans ve yüksek lisans programları sunuluyor. Çoğunlukla İngilizce olan lisans programları 3-4 yıl, yüksek lisans programları ise 2 yıl sürüyor.

Macaristan üniversitelerinin birçoğunun kendi yurdu bulunuyor. Konaklama maliyetinin odalar için aylık €200, evler için de aylık €350’dan başladığını söyleyelim. Aylık ulaşım masrafının €12 olacağı ülkede, konaklama dışında kalan harcamalarının €150-250 olacağını tahmin ediyoruz.  

Neden Macaristan’da Üniversite Okumalısın?

  • Saygın Macaristan üniversitelerine sınavsız olarak yerleşebiliyorsun. Bu okullardan alacağın diploma, dünyanın birçok noktasında kabul görüyor. 
  • Macaristan da ucuz bir ülke. Bunun paralelinde eğitim ücretleri de uygun. Üstelik çok sayıda burs fırsatı da seni bekliyor.
  • Öğrenciliğin sırasında sürdürebileceğin iş ve staj imkanların bulunuyor.
  • Macaristan Avrupa’nın merkezinde yer alıyor. Bu sayede Avrupa’nın çoğu noktasına kısa sürede ulaşabiliyorsun. Avrupa’yı keşfetmek için iyi bir fırsat bu!


Rusya

Son olarak Rusya’da sınavsız üniversite eğitimi imkanlarından bahsedelim. Dünyada yüzölçümü en büyük ülke olan Rusya, ilk 1000’de yer alan ve başta teknik eğitim olmak üzere birçok dalda kaliteli eğitim alabileceğin üniversitelere sahip. 

Rusya, saydığımız diğer ülkeler gibi düşük maliyetle eğitim ve yaşam fırsatı sunuyor. Bu özelliğiyle de yurtdışında okumak isteyen öğrenciler tarafından Rus üniversiteleri sıklıkla tercih ediliyor. En çok tercih edilen şehirleri ise başkent Moskova, St. Petersburg, Kazan, Tomsk ve Nijniy Novgorod. 

Eğitim programlarının %60’ı Rusça, %40’ı İngilizce olduğu ülkede lisans eğitimi ortalama olarak 4 yıl. Bu süre sağlık bilimleri fakültelerinde 5-6 yıla kadar çıkıyor. Yüksek lisans programları ise 1,5-2 yıl sürmekte. 

Neden Rusya’da Üniversite Eğitimi Almalısın?

  • Rusya’da düşük maliyetler ile eğitim ve yaşama imkanı bulacaksın.
  • Prestiji yüksek Rus üniversitelerine sınavsız olarak yerleşebiliyorsun. Bu üniversitelerde alacağın eğitim, sana tüm dünyada geçerli bir diploma kazandıracak.
  • Modern Rus şehirlerinin tarihle bağı çok güçlü. Hem çarlık hem de Sovyet döneminden kalma eserler, ülkeyi adeta bir açık hava müzesine çeviriyor. Burada ziyaret edebileceğin birçok müze, anıt ve yer bulunuyor. 

Bu ülkeler dışında günlük hayatında dil pratiği yapmanı sağlayacak, ana dili İngilizce olan Birleşik Krallık, Kanada ve Amerikan üniversitelerini de tercih edebilirsin. Ancak bu ülkelerin eğitim ve yaşam maliyetleri bir tık daha fazla olabilir. 

Tercih döneminde sana bir alternatif seçenek oluşturması adına yurtdışı sınavsız eğitim imkanları sunan Polonya, Çekya, Macaristan ve Rusya’dan kısaca bahsetmeye çalıştık. Ancak tabii ki konuşulması ve üzerinde durulması gereken çok fazla detay bulunuyor. Örneğin eğitim ücretleri. Bu konuda seni detaylı olarak bilgilendirmemizi istersen bizimle her zaman iletişime geçebilirsin. Aramaktan çekinme!

Endless Abroad ekibi olarak tercih döneminde sana başarılar diliyoruz.️

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp