Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Yurtdışında Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Genel 05 Nisan 2023
Yurtdışında Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Türkiye'de lisans eğitimini tamamlayan öğrencilerin, daha profesyonel ve nitelikli hale gelmek için yurtdışındaki prestijli üniversitelerden yüksek lisans yapmaları idealdir. Yüksek lisans seviyesinde bir eğitim almak, günümüzün hızla gelişen dünyasında bir seçenek değil, zorunluluktur. Yüksek prestijli pozisyonlara erişmek isteyenler, dünya sıralamalarında önde gelen üniversitelerin lisansüstü programlarına katılmak için çaba göstermelidir.

Türkiye'den yurtdışına yüksek lisans başvurusu yapmak artık oldukça kolaydır ve akademik başarı ve deneyimli danışman kuruluşlar bu konuda önemli bir role sahiptir. Böylece, bireyler birçok ülkeye yüksek lisans başvurusu yapabilirler. Dünyanın her yerinde, en prestijli üniversitelerde yüksek lisans öğrenimi mümkündür.

Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmak

Yurtdışında yüksek lisans yapmak, öğrencilere farklı bir kültür ve eğitim sistemiyle tanışma, dil becerilerini geliştirme, uluslararası bir ağ oluşturma ve kariyerlerine yeni bir perspektif katma fırsatı sunmaktadır. Ancak, yüksek lisans programına başvurmadan önce, öğrencilerin hedefledikleri ülkenin eğitim sistemini, üniversitelerini, başvuru süreçlerini ve gerekliliklerini araştırmaları önemlidir.

Ayrıca, yurtdışında yüksek lisans yapmak için gereken maddi kaynakları sağlamak da önemlidir. Bazı ülkelerde üniversite eğitimi oldukça pahalı olabilir, bu nedenle öğrencilerin burs, öğrenim kredisi, sponsorluk veya diğer finansal destek seçeneklerini araştırmaları gerekebilir.

Yurtdışında yüksek lisans yapmak için gerekli olan İngilizce veya diğer yabancı dil becerilerini geliştirmek için öğrencilerin kendilerini hazırlamaları gerekmektedir. Bazı ülkelerde eğitim dili İngilizce olsa da, yabancı dilde eğitim almak öğrencilere akademik başarılarında ve kariyerlerinde avantaj sağlayacaktır.

Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmanın Avantajları

Yüksek lisans eğitimini Türkiye'de tamamlayan öğrencilerin yurtdışında yüksek lisans yapmaları, hem kariyer hedeflerine hem de hayat tecrübesi ve dil öğrenimi açısından oldukça önemlidir. Yurtdışında yaşamanın ve prestijli üniversitelerde uzmanlık eğitimi almanın, insanların niteliğini artırdığı düşünülmektedir. Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde dünya sıralamalarında üst noktalarda yer alan birçok üniversite, araştırma olanakları, akademik kadroları ve istihdam yaratma oranı bakımından dünya standartlarını belirlemektedir. Yüksek lisans derecesini bu ülkelerde elde etmek, inovasyon, profesyonellik ve beceri ile sağlanan gelişmelere katkıda bulunmak isteyen her bireyin faydalanması gereken bir imkandır.

Yüksek lisans yapmanın bir diğer avantajı da yabancı dil öğrenme fırsatıdır. İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Çince gibi dillerin ana dil olarak kullanıldığı ülkelerde yüksek lisans yapmak, öğrencilere dil öğrenimi konusunda büyük bir fayda sağlamaktadır. Okulda, sokakta, iş hayatında ve diğer birçok alanda bu dili kullanarak öğrenciler o dil üzerinde uzmanlaşmaktadır. Böylece, yüksek lisans hedefine ek olarak öğrenciler kendilerini birden fazla alanda geliştirmekte ve hedefledikleri dili öğrenmektedirler.

Yüksek lisans eğitimini yurtdışında tamamlamak ayrıca deneyim sahibi olmak, farklı kültürlerle iç içe olmak, sosyal sermayenizi genişletmek, birçok ülke ve şehri gezerek entelektüel açıdan gelişiminizi ilerletmek ve birçok iş fırsatı yakalayıp çalışma deneyimi edinmek anlamına gelmektedir. Dünya vatandaşlığına adım atarak küresel düşünebilmeyi öğrenmek, dünya genelinde insanlarla tanışmak, iletişim kurmak ve network'ü büyütmek de öğrenciler için önemli bir kazanım olacaktır.

Yurtdışında Yüksek Lisans Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Program seçiminde dikkatli olun: Yurtdışında yüksek lisans yaparken program seçimi oldukça önemlidir. Seçeceğiniz programın size kariyer hedeflerinize ve ilgi alanlarınıza uygun olmasına özen gösterin. Ayrıca, programın sunduğu fırsatları ve avantajları araştırın.

  2. Dil yeterliliği önemlidir: Yurtdışında yüksek lisans yaparken İngilizce'nin yanı sıra farklı bir dilde eğitim almanız gerekebilir. Bu nedenle, dil yeterliliğinizi önceden belirleyip, gerekli sınavlara hazırlanmanız önemlidir.

  3. Bütçenizi hesaplayın: Yurtdışında eğitim almak maliyetli bir süreç olabilir. Yüksek lisans programı, barınma, yeme-içme, sağlık sigortası ve seyahat masraflarınızı hesaplayarak, bütçenizi önceden belirleyin ve bu doğrultuda planlama yapın.

  4. Vize ve diğer resmi işlemleri takip edin: Yurtdışında yüksek lisans yaparken vize ve diğer resmi işlemler oldukça önemlidir. Vize başvurusu, pasaport, sağlık sigortası gibi işlemleri takip etmek için gereken belgeleri hazırlamayı ve zamanında başvuruda bulunmayı unutmayın.

  5. Kültür farklılıklarına hazırlıklı olun: Yurtdışında yüksek lisans yaparken farklı kültürlerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, yeni bir ülkede yaşama, çalışma ve sosyalleşme konusunda açık fikirli ve esnek olmanız gerekiyor.

  6. Sosyal ağınızı oluşturun: Yurtdışında yüksek lisans yaparken sosyal ağınızı oluşturmak önemlidir. Hem akademik hem de sosyal açıdan çevrenizi genişletmek için okulun sunduğu etkinliklere katılın, farklı öğrenci organizasyonlarına dahil olun ve yeni insanlarla tanışmaya açık olun.

  7. Destek alın: Yurtdışında yüksek lisans yaparken her zaman destek alabileceğiniz birilerine ihtiyacınız olabilir. Endless Abroad gibi yurtdışı eğitim danışmanlık şirketlerinden profesyonel destek alabilirsiniz. Ayrıca, okulun öğrenci danışmanlarından, öğretmenlerden veya mezun olan diğer öğrencilerden yardım alabilirsiniz

Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmak İçin Gerekli Koşullar ve Süreç

Yurtdışında yüksek lisans yapmak için başvuru yolları ve tarihleri, her ülkeye göre farklılık göstermektedir. Bu noktada öğrencilerin, prosedürleri ve başvuru tarihlerini sıkıca kontrol etmesi gerekmektedir. Bireysel veya danışman şirket aracılığıyla başvuru yapmak mümkündür. Ancak sürecin, dikkatli bir takip gerektirmesi ve zorlu başvuru yolları içermesi sebebiyle profesyonel ve deneyimli bir danışmanlık şirketi aracılığıyla başvuru yapılması tavsiye edilmektedir.

Yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerden, lisans diploması, belirli bir not ortalaması, yabancı dil yeterlilik belgesi ve pasaport gibi belgeler talep edilmektedir. Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında talep edilen belgelerin farklı olduğunu belirtmekte fayda var. Bu noktada, öğrenciden beklenen yeterlilikler aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek lisans programlarına başvuru için lisans diploması,
  • GPA (not ortalaması),
  • IELTS ya da TOEFL test sonuçları,
  • Master programlarında seçtiğiniz konulara göre GMAT ve GRE testlerinden birine girmiş olmanız gerekebilir.
  • Başvuru formu,
  • Lisans ve yüksek lisans derecelerine göre değişebilen 2-3 adet referans mektubu,
  • Başvuracağınız üniversiteye hitaben yazılacak niyet mektubu,
  • Eğer varsa iş deneyimleriniz,
  • Sanat, tasarım, mimarlık, moda gibi alanlar için portfolyo.

Yüksek lisans başvurusu için gerekli olan belgeleri tamamladıktan sonra gerek online gerek fiziksel yolla okula başvuruda bulunmak gerekmektedir. Günümüzde, yurtdışında bulunan neredeyse tüm okulların online bir başvuru kanalı yer almaktadır. Bu sayede öğrenciler için başvuru süreci oldukça kolaylaşmaktadır. Başvuruların ne kadar erken olduğu, okulun değerlendirme süreci ve kontenjan doluluğu ihtimalleri göz önünde bulundurulduğunda önem taşımaktadır. Eksiksiz evraklardan oluşan bir dosya ve erken bir başvuru, öğrenci için kabul oranını artırmaktadır.

Yurtdışında yüksek lisans yapmak, lisans mezunu bir bireyin mesleğinde uzmanlaşabilmesini ve bu süreci dünyanın en prestijli üniversitelerinde yürütebilmesini sağlamaktadır. Türkiye’de oldukça popüler hale gelen yurtdışında yüksek lisans süreci, akademik, mesleki, entelektüel gelişimi had safhaya çıkarmakla birlikte bireyin yabancı dil gelişimini de oldukça güçlendirmektedir.

Yurtdışında yüksek lisans yapabilmek ve bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için bizimle hemen iletişime geçin!

 

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp