Amerika Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Amerika Yurtdışı Eğitim Hakkında Sorularınızın Cevapları Burada!
Ülke
Global Partner
Şube
Yurtdışı üniversitelerinde akademik yıl Eylül-Temmuz aylarını kapsar. Bazı programlar ocak ve şubat aylarında da başlayabilir. Öğrenciler için en az 6 ay öncesinde başvuruda bulunmaları önerilmektedir.
Yurtdışında üniversite eğitimi alırken part-time çalışma izniniz olacaktır.
Öğrenim dilinizde en az B2 seviyesinde dile sahip olmanız gerekmektedir. Daha düşük seviyede dil bilgisi olan öğrenciler üniversite öncesi hazırlık kurslarına kayıt olabilir
- Pasaport
- CV
- Öğrenci belgesi / diploma
- Transkript
- Dil yeterliliğini gösteren sınav sonucu
- Niyet mektubu
- Referans mektupları
Yurtdışında bulunan çoğu üniversitenin YÖK tarafından denkliği bulunmaktadır.Daha detaylı bilgi için Endless Abroad uzman danışman kadrosuyla iletişime geçebilirsiniz.
- Adelphi University
- American Collegiate DC
- American Collegiate LA
- American University
- Auburn University
- Clevand State University
- Florida International University
- Gonzaga University
- Louisiana State University
- University of Illinois at Chicago
- University of Massachusetts Boston
- University of Mississippi
- University of the Pacific
- University of South Carolina
- University of Utah
- University of Dayton
- Western New England University
Endless Abroad Yurtdışı Eğitim öğrencilerine özel sunulan burs imkanları sayesinde %60’a varan burslardan yararlanabilirsiniz. Sizin için en doğru burs yönlendirmesini Endless Abroad Uzman Akademik Kadrosu gerçekleştirecektir.
Unutmayın ki ABD eğitim kurumları için başvuru ve son teslim tarihleri çok önemlidir. Daha seçici kurumlara kabul almak isteyen öğrencilerin eğitim almak istedikleri senenin öncesinde Kasım veya Aralık aylarında yapması gerekebilir. Bu yüzden ABD de lisans eğitimi almak isteyen öğrencilere lise son sınıfta yani lisans eğitimlerinin 1 sene öncesinde başvuru yapmalarını öneririz.
ABD’deki yüksek öğretim kurumlarının başvuru süreçleri karmaşık, uzun ve bazen kafa karıştırıcı olabilir. Fakat bu süreçlere doğru ve zamanında yaklaşık ve uygun danışmanlık ile ihtiyaçlarınıza uygun doğru bir programa yerleşebilirsiniz.
İlerlemek istediğiniz alanı ve eğitim görmek istediğiniz alanı belirledikten sonra başvuru yapmak istediğiniz birkaç üniversite seçeneği oluşturarak üniversite başvuru sürecine başlayabilirsiniz.
Her yüksek öğretim kurumunun kendi başvuru kriterleri olmasına rağmen hepsinin ortak olarak talep ettiği gereksinimlerde vardır. Genel olarak ABD yüksek öğretim kurumları uluslararası öğrencilerden aşağıdaki belgeleri talep etmektedir:
- Transkript
- Öğrenci Belgesi/ Diploma
- İngilizce yeterlilik sınavı sonucu (TOEFL, IELTS, iTEP, PTE Academic)
- Niyet Mektubu (Essay)
- Referans yazıları
- Güncel pasaport kopyası
Yurtdışında bulunan çoğu üniversitenin YÖK tarafından denkliği bulunmaktadır.Daha detaylı bilgi için Endless Abroad uzman danışman kadrosuyla iletişime geçebilirsiniz.
- Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenciler için üç farklı konaklama tercihi bulunuyor. Bu seçeneklerin ilki, öğrencilerin ülkeye ve kültüre alışmalarını hızlandıracak olan aile yanı konaklama imkanıdır. Aile yanı konaklama seçeneği ile, tek veya çift kişilik odalarda kalabilirsiniz. Ayrıca bu konaklama türünden tam pansiyon, tek öğün yemek servisiyle veya yemek servisi olmaksızın yararlanabilirsiniz.
- Öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği bir diğer seçenek ise öğrenci yurtlarıdır. Bütçene uygun olarak, tek veya çift kişilik odalarda kalabilir; paylaşımlı veya sana özel banyo ve mutfak seçeneklerini değerlendirebilirsin. Kampüslere yakın noktalarda yer alan yurtların bir diğer önemli özelliği de sosyal ortamlara uyum sağlamayı kolaylaştırması ve kampüs içerisinde daha aktif bir hayat sunmasıdır.. Bu konaklama seçeneği ile farklı milletlerden birçok kişiyle arkadaş olabilir ve Amerika’yı onlarla birlikte keşfedebilirsin.
- Oda veya ev kiralamak ise konaklama için düşünebileceğiniz alternatif bir seçenektir . İlk iki konaklama türünden çok daha rahat bir yaşam fırsatı sunar fakat ev/oda kiralamak, önceki seçeneklerden çok daha pahalı bir tercih olabilir. Yurtdışında eğitim görecek öğrencilerin eğitimlerinin ilk dönemlerinde bu seçeneği değerlendirmeleri pek önerilmez.
- Amerika’da üniversite eğitimi alan öğrencilerin kampüs içerisinde part-time çalışma izni bulunur. Eğitim sonrası çalışma izni ise OPT ve CPT olarak ikiye ayrılır.
- Öğrenciler akademik programlarındaki ilk senelerini tamamladıkları zaman uluslararası öğrenciler için oluşturulmuş Optional Practical Training (OPT), Optional Practical Training Extension, and Curricular Practical Training (CPT) gibi iş programları sayesinde kampüs-dışı işlerde çalışabilirler.
- OPT (Optional Practical Training) programı uluslararası öğrencilerin 12 aya kadar kampüs dışı işlerde çalışmasına olanak verir. OPT programına eğitim sürenizce veya mezuniyet sonrasında katılabilirsiniz fakat bu programdan en fazla 12 ay yararlanabilirsiniz.
- Fen Bilimlerİ, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında eğitim gören öğrenciler OPT programını 24 ay daha uzatmak için başvuruda bulunabilirler.
- CPT (Curricular Practical Training) programı uluslararası öğrencilerin eğitim gördükleri alanda çalışmalarına olanak verir. Bu program sayesinde ücretli veya ücretsiz staj yapabilirsiniz.
AMERİKA Okullarına kayıt yaptıran öğrencilerin sağlık sigortası yapması zorunludur.
Amerika Üniversite vizesi almak için F1 öğrenci vizesine başvuru zorunludur. F1 vizesi sürecinde randevu alma - I-20 Öğrenci belgesinin okuldan temini, gerekli evrakların hazırlanması ve SEVIS ücreti ödenmesi, mülakat hazırlığı gibi adımların tamamı ile Endless Abroad Uzman Danışman kadrosu ilgilenmektedir.
Kanada’da mezun olanlar için çalışma izni şartları aşağıda listelenmiştir.
- Kanada’da en az 8 ay sürmüş olan bir eğitim programından sertifika/ diploma alarak mezun olmak
- Kanada’daki eğitim sürecinde her dönem tam zamanlı öğrenci olarak kayıtlı olmak
- Kanada’daki eğitim sürecini son 6 ay içinde tamamlamış olmak
Kanada’da mezun olduktan sonra çalışma izni için Kanada dışından başvuru yapmak isteyen mezunların; eğitim süreçlerini son 6 ay içerisinde tamamlamış olmaları, Kanada’da eğitim almak üzere öğrenci vizesine başvuru yapmış veya Kanada öğrenci vizesi almış olmaları ve Kanada’daki eğitimin 2020 bahar ile 2022 yaz dönemleri arasında başlıyor olması gerekmektedir.
Kanada’da mezuniyet sonrası çalışma izni için sertifika/ diploma, transkript veya mezun olunan okuldan resmi mektup alındıktan sonra 6 ay içerisinde başvuru yapılması ve Kanada öğrenci vizesinin bu 6 aylık süreçte geçerli olması gerekmektedir.
Arjantin’de eğitim almak isteyen öğrencilerin dil okulu hariç, lisans ve yüksek lisans eğitimleri boyunca gerekli izin belgeleri alındıktan sonra maaşlı staj yapma imkanları bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için Endless Abroad uzman danışman kadrosu ile iletişime geçip destek alabilirsiniz
Evet. Amerika’da eğitim sürenizi tamamladıktan sonra Optional Practical Training - OPT olarak bilinen çalışma izni türüne başvurup kendinize uygun iş bulmaya başlayabilirsiniz.
Amerika'da yaşam kararı verdiyseniz mezuniyet sonrası Amerika'da çalışmak ve Amerika'da iş bulmak için ihtiyacınız olan ilk şey çalışma izni olacaktır. Amerika'da eğitimlerini tamamlayan F-1 vizesi sahibi uluslararası öğrenciler, Optional Practical Training - OPT olarak bilinen çalışma izni türüne başvurmalıdırlar.
Öğrenci vizesi ile Amerika’da çalışabileceğiniz işler çok çeşitlidir ve size akademik dönemde en fazla haftada 20 saat çalışma izni verir. Eğitiminizi etkilemeyecek ve aktif olarak derslere katılımınızı önlemeyecek bu saatler, size ek bütçe kazandırır.
- Kampüs elçisi: Üniversiteyi tanıtmaktan ve aday öğrencilere neden başvurmaları gerektiğini göstermekten sorumlu öğrencilerdir. Ortalama saatlik ücret, 10.94 Amerikan Doları civarındadır.
- Barista: Amerika üniversiteleri, genel olarak kampüs içinde bir kafeye sahiptir. Burada çalışmak size sadece indirimli ya da ücretsiz kahve sunmakla kalmaz, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma fırsatı da sunar. Ortalama saatlik ücret, 11.59 Amerikan Doları civarındadır.
- Kütüphane asistanı: ABD’de aynı anda hem okumak hem de çalışmak isteyenler için mükemmel bir iştir. Kitapları rafa yerleştirmek, gelenlerin kitapları ve diğer materyalleri bulmasına yardımcı olmaktan sorumlu olursunuz. Ortalama saatlik ücret, 13.24 Amerikan Doları civarındadır.
- Satış asistanı: Üniversitenizin kampüste mini bir süpermarketi varsa okurken çalışmak ve para kazanmak için harika yoludur. Ortalama saatlik ücret, 20.00 Amerikan Doları civarındadır.