Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

IB Nedir?

22 Aralık 2022
IB Nedir?

International Baccalaureate (IB) programı, uluslararası bir lise eğitim programıdır. Bu program, dünya çapında liseler tarafından sunulur ve öğrencileri, global düşünen, araştırmacı ve yaratıcı bireyler olmaya teşvik eder. IB programı, öğrencilerin akademik başarısını ölçmek ve değerlendirmek için bir dizi sınav ve ödevler kullanır.

IB Diploması, IB programını tamamlayan öğrencilerin alabileceği bir diploma ve sertifikadır. IB Diploması almak için, öğrencilerin IB programının gerektirdiği tüm kuralları ve ödevleri yerine getirmesi gerekir. Bu, öğrencilerin derslerine katılmalarını ve IB sınavlarına girmelerini gerektirir.

IB Diploması veren liseler, dünya çapında yaygındır ve IB programını tamamlamayı hedefleyen öğrencilere hizmet sunarlar. Bu liseler, IB programının gerektirdiği standartları yerine getirir ve öğrencilerin IB Diploması almaları için gerekli eğitimi sağlar.

IB sınavları, IB programının bir parçası olarak yapılır ve öğrencilerin başarısını değerlendirmek için kullanılır. Bu sınavlar, öğrencilerin öğrendiği materyali test etmek ve öğrencilerin konuları nasıl anladıklarını ve uyguladıklarını ölçmek için kullanılır.

IB programı ve IB Diploması hakkında daha fazla bilgi edinmek için, resmi IB web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

IB Nedir?

IB diğer isimi ile The International Baccalaureate (IB) Programı, üniversite öncesi iki yıllık 16-19 yaş arası öğrenciler için özel hazırlanmış, kapsamlı bir programdır. IB, akademik çalışmaları barındıran bir eğitim programıdır. IB Programları, öğrencilerin sosyal, duygusal ve fiziksel becerilerini geliştirmeleri için tasarlanmıştır. IB Programları, tüm dünyada ve prestijli üniversiteler tarafından saygı görmektedir.

International Baccalaureate (IB), 1968 yılında İsviçre'de kurulmuştur. IB, dünya çapında kabul gören bir lise eğitimi programıdır. IB, lise ve üniversite eğitimi için tasarlanmış ve öğrencilerin yurtdışında eğitim almalarını desteklemeyi amaçlamaktadır. IB, öğrencileri işlevsel, akılcı ve yetkin birer birey olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır. IB müfredatı, evrensel çerçevede düzenlemektedir. IB programı, tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakta ve öğrencilerin üniversitelere girişte avantaj sağlamaktadır. IB programı öğrencilerin kendilerine güven duymalarını ve dünyayı anlama becerilerini de geliştirmeye yardımcı olmaktadır.

IB Programı ile Öğrenci Alan Üniversiteler Hangileridir?

IB diploma programı dünya çapında birçok okul tarafından kabul edilmektedir. Öğrencilerin üniversitelere girişlerinde IB diplması avantaj sağlamaktadır. Dünyanın en önemli üniversiteleri arasında yer alan Oxford, Cambridge, Yale ve Harvard vs. üniversiteler için bireysel IB puanları yüksek olması gerekmektedir. IB programının yüksek eğitim kalitesine sahip olması üniversitelere kaliteli öğrenci sağlamaktadır.

IB diploma programına girişte bireysel puanların yüksek olması tek başına yeterli değildir. Üniversiteler giriş koşullarını karşılamak için öğrencilerin de istenen ön koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. Örnek olarak, Oxford, Cambridge, Yale gibi üniversiteler öğrencileri kabul edilmek için İngilizce dil becerisinin oldukça yüksek olması gerekmektedir. Öğrenciler ayrıca üniversiteyi tercih eden bölümler için gerekli olan başka koşulları da yerine getirmesi gerekmektedir. Örnek olarak, mühendislik bölümleri için matematik ve fizik derslerinden yüksek puanlar alınması gerekmektedir.

IB Diploması Veren Liseler Hangileridir?      

IB diploması sunan Türk liseleri de bulunmaktadır. IB diploma programında eğitim alan öğrenciler Türk müfredatının yanında, IB dersleri alarak evrensel bir müfredata da adapte olurlar. 

Türkiye’de IB diploma denkliği bulunmadığı için lise eğitimine ek bir program olarak uygulanmaktadır. IB diploması, yurtdışında ek bir sınav olmadan doğrudan üniversiteye geçiş imkânı sunabilir. Türkiye’de IB diploma ile genelde burs veya üniversitede derslerden muafiyet alabilmektedir. 

Türkiye'de IB diploma denkliği bulunmadığı için doğrudan üniversiteye geçiş imkânı sunmaz. Ancak, yurtdışında IB diploma ile genelde burs veya üniversitede derslerden muafiyet alınabilir.

IB diploma programı, öğrencilerin kendilerine güven duymalarını ve dünyayı anlama becerilerini de geliştirir ve bu nedenle de üniversite eğitimi için iyi bir seçenektir. Ayrıca, IB diploma programı öğrencilerin üniversiteye girişlerinde avantaj sağlar ve bu öğrencilerin dünya çapında iş bulma şanslarını da artırır.

1994 yılından beri sunulan IB programı veren liseler Türkiye listesini aşağıda bulabilirsiniz.

 

Aka Koleji

Kültür2000 Koleji

ALKEV Okulları

Marmara Eğitim Kurumları

American Collegiate Institute

MEF Schools of Turkey

Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi

Nesibe Aydın Eğitim Kurumları (Ankara)

Balıkesir Açı Koleji

NUN Okulları

Bilkent Erzurum Laboratory School

Özel Acarkent Doğa Anadolu Lisesi

Bilkent Laboratory and International School

Özel Ankara ABC Okulları

Bodrum Private Marmara College

Özel Arı Anadolu Lisesi

British International School Istanbul

Özel Bilkent Lisesi

Çakır Okulları

Özel Kocaeli Bahçesehir Anadolu Lisesi

Deutsche Schule Izmir

Özel Kocaeli Marmara Koleji Anadolu Lisesi

Enka Okulları

Özel ALEV Okulları

Eyüboğlu Koleji

Özel Şahin Okulları

FMV Erenköy Işık High School

Privatschule Der Deutschen Botschaft Ankara

FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi

SEV Amerikan Koleji

Gazi Üniversitesi Anadolu Lisesi

Tarsus Amerika Koleji

Gaziantep Kolej Vakfı Cemil Alevli College

TED Ankara Koleji

Gökkuşağı Koleji

TED Bursa Koleji

Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi

Terakki Vakfı Okulları

IELEV Özel Lisesi

Şişli Terakki Tepeören Lisesi

Işıkkent Anadolu Lisesi

Tev Inanc Turkes High School For Gifted Students

Istanbul International Community School

Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi

Üsküdar Amerikan Lisesi

İSTEK Özel Atanur Oğuz Anadolu Lisesi

Vefa Lisesi

İSTEK Özel Acıbadem Okulları

Yeni Yol Okulları

ITÜ Geliştirme Vakfı Özel Ekrem Elginkan Lisesi

Yüce Okulları

Jale Tezer Eğitim Kurumları

Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi

Kartal Anadolu Imam Hatip Lisesi

Zafer Koleji

Koç Lisesi

 

IB Sınavı Nedir ve Türleri Nelerdir?

IB sınavı için kayıt olan öğrencilerin IB sınavına girebilirler ve IB kredisi alma hakkına sahip olurlar. IB sınavı ise uluslararası sınav hazırlama paneli tarafından gerçekleştirilir. IB Sınav sonuçları bu panel ile gerçekleştirir.

IB Sınavı değerlendirmeleri için Wales’de bulunan IB Organizasyonu sınav merkezine iletilir. IB Sınavı başarıyla tamamlayan öğrenciler IB programı tümünü içeren IB diploması ya da tek tek alınan IB derslerinin olduğu IB sertifikasını alırlar.

IB sınavı iki bölümden oluşur. Bunlardan ilki; dış değerlendirme diğeri ise iç değerlendirme sınavıdır. IB dış değerlendirme soruları geleneksel sınav bölümüdür ve sınavlar aynı gün veya arka arkaya birkaç gün yapılan sınavlardır. IB iç değerlendirme sınavlarında ise kompozisyon tarzı sorularda, uzun ve kısa cevaplı olmaktadır. İç değerlendirme sorularında çoktan seçmeli sorular yer almaz.

IB programları Nelerdir?

The International Baccalaureate (IB) Programları şunlardır:

Primary Years Program (PYP): Bu program, 3 ila 12 yaş arası çocuklar için tasarlanmıştır. PYP, çocukların düşünme, öğrenme ve uygulama becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Bu program, çocukların dünyayı keşfetme ve anlama sürecine yöneliktir.

Middle Years Program (MYP): Bu program, 11 ila 16 yaş arası gençler için tasarlanmıştır. MYP, gençlerin kendilerine ait bir dünya görüşü oluşturmalarını ve düşünme, öğrenme ve uygulama becerilerini geliştirmeyi amaçlar.

Career Related Program (CP): Bu program, 16 ila 19 yaş arası gençler için tasarlanmıştir. CP, mesleki formasyon amacıyla tasarlandı ve gençlerin mesleki hedeflerine ulaşmalarını destekler.

Diploma Programme (DP): Bu program, 16 ila 19 yaş arası gençler için tasarlanmıştir. DP, öğrencilerin lise eğitimlerini tamamladıktan sonra üniversiteye hazırlık sürecine yöneliktir. Bu program, öğrencilerin düşünme, öğrenme ve uygulama becerilerini geliştirmeyi amaçlar ve öğrencilerin üniversiteye girişlerinde daha iyi koşullar sağlar.

IB Sınavından Kaç Puan Almak Gerekiyor?

IB diploma programında öğrencilerin minimum 24 puan almaları gerekmektedir. Bu puan, öğrencinin her sınavdan ortalama 4 puan alması ile elde edilir. Bu puan, öğrencinin diploma programında başarılı olup olmadığını gösterir ve öğrencilerin diploma programını başarıyla tamamladıklarını belirtir.

IB diploma programında, öğrencilerin her sınavdan en az 3 puan almaları gerekmektedir ve bu puanların ortalaması 24 puanın üzerinde olmalıdır. Öğrencilerin her sınavdan daha yüksek puan alması, diploma programını daha başarılı bir şekilde tamamlamalarını ve üniversiteye girişlerinde daha iyi koşullar sağlamalarını sağlar. Ancak, öğrencilerin her sınavdan düşük puan almaları diploma programını başarısızlıkla tamamlamalarına neden olabilir.

IB diploma programında öğrenciler, öğrendikleri konuları daha iyi anlama, öğrenme ve uygulama becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Bu nedenle de öğrencilerin sınavlarda başarılı olmaları ve yüksek puan almaları önemlidir. Ayrıca, öğrencilerin diploma programını başarıyla tamamlamaları, üniversiteye girişlerinde daha iyi koşullar sağlar ve bu öğrencilerin dünya çapında iş bulma şanslarını da artırır.

IB Programı için Temel Gereklilik Nedir?

IB diploma programında öğrencilerin tamamlaması gereken üç temel koşul vardır. Bu koşullar şunlardır:

Yaratıcılık, Etkinlik, Hizmet (CREATE): Öğrenciler, okul içinde veya okul dışında yaptıkları yaratıcı, etkinlik ve hizmet projelerini gerçekleştirmek zorundadır. Bu projeler, öğrencilerin insani değerler, empati, liderlik ve işbirliği gibi becerilerini geliştirmeyi amaçlar.

Bilgi Teori sınıfı: Öğrenciler, düşünme ve anlama becerilerini geliştirmeyi amaçlayan bir ders alırlar. Bu ders, öğrencilerin konuları daha iyi anlama, öğrenme ve uygulama becerilerini geliştirmeyi amaçlar.

Genişletilmiş Deneme: IB diploma programında öğrencilerin tamamlaması gereken üçüncü temel koşuldur. Genişletilmiş Deneme, öğrencilerin bir konu hakkında derinlemesine araştırma yaparak yazdıkları bir rapordur. Bu rapor, öğrencilerin araştırma, yazma, sunuş ve değerlendirme becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Genişletilmiş Deneme, öğrencilerin seçtikleri bir konu hakkında düşünme, araştırma ve yazma sürecini tamamlamalarını gerektirir. Öğrenciler, Genişletilmiş Deneme sürecinde kendi bilgi alanlarını genişletir ve düşünme yeteneklerini geliştirirler.

IB Sınavı Ne Zaman Yapılır?

The International Baccalaureate (IB) sınavı her yıl mayıs ayında gerçekleşir. Öğrenciler, sınavlarının yapılacağı tarihi öğrenmek için IB Diploma Programme Resources adresine giderek takvimlerini inceleyebilirler. Sınav tarihleri, ülkeler ve okullar arasında değişiklik gösterebilir. Bu nedenle öğrenciler, kendi okullarının ve ülkelerinin geçerli sınav tarihlerini öğrenmeli ve bu tarihleri dikkate almalıdırlar. Sınavlar, öğrencilerin üniversiteye girişlerinde önemli bir rol oynadığı için öğrencilerin sınavlara ciddi bir şekilde hazırlanmaları ve sınav tarihlerini dikkate almaları önemlidir.

IB Avantajları nelerdir?

IB diplomasını 100 ülkede bini aşkın üniversite kabul etmektedir. IB diploması ile eğitim alan öğrenciler, yurtdışındaki üniversitelerde yüksek başarı bursu, yatay geçiş ve derslerden muafiyet almaktadır.

  • IB programları, öğrencilerin bağımsız düşünmesini, sözlü sunumlar ile kendilerini geliştirmesini ve araştırmalar yaparak data toplamalarını sağlar. 
  • IB diploması ile uluslararası bir diplomaya sahip olunur.
  • IB diploması ile yurtdışında eğitim almayı düşünen öğrencilere öncelik kabulu sağlanır.
  • IB Programları, öğrencinin zamanı nasıl kullanacağını uygun yöntemlerle öğretir.
  • Öğrencinin deneme ve makale gibi yazı konularında yeteneğinin gelişmesini sağlar.
  • IB diploması ile öğrenciler üniversite düzeyinde dersler alır.
  • Üniversite sınavına hazırlanmanın yanında, IB sınavlarını başarıyla geçen öğrenciler üniversite dersleri için kredi alabilir.

IB Diploma Programında, öğrenciler akademik dürüstlük ilkesini benimseyerek, çok yönlü, araştırmayı seven, sorgulayıcı, meraklı, yaratıcı ve sorumluluk sahibi, okur- yazar bireyler haline gelmektedir. Ders performansı yüksek ve düzenli çalışma alışkanlığı olan öğrencilerin tercih etmesi gereken bir programdır. Bu program çoğunlukla yurtdışında üniversite eğitimini sürdürecek öğrenciler içindir.

IB Ders Programları Nelerdir?

IB Diplomasına sahip olmak isteyen öğrenci, altı ders seçmek zorundadır. 

  1. Grup: Dil A1- Öğrencinin kendini en iyi ifade ettiği dilde, genellikle anadilinde edebiyat çalışmaları yapılır.
  2. Grup: Dil A2- Bu derste dil öğrenme süreci gerçekleşir, yeni bir dil öğrenilir. Dil ve edebiyat dersleri alınır.
  3. Grup: Bireyler ve Toplumlar -İşletme ve Yönetim, Ekonomi, ITGS, Felsefe ve Psikoloji.
  4. Grup: Doğa Bilimleri- Biyoloji, Kimya, Fizik.
  5. Grup: Matematik- Matematik (İleri Düzey), Matematiksel Yöntemler (Standart Düzey).
  6. Grup: Seçmeli dersler- Öğrenci kendi isteğine göre ilk beş grup dersten birini tercih edebilirken, okulun sunduğu diğer müfredat programlarını da tercih edebilir; dans, tiyatro, görsel sanatlar vb.

Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlık olarak öğrencilerimize destek olmaktan mutluluk duyarız. Sizler için IB derslerine yönelik programlar organize etmekteyiz. Detaylı bilgi için lütfen bize 444 3 660 telefon numarası üzerinden iletişime geçin.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp