Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

2021’de Öğrenciyken Yurtdışına Çıkmanın 13+ Yolu

2021’de Öğrenciyken Yurtdışına Çıkmanın 13+ Yolu

Öğrenciyken yurt dışına çıkmayı hayal etmeyen var mı? Neredeyse yok denecek kadar az diyebiliriz. Öğrenciyken yurtdışına çıkmanın gezme ve eğlenme gibi sosyal aktivitelerden dışında genç bireylere birçok faydası da bulunur. Örneğin, konfor alanından çıkmaya çalışan genç birey her başarısı sonrasında özgüven kazanır. Yurtdışına çıkmak ve orada yaşayabilmek öğrenciler üzerinde başarı hissi yaratacaktır. Bu nedenle, ileriye yönelik işlerinde daha girişken olabilirler. 

Yurtdışına çıkmak ve yurtdışında eğitim almak hepimizin hayali. Ancak birçoğumuz yurtdışına nasıl çıkacağını ve orada nasıl eğitim alacağını hala bilmiyor. Bugünkü yazımızda yurtdışı hayali olan gençlerin hangi yöntemleri uygulayarak yurtdışına çıkabilecekleri hakkında detaylara yer vereceğiz. 

1. Work and Travel 

Work and Travel programı özellikle öğrenciler arasında çok popüler olan ve üniversite dönemi boyunca yurtdışı denilince ilk akla gelen programlardan biridir. Üniversite öğrencilerinin 3 aylık yaz tatili döneminde gitmeyi tercih ettikleri bu program sayesinde Amerika’da unutulmaz bir deneyim yaşayabilir ve gelecekte yurtdışında yaşama şansınızı artıracak hamleler yapabilirsiniz. Hem İngilizceni ileri seviyeye çıkartabilir hem de kültürel çeşitliliğin içinde kendinize farklı bir vizyon katabilirsiniz. 

Work and Travel’a giden öğrenciler oda temizliği, garsonluk, can kurtaranlık, kasiyerlik, satış elemanlığı gibi çeşitli işlerde çalışabilmektedir. Meslek seçimi yapılırken başvuran kişinin İngilizce seviyesine bakılmaktadır. 

Katılım Şartları;

  • Bir üniversitede örgün eğitim almak,
  • 18-26 yaş aralığında olmak,
  • En az 2.00 genel ortalamaya sahip olmak,
  • Orta seviyede İngilizce bilmek.

2. Erasmus+

Erasmus+ Avrupa Birliğinde yer alan ülkelere gitmenizi sağlayan bir hibe programıdır. Ulusal Ajansın belirlediği bütçeye göre hibeler ayarlanır ve öğrenciler yurtdışına gitmeleri için teşvik edilir. Programın amacı öğrencilere Avrupa çağında eğitim ve staj imkanı sunmaktır. Daha önce Erasmus ismiyle yürütülen bu program 2014 yılı itibari ile adını değiştirmiş ve Erasmus+ olarak yenilenmiştir. Bu program staj, eğitim, öğrenim, öğretim, profesyonel eğitim ve gönüllü çalışmaları da desteklemektedir. Bu programa başvurmak isteyen bireyler Ulusal Ajans’ın web sitesine girerek kendisi için en uygun olan projelerin takipçisi olarak başlamakla birlikte başvuru aşamasında ise CV ve motivasyon mektubunuzla süreci devam ettirebilir. 

3. AGH 

Avrupa Gönüllük Hizmetinin açılımı olan AGH, öğrenciler arasında diğer programların da olduğu gibi çok yaygın olarak bilinmektedir. Bu program 17-30 yaş aralığında bireylere hitap eder. AGH gençlerin 2-12 aylık sürelerle Avrupa’da gönüllülük yapmasını sağlayan ve bir yandan da yabancı dillerini geliştirmelerine imkan tanıyan bir programdır. Ulusal Ajans tarafından desteklenen bu projede gönüllülük programı boyuncaki yeme, içme ve barınma gibi ihtiyaçlar Ulusal Ajans tarafından karşılanır. Bu programa katılmak isteyen kişilerden İngilizce bilme ve lisans eğitimi gibi şartlar aranmaz. Proje tamamlandıktan sonra size Youthpass sertifikası verilmektedir. 

AGH’ye katılmak, yabancı bir ülkede yabancı diline geliştirmek ve farklı kültürlerle bir arada 

bir dönem geçirmek isteyenler online olarak başvuru yapabilirler. Başvuru aşamasında sizden neden bu projeye katılmak istediğiniz ile ilgili bir niyet mektubu istenmektedir. 

 

4. AIESEC

AIESEC 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan ve dünya barışını misyon edinen bir sivil toplum kuruluşudur. Öğrencilere ve yeni mezunlara kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar tanıyan bu kuruluş oldukça popülerdir ve her yıl birçok genç birey tarafından tercih edilir. Sosyal sorumluluk projesi olmasının yanı sıra öğrencilere yurtdışında staj yapma imkanı da sunmaktadır. AIESEC 4 programdan oluşmaktadır. Bunlar; Global Volunteer, Global Teacher, Global Talent ve Global Host programları. 128 ülkede faaliyet gösteren AIESEC’e 18-30 yaşları arasında gönüllüler katılabilir. 

5. Interrail 

Interrail yurtdışına çıkma yöntemleri arasında en çok tercih edilen hayal bir deneyim. Öğrencilik hayatını dinamik geçirmek isteyen ve kendisine unutamayacağı bir anı bırakmak isteyen herkesin kesinlikle denemesi gereken bir gezi. Yapmanız gereken bir bilet almak ve Avrupa’yı karış karış gezmek. Kısa bir süre içinde birden fazla ülkeye gitmek ve aynı zamanda çok da para harcamak istemiyorsanız eğer Interrail tam da size göre. Yaklaşık 30 Avrupa ülkesi gezmenize olanak sağlayan Interrail’de bir yaş kısıtlaması yok. Ancak, 28 yaş ve altındaki kişilere indirim sağlanıyor. Interrail biletlerini TCDD’nin veya Interrail‘in resmi internet sitesi üzerinden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Ayrıca, yetkili turizm acentaları ile de görüşerek bilet satın alabilirsiniz. 

6. Workaway

Yurtdışına çıkmayı çok istiyor ancak konaklama ve yeme-içme gibi sorunlarla nasıl başa çıkacağınızı mı düşünüyorsunuz? Workaway ile bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Yurt dışında gönüllü olarak çalışarak karşılığında  konaklayabileceğiniz bir eve sahip olabilir ve yeme içme gibi ihtiyaçlarınızı da kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Workaway’a katılmak için web sitenizi ziyaret edebilir, detaylı bilgi alabilir ve başvuru oluşturabilrisiniz. Üyelik için belli bir miktar para talep edildiğini de buraya not düşelim. 

Burada yapacağınız işler konaklayacağınız ev sahibinin ihtiyaçlarına göre farklılık gösteriyor. Örneğin, çocuk bakıcılığı, bahçıvanlık, hayvan bakımı ve yabancı dil öğretme gibi birçok iş ile ilgilenebilirsiniz. 

7. Interbus

Interbus kısa bir süre içinde birçok ülke ve şehri gezmenizi sağlayacak bir program. Burada adından da anlaşıldığı üzere otobüs ile yolculuk yaparak ülke ülke gezebilirsiniz. 18-38 yaş aralığındaki insanlara yönelik bir program olmasına rağmen 38 yaş üstü bireyler için %5 oranında müsaitlik açılmaktadır. Interbus’a katılarak İspanya, Hollanda, Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkelerini dilediğince gezebilir ve kendinize unutulmayacak anılar bırakabilirsiniz. Başvuru için Interbus’ın resmi web sitesini ziyaret edebilir ve detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. 

8. Work and Holiday 

Üniversite öğrencilerine ve mezunlara 1 yıl boyunca Avustralya’da çalışma ve tatil fırsatı sunan Work and Holiday ile hala tanışmadınız mı? Hem dil öğrenip hem de çalışarak geleceğinize katkı sağlamak sizin elinizde. Her sene Türkiye’den 100 kişinin katılabildiği bu program günden güne popülaritesini artıyor. Programa dahil olan herkes 12 ay boyunca hem çalışma vizesi hem de tatil vizesinden yararlanabiliyor. Avustralya’da maksimum 4 aya kadar herhangi bir eğitime katılabilir ve bir işverende en fazla 6 ay olmak şartıyla çalışma hakkına sahip olabilirsiniz. Bu programa katılmak için aranan şartlar; 

  • 18-30 yaşları arasında olmak,
  • IELTS sınavından en az 4.5 almak,
  • Üniversitede öğrenci veya mezun olmak,
  • Banka hesabında en az 7000 AUD’na sahip olmak.

9. Helpx 

Helpx yurtdışında gönüllü çalışma karşılığında konaklama ve yeme-içme masraflarınızı karşılayan bir hizmet. Helpx ile ilgili detaylı bilgi almak ve kayıt olmak için kendi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Size en uygun ilanı bulduktan sonra belli bir ücret ödeyerek ev sahibiyle iletişime geçebilir ve heyecanlı sürece bir an önce başlayabilirsiniz. 

10. AFS 

Türk Kültür Vakfı tarafından yürütülen AFS, lise öğrencilerine yönelik bir yurtdışı programı. Hayatlarının belli bir dönemini farklı bir ülkede geçirmek ve yeni kültürler ile tanışmak isteyenlerin faydalanabileceği bir öğrenci değişim programı.AFS başvuru süreci Türk Kültür Vakfı’nın internet sitesinden gerçekleşiyor. AFS’ye katılmak için aşağıdaki şartlara uymanız gerekli. 

  • TC. Vatandaşı olmak,
  • MEB’e bağlı bir ortaöğretim kurumunda öğrenci olmak,
  • Son iki öğretim yılı boyunca 50 ve altı not getirmemiş olmak.

11. Couchsurfing

Couchsurfing konaklama için ortaya çıkarılmış bir sistemdir. Dünyayı gezmek ve farklı ülkelerde güzel anılar biriktirmek isteyenler için muazzam bir fırsat. Yurtdışına çıkan öğrenciler nerede kalacağım ve konaklamaya nasıl para ayıracağım gibi sorunlardan dolayı sürekli hayallerini ertelemek zorunda kalıyor. Couchsurfing yurtdışına çıkmak isteyen gençlere yardımcı bir kaynak olmaktadır. Tamamen güven üzerine dayalı bu sisteme kendi web sitelerine girerek üye olabilirsiniz ve sonrasında size en uygun fırsatları bulmak için hemen harekete geçebilirsiniz. Bu sistemde önemli olan güzel uygun bir profil oluşturmanız. Kendinizi doğru ifade ettiğiniz güvenilir bir profil oluşturmayı amaçlamalısınız. Bu şekilde hedeflerinize kısa sürede ulaşabilirsiniz.  

12. WWOOF

Seyahat etmeyi çok sevenler ancak yeteri kadar bütçesi olmayanlar için bir diğer tercih ise WWOOF. Uzun adıyla “World Wide Opportunities on Organic Farms” olarak bilinen bu program ile haftasonları çalışarak unutulmayacak seyahatler yapabilirsiniz. Kuruluş yılı 1971’e dayanan bu kuruluş çiftliklerde ve tarım alanlarında gönüllü olarak çalışmayı isteyen kişilere olanak sağlıyor. Program çiftlik sahiplerini gönüllüler ile bir araya getiriyor. Günde yalnızda 4 veya 6 saat çalışarak mükemmel bir seyahat yapabilirsiniz. Doğa ile iç içe olmayı ve çiftlik hayatını seviyorsanız da bu program tam size göre. Bu programa katılabilmek için belirli bir ücret karşılığında kayıt olmanız gerekiyor. Yabancı dil bilme zorunluluğunuz yok. Çiftlik hayatı benim hayalim diyorsanız bir an önce WWOOF ile hayalinizdeki kasabaya gidin! 

13. Harçsız Öğrenci Pasaportu Almak 

Öğrenciyken hepimizin ilk hayallerinde biri de şüphesiz ki yurtdışına çıkmak oluyor. Ancak, maddi yetersizlikler ve aileye olan sorumluluklardan dolayı birçok öğrenci öğrencilik hayatı boyunca hayallerini gerçekleştiremeden mezun olmak zorunda kalabiliyor. Yurtdışına çıkmak isteyen bir öğrencinin en başta temin etmesi gereken şey bir pasaport. Pasaport çıkartırken belli miktarda ücret ödemeniz gerekecek ancak öğrenci olmanız size burada büyük bir kolaylık sağlayacaktır. 25 yaşın altındaysanız eğer harçsız öğrenci pasaportuna başvurabilirsiniz. Bu olanak sayesinde çok daha uygun maliyet ödeyerek bir pasaporta sahip olabilirsiniz. Artık karar sizin, tamamen özgürsünüz. Artık nereye gitmek, nerede eğitim almak veya nerenin kültürü ile özleşmek istiyorsanız güzergahınızı oraya çevirebilirsiniz. 

Öğrenciyken yurtdışına çıkmayı kim istemez değil mi? Her öğrencinin hayallerini süsleyen ama maddi yetersizliklerden dolayı bir türlü cesaret edemediği bu süreç aslında o kadar da imkansız değil. Bu yazıda yurtdışı hayali kuran gençlere tavsiyeler vererek hayallerine ulaşmalarındaki ilk adımı gerçekleştirmek istedik. Eğer siz de kalbinizin derinliklerinde böyle bir istek varsa beklemeden bu isteği ortaya çıkarın. Öğrenciyken yurtdışına çıkmanın 13 yoluna yazımızı dikkatli okuyarak ulaşabilirsiniz. Bu ve bunun gibi bilgilendirici ve ufkunuzu açacak yazılar için Endless Abroad’u yakından takip etmeyi unutmayın.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Yurtdışında Eğitim

Malta’da Dil Eğitimi En Güzel Nasıl Olur?

01 Mart 2021
Yurtdışında Eğitim

Yurtdışı Eğitimlerinde Vize Almak Ne Kadar Zor?

01 Mart 2021
Yurtdışında Eğitim

Polonya'da Eğitim Almanın Avantajları

01 Mart 2021
wp