İsviçre Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
İsviçre Yurtdışı Eğitim Hakkında Sorularınızın Cevapları Burada!
Ülke
Global Partner
Şube
Yurtdışı üniversitelerinde akademik yıl Eylül-Temmuz aylarını kapsar. Bazı programlar ocak ve şubat aylarında da başlayabilir. Öğrenciler için en az 6 ay öncesinde başvuruda bulunmaları önerilmektedir.
Yurtdışında üniversite eğitimi alırken part-time çalışma izniniz olacaktır.
Öğrenim dilinizde en az B2 seviyesinde dile sahip olmanız gerekmektedir. Daha düşük seviyede dil bilgisi olan öğrenciler üniversite öncesi hazırlık kurslarına kayıt olabilir
- Pasaport
- CV
- Öğrenci belgesi / diploma
- Transkript
- Dil yeterliliğini gösteren sınav sonucu
- Niyet mektubu
- Referans mektupları
Yurtdışında bulunan çoğu üniversitenin YÖK tarafından denkliği bulunmaktadır.Daha detaylı bilgi için Endless Abroad uzman danışman kadrosuyla iletişime geçebilirsiniz.
İsviçre üniversiteleri dünyanın pek çok yerinden öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.
Öğrencilerin en çok tercih ettiği okullar arasında ise;
- ETH Zurich – (Eidgenössische Technische Hochschule)
- EPFL – (Ecole Polytechnique Federale de Lozan)
- İsviçre Zurich University
- Cenevre University
- University of Geneva
- University of Basel
- University of Bern
- University of Lausanne ve University
İsviçre’de yüksek lisans için en çok tercih edilen bölümler ise;
- İşletme
- Ekonomi
- Tıp
- Hukuk
- Mühendislik
bölümleridir.
İsviçre üniversiteleri bölüme ve şehire göre göre değişiklik göstermektedir. İsviçre devlet üniversiteleri ortalama ücreti yıllık 1600€ civarındadır. İsviçre özel üniversite fiyatları ise ortalama 15,000€’dur.
Eğitim almak istediğiniz programı seçtikten sonra, kabul edilmek için istenen akademik kriterleri karşıladığınızdan emin olmak için kurumun web sitesine göz atmalısınız.
İsviçre’de akademik yıl iki döneme ayrılmıştır:
Güz Dönemi: Eylül-Aralık ayları arasındadır.
Bahar Dönemi: Şubat-Haziran Ayları arasındadır.İsviçre'de herhangi bir akademik program için son başvuru tarihleri eğitim alınacak bölüme, üniversiteye veya koleje bağlı olarak değişir. Öğrencilerin bir sonraki akademik yılda başlamayı düşündükleri programlara bahar döneminde başvuru yapmaları gerekir.
Bir İsviçre üniversitesinde lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin devlet tarafından onaylanmış bir İsviçre lise diplomasına veya üniversitelerin istediği kriterleri karşılayan ve uluslararası olarak kabul gören bir lise diplomasına sahip olmaları gerekir.Bölüme bağlı olarak, eğitim alınacak dilde istenen yeterliliklere sahip olma şartı bulunur. Bazı lisans ve yüksek lisans programlarının eğitim dili İngilizce olmasına rağmen Avrupa dil pasaportuna (Europass) göre okulların çoğu B1/B2 seviyesinde dil yeterliliği istemektedir. Programın eğitim diline ve önceki eğitiminizin diline bağlı olarak, bir programa kabul edilmeden önce TOEFL veya IELTS gibi bir dil sınavına girmeniz istenebilir. Gereken dil yeterlilikleri hakkında detaylı bilgi için ilgili üniversiteye danışmak gerekir.
Yurtdışında bulunan çoğu üniversitenin YÖK tarafından denkliği bulunmaktadır.Daha detaylı bilgi için Endless Abroad uzman danışman kadrosuyla iletişime geçebilirsiniz.
İsviçre’de öğrencilerin tercih edebilecekleri üç farklı konaklama seçeneği bulunur.
- Öğrenci Yurtları/Evleri
İsviçre üniversitelerinin, yabancı öğrencilere uygun fiyatlı konaklama birimleri sağlayan konut ofisleri bulunmaktadır. Seçeneklerin türü ve sayısı, üniversitenin bulunduğu şehre ve bölgeye göre değişmekte, ücretler ise ayda 500 CHF ila 800 CHF civarında olabilmektedir. Bu konaklama birimleri genellikle şehir merkezine veya kampüse yakın bir konumda olur. Kontenjan sınırlıdır, bu nedenle yer bulabilmek için erken başvuru yapılmalıdır.
- Kiralık Konutlar
Üniversitenin sağladığı konutlarda yer olmaması durumunda, özel kiralık odalar veya daireler tercih edilebilir. Bu konaklama seçeneği biraz daha pahalı olsa da, bir başkasıyla ortak bir yer kiraladığınızda ücretler daha makul olabilmektedir. Bir oda arkadaşıyla yaşamak yabancı öğrencilerin sosyalleşmeleri ve ülkenin kültürüne adapte olabilmeleri için çok daha faydalı olacaktır.
- Aile Yanında Konaklama
İsviçre kültürünü ilk elden deneyimlemek, dil becerilerini geliştirmek ve bir evin konforunda yaşamak isteyen yabancı öğrenciler, ev sahibi bir ailenin yanında konaklamayı tercih etmektedir. Bu ayrıca uygun fiyatlı bir seçenektir.
İsviçrede üniversite okumak ve gittiğinizde çalışmak istiyorsanız, yarı zamanlı haftada 15 saate kadar ve tatillerde ise tam gün çalışabilirsiniz. Fakat, çalışma izni almak için İsviçre’de altı ay boyunca yaşamış olmanız gerekmektedir.
İsviçre üniversite öğrencilerinin sigorta yaptırması zorunludur. Bu sayede öğrenciler acil durum ve devlet sağlık hizmetlerinin çoğundan ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektedir.
İsviçre'de eğitim almak isteyen yabancı öğrencilerin, ülkede kalmak için yetkililerden uygun izinleri almaları gerekir. İsviçre Büyükelçiliği aracılığıyla vize başvurusu yapılır. İngilizce bir başvuru formu doldurmanız ve istenen evrakları teslim etmeniz istenir.Öğrenci vizeleri, yabancı işçi izinleri gibi bir prosedür uygulanarak verilir. Avrupa ülkelerinden gelen öğrenciler üçüncü devletlerin uyruğundan olanlara kıyasla daha rahat prosedürlerden geçerler. AB/ASTB vatandaşları, İsviçre'ye geldikten sonraki 14 gün içinde ikamet izni alabilmek için yaşayacakları şehirdeki yetkili kurumlara giderek kayıt yaptırmalıdır.Başvuru yapan kişiler, sağlık sigortası ve yaşam masraflarını karşılamak için yeterli ekonomik duruma sahip olduklarını kanıtlamalıdırlar. Tam zamanlı eğitim almak için İsviçre'ye geldiklerini ve bir üniversiteye ya da tanınmış bir dil okuluna kayıtlı olduklarını kanıtlamak zorundadırlar.
Kanada’da mezun olanlar için çalışma izni şartları aşağıda listelenmiştir.
- Kanada’da en az 8 ay sürmüş olan bir eğitim programından sertifika/ diploma alarak mezun olmak
- Kanada’daki eğitim sürecinde her dönem tam zamanlı öğrenci olarak kayıtlı olmak
- Kanada’daki eğitim sürecini son 6 ay içinde tamamlamış olmak
Kanada’da mezun olduktan sonra çalışma izni için Kanada dışından başvuru yapmak isteyen mezunların; eğitim süreçlerini son 6 ay içerisinde tamamlamış olmaları, Kanada’da eğitim almak üzere öğrenci vizesine başvuru yapmış veya Kanada öğrenci vizesi almış olmaları ve Kanada’daki eğitimin 2020 bahar ile 2022 yaz dönemleri arasında başlıyor olması gerekmektedir.
Kanada’da mezuniyet sonrası çalışma izni için sertifika/ diploma, transkript veya mezun olunan okuldan resmi mektup alındıktan sonra 6 ay içerisinde başvuru yapılması ve Kanada öğrenci vizesinin bu 6 aylık süreçte geçerli olması gerekmektedir.
İsviçre’de eğitim süresi bittikten sonra çalışabilmek için oturum ve çalışma iznine ihtiyacınız var. Eğer İsviçre’de 3 aydan yani 90 günden fazla kalınacak ise birtakım izinlere ihtiyaç duyulmaktadır. İzinler ise kanton göçmenlik Merkezi tarafından verilmektedir. İki tip izin çeşidi vardır; bunlardan birisi kısa süreli izinler olmaktadır. Bu izinler 1 senelik oluyor. Diğer tip ise uzun süreli ya da süresiz izinler olmaktadır. Bu izinler kapsamında bireyler istedikleri kadar İsviçre’de yaşama ve çalışma hakkına sahip oluyor.
İsviçre'deki bir üniversiteden mezun olan ve Avrupa Birliği vatandaşı olmayan öğrenciler mezuniyet sonrasında 6 ay boyunca iş arama hakkına sahiptir. Bu sürenin sonunda başarıyla iş bulan öğrenciler oturma izinlerine uzatıp İsviçre'de çalışmaya başlayabilirler.
- Bankacılık ve sigortacılık.
- Restorancılık.
- Turizm hizmetleri.
- Ev temizlik ve tamirat işleri.
- Cihazların bakımı ve tamiratı
- İkinci el araba alım satımı
- Yaşlı bakım hizmetleri.
- Sağlık turizmi.
Bugün finans sektörü ve dolayısıyla bankacılık denilince ilk akla gelen ülkelerden olan İsviçre, dünyanın en büyük iki bankası olan UBS ve Credit Suisse ile devasa boyuta ulaşan hizmet sektöründe küresel birinciliği elinde tutar. İsviçre’de kariyer yapabileceğiniz alanlar arasında mühendislik, bilgi teknolojileri, elektronik, kimya, eczacılık ve inşaat sektörleri gelir. Bu alanlarda ülkede eğitim alabileceğiniz üniversitelerin listesine sitemizden göz atabilirsiniz. İş olanağına sahip İsviçre menşeili şirketler arasında Nestle, Swatch Group, Logitech, Rolex, Novartis, Roche yer alırken, Google, Adecco, Swiss Re, Zürih Sigorta gibi İngilizce konuşanlar için uluslararası kariyer imkanları mevcuttur.