Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Co-op Nedir?

Co-op Nedir?

Yurtdışında eğitim alırken sertifika ve diploma programları ile kariyerinizde önemli adımlar atabilirsiniz. Sertifika ve diploma programları, bireyin meslek hayatında teorik ve pratik olarak ilerleyebilmesi ve bu iki unsuru bir araya getirebilmesi için çeşitli uygulamalar sunmaktadır. Çalışma izni ve maaşlı staj programları, bu uygulamalardan birkaçıdır.

Yurtdışındaki devlet üniversitelerinde / kolejlerinde veya özel üniversitelerde / kolejlerde verilmekte olan sertifika ve diploma programlarında sunulan Co-op (Cooperative Education Program) programları sayesinde öğrencilere, almış oldukları teorik mesleki eğitimlerin yanında bir de çalışma fırsatı sağlanmaktadır. 1 ile 2 yıl arasında değişebilen bu programlar, öğrencilerin yarı zamanlı çalışma izni ve maaşlı staj programları ile hem eğitim alıp hem de çalışabilmesini sağlamaktadır. Gerek okulların anlaşmalı olduğu endüstriyel partnerler aracılığıyla gerek öğrencilerin anlaşmış oldukları şirketler aracılığıyla sağlanabilen çalışma imkanları ile co-op programlarında eğitim ve iş fırsatları bir arada bulunabilmektedir.

Co-op Nedir?

Co-op (Cooperative Education Program), bireyin iş hayatında edinmesi gereken teorik bilgileri ve çalışma tecrübesini bir arada sunmaktadır. Yurtdışında birçok ülkede sunulan co-op programları, devlet okullarında ve özel kolejlerde alınabilmektedir. İşletme, finans, pazarlama, sosyal medya, yazılım, bilgisayar, mühendislik ve sağlık gibi birçok alanda yapılabilen co-op, öğrenciye eğitim alırken aynı zamanda çalışma deneyimi de vaat etmektedir.

Öğrenciler, lise veya üniversite mezuniyetlerinin ardından başvurabilecekleri co-op programları ile mesleki alanda profesyonel bir tecrübe ve yurtdışında yaşam konusunda farklı bir deneyim edinme imkânı bulmaktadır. Yurtdışında yaşayarak farklı ülkeleri, kültürleri ve insanları tanıyarak kişisel gelişimlerini üst seviyeye çıkarabilmekte ve sosyal sermayelerine katkıda bulunabilmektedir. Bu süreç zarfında yabancı dil öğrenim durumunu da kayda değer bir şekilde iyileştirebilmektedir. Dil öğrenmenin ve entelektüel gelişimin en etkili yolu şüphesiz yurtdışı deneyimidir. Yurtdışında geçirilen zaman boyunca birey, hem birçok kültürü tanıma şansı yakalayacak hem de öğrenmeyi hedeflediği yabancı dil üzerinde daha etkili bir öğrenim süreci içinde bulunacaktır. Bu sayede yurtdışında bulunmanın bireye katacağı en büyük kazanımları edinecektir.

Yabancı dil edinimi ve yaşam deneyiminin yanında, co-op programları aracılığıyla sağlanan çalışma tecrübesi de bireyin kazanımlarından biri olmaktadır. Co-op programları boyunca bireye sunulan çalışma izni ve maaşlı staj programları, mesleğe dair sağlanan teorik eğitimin pratiğe dökülmesine yardımcı olmaktadır. Çünkü, okullarda sunulan eğitimler, iş hayatına yönelik olsa dahi her koşulda yeterli gelmeyebilir ve öğrencinin, iş hayatında kendini yetersiz hissetmesine yol açabilir. Özellikle Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya gibi ülkeler, kalifiye bireyler yetiştirmek istediğinden bu gibi durumlara karşı öğrenciyi hazırlamak için co-op programlarına büyük önem vermektedir. Okulda alınan eğitim boyunca öğrenciye, çalışma izni ve anlaşmalı olduğu şirketlerde maaşlı staj programları sunulmakta ve iş hayatına da hazır bir hale gelme sürecinde öğrencilere destek olunmaktadır. Sonuç olarak öğrenciler, co-op programları ile profesyonel ve “gerçek” bir iş tecrübesi edinmekte, iş dünyasına dair sosyal sermayelerini ve network’lerini genişletmekte, kariyer planlarını yurtdışı ülkeleri ve kurumsal şirketler üzerine inşa etmektedir.

Birçok meslek dalında kalifiye bireyler yetiştirmeyi amaçlayan yurtdışı ülkelerinde ağırlık verilen programlardan biri olan co-op ile öğrenci, 1 – 2 yıl arasında değişebilen süre aralıklarında eğitim + çalışma fırsatını bir arada bulabilmektedir.

Co-op Programına Katılım Koşulları Nelerdir?

Co-op programları, lise veya üniversite mezuniyeti sonrası birçok öğrencinin başvuruna açık durumdadır. Özellikle üniversite mezuniyeti sonrası yapılacak olan co-op programları, bireyin sahip olduğu meslek dalına yönelik çok daha faydalı bir pratik haline gelmektedir. Bu açıdan, bireylerin lisans diploması aldıktan sonra co-op yapması çok daha faydalı bulunmaktadır. Ayrıca, ülkelerin ve okulların, kabul konusunda olumlu bir tutuma sahip olabilmesi için de lisans mezuniyeti önemli bir avantaj sağlamaktadır. Fakat sonuç olarak, bireyin lise ve lisans mezuniyetleri, co-op programı sunan sertifika ve diploma programlarına başvurusu için ilk koşuldur.

Bireylerin, yabancı dil seviyeleri de dikkat edilen bir diğer koşuldur. Örneğin: IELTS üzerinden alınacak 5.5 – 6.5 bandındaki bir skor, kabul açısında çok önemli bir kazanımdır. Özellikle eğitim ve çalışma süresince kurulması gereken güçlü ilişkiler ve edinilecek tecrübeler açısından yabancı dilin önemi büyüktür. Bu sebeple bireyin, İngilizce dil yeterliliğini, edineceği bir yabancı dil sınav skoruyla kanıtlaması, ülke ve okulları ikna edecektir. Buna ek olarak, başvurulan okulların online kanallarla düzenlediği yabancı dil yeterlilik sınavları ile öğrencinin bir sınava tabi tutulması durumu söz konusudur.

Mezuniyet durumu ve yabancı dil seviyesinin yanında bir de Kanada hükumetinin, yüksek öğrenime başlayacak öğrenci adayları için zorunlu tuttuğu Wonderlic Test’e de katılmanız gerekmektedir. Temel mantık sorularının, fizik, kimya, biyoloji gibi fen bilimlerinin esas olduğu bir sınav olan Wonderlic öncesi konsolosluk, öğrenciye bir örnek test yollamaktadır.

Co-op Programındaki Çalışma Koşulları Nelerdir?

Co-op içeren sertifika ve diploma programları, genellikle 1 ile 2 yıl süresince yürütülmektedir. Bu süre zarfında öğrenciye, ilk yıl yarı zamanlı bir çalışma izni ve eğitim, ikinci yıl ise tam zamanlı bir çalışma izni sağlanmaktadır. Çalışılacak kurumlar ise ya okulların anlaşmalı olduğu şirketler ya da öğrencilerin kendi anlaştığı şirketler olarak yer almaktadır. Öğrencilerin, okullarda alacağı dersleri başarı ile tamamlaması ve çalışma programına iyi bir performans ile devam etmesi beklenmektedir. Öğrenciler, okulların sunduğu şirketlerde veya bireysel çabaları ile anlaştıkları şirketlerde ilk yıl yarı zamanlı bir çalışma olanağı bulmaktadır. İkinci yılda ise artık tam zamanlı olarak çalışıp iyi bir iş tecrübesi edinebilmektedir. Bireyler, çalıştıkları süre boyunca genellikle saatlik ücret almaktadır fakat ücretler ve koşullar ülke ve okula göre değişiklik göstermektedir.

Co-op programınca çalışıyor olmanız, bir iş tecrübesi sunmakta ve gelir kapısı olmaktadır. Bu sayede hem iş hayatına daha hazır hale gelebilmek ve şirketler aracılığıyla oturum iznini uzatabilmek mümkün hale gelmektedir.

Co-op Programının Maliyetleri Nedir?

Co-op programları, dünyanın birçok ülkesinde sunulmakta ve birçok devlet okulunda ve özel okulda öğrenci kabul etmektedir. Bu sebeple maliyetlerin değişkenlik göstermesi olasıdır. Ancak Kanada, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya gibi ülkelerde, prestijli okullarda ve yükselişte olan meslek alanlarında co-op yapabilmek için ortalama bir gelir durumu yeterli olabilmektedir. Bu konuda, okulların öğrencilere sunmuş olduğu burs programlarından yararlanmak da mali açıdan oldukça destekleyicidir. Örneğin: Kanada’da iyi bir kolejde, ortalama 6 aylık bir diploma co-op programı 5000 CAD civarında bulunabilmektedir. Burada esas olan, mevcut bütçeye uygun bir ülke ve okulun seçilmesidir. Bu açıdan, hem ekonomik hem de prestijli okulları bulunan Kanada gibi ülkelerin öncelikli tercihi daha sağlıklı olacaktır. 

Co-op Programlarında Bulunan Bölüm ve Meslekler

Co-op imkanı tanıyan sertifika ve diploma programlarında genellikle, eğitim alınacak ülkenin istihdam hedefleri belirlenmiş meslek dallarına öncelik verilmektedir. Teknoloji, işletme, sağlık, mühendislik, sosyal bilimler gibi birçok alanda verilebilen co-op, öğrencinin seçtiği alanda kalifiye hale gelip iş deneyimiyle sektöre hazır hale gelmesini amaçlamaktadır. Bu bakımdan, günümüzde istihdam ihtiyacı duyulan birçok mesleki alanda co-op sertifika / diploma programı mevcuttur.

Co-op programları sayesinde öğrenciler, kariyer planları kurduğu mesleki dalda hem teorik hem de pratik eğitim alabilmekte ve çalışma deneyimi edinebilmektedir. Yurtdışındaki birçok üniversite / kolej, co-op içeren sertifika ve diploma programı sunmaktadır. Bu programlar ile öğrencilerin, mesleki alanda nitelikli bir birey olarak değer katması hedeflenmektedir. Yurtdışında co-op programları ve eğitim hakkında daha fazla bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Yurtdışında Eğitim

Malta’da Dil Eğitimi En Güzel Nasıl Olur?

06 Eylül 2021
Yurtdışında Eğitim

Yurtdışı Eğitimlerinde Vize Almak Ne Kadar Zor?

06 Eylül 2021
Yurtdışında Eğitim

Polonya'da Eğitim Almanın Avantajları

06 Eylül 2021
wp