Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

DSH Sınavı Nedir?

Genel
img 24 Haziran 2021
DSH Sınavı Nedir?

DSH Sınavı (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang), Almanya’da üniversite eğitimi almayı düşünen uluslararası öğrencilerin Almanca bilgilerini kanıtladıkları bir sınavdır. 

DSH sınavında başarılı olmak için adayların Almanca seviyelerinin C1-C2 seviyesinde olması gerekir. DSH sınavına giren aday yalnızca Almanya’daki devlet üniversitelerine giriş yapabilir. Sınava katılmak için bütün kursları başarılı bir şekilde tamamlanmış olması beklenir ve adayın en az 360 ders saati Almanca dersi almış olması gerekir. Alman üniversitelerinde okul dönemi başlamadan 3 veya 4 hafta öncesinde, adaylar DSH sınavına girerler. Sınav tarihlerini üniversiteler kendileri açıklar. Almanya’daki bazı üniversitelerden alınan DSH sınav sonucunda tekrardan sınava girmeye gerek kalmadan ömür boyu geçerliliğini korurken, bazı üniversitelerden alınan sınav sonucunun belirli bir süresi bulunur. Adaylar, Almanya’daki bazı üniversitelerde en fazla 2 defa DSH sınavına girme izni bulunurken, bazı üniversitelerde ise diledikleri kadar DSH sınavına girebilirler.

DSH Sınavı Kaç Bölümden Oluşur ve İçeriği Nedir?

DSH sınavı, yazılı (Schriftlich Prüfung) ve sözlü (Mündlich Prüfung) olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Adaylar, her iki sınav sonucunda en az 67 puan alırsa DSH(II) belgesine sahip olmaya hak kazanırlar. DSH(II) belgesine sahip olan adaylar, Almanya’daki istedikleri tüm devlet üniversitelerinin lisans ve yüksek lisans bölümlerine başvuru yapma hakkına sahip olurlar. Almanya’daki bazı üniversiteler sadece DSH sınav sonucunu kabul ederken bazı üniversiteler ise TestDaf sınavını kabul etmektedir.  DSH sınavı ise Almanya’da lisans ve yüksek lisans eğitimi almak isteyen adayların başvurdukları üniversite için girmek zorunda oldukları bir sınavdır. 

DSH Sınavının Yazılı Bölümü (Schriftlich Prüfung)

DSH yazılı bölümünde, adayların okuma-anlama, dinleme-anlama, dilbilgisi dağarcığı ve yazılı anlatım becerileri ölçülür. Yazılı sınavı 4 bölümden oluşur ve süresi 240 dakikadır.

DSH Sınavı Okuduğunu Anlama ve Metin İşleme Bölümü (Leseverstehen Textbearbeitung)

Adaylara bir metin okunur ve okunan metin ile ilgili sorular sorulur. Sorularda üniversiteden üniversiteye değişiklik göstererek, tamamlamalı sorular, şıklı sorular ve doğru yanlış soruları da bulunmaktadır.

Sınavda adaylara 6-12 soru yöneltilir. Bu bölümden başarılı olunmak isteniyorsa bolca kitap okumak ve kitapların özetini çıkararak çalışmak gerekir. Bu sayede, cümle kurma yeteneği gelişecektir.

DSH Sınavı Dinleme Bölümü (Hörverständnis)

Güncel konulardan adaylara bir metin okuması yapılır. Metin ile ilgili sorular sorulur ve adayların bu sorulara cevap vermeleri istenir. Metin okuması 10 dakikalık bir sürede gerçekleşir. Okuduğunu anlama ve metin işleme (Leseverstehen und Textbearbeitung) bölümünde adayların kendi cümleleri kurmaları beklenirken, dinleme bölümünde adaylar kendi cümlelerini kurmak zorunda değillerdir. Dinleme bölümünde başarılı olmak isteyen adayların Alman radyo ve televizyon izlemesi önerilir. Bu sayede, adaylar hem gündem konuları rahatlıklar takip eder hem de dinlediklerini anlama becerilerini geliştirirler.

DSH Sınavı Kompozisyon Yazma Bölümü (Textproduktion Schreiben, eigene Texte)

Kompozisyon yazma bölümünde, adaylardan, belirlenen bir konu ile ilgili en az 200-250 cümleden oluşan bir kompozisyon yazmaları talep edilir. Bu bölümde adayların dikkat etmesi gerektiği bir konu ise yazma bölümünde, kompozisyon çalışmasında aynı kelimelerin ve bağlaçların sık sık kullanmamaları gerekir.  Aynı zamanda üniversiteden üniversiteye değişiklik göstererek, yazma bölümden öğrenciye grafik ya da resim verilir. Bazı üniversitelerde grafik ya da resim verilmeden yukarıda yazılan konu üzerinden bir kompozisyon yazmaları istenir. Kelime sayısı ise 150-250 kelime arasında üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir.

Kompozisyon çalışması giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Adaylar bu dizilime önem vermelidir. Adayların, kompozisyonlarını bitirdikten sonra, belirlenen konularla ilgili sözlü sorulara cevap vermeleri istenir. 

Dil Bilgisi (Grammatik)

Adaylar bu bölümde dil bilgisi soruları cevap vermesi beklenir. Adaylar bu bölümde kendilerini geliştirmek istiyorsa bol bol pratik yapmalıdır.

DSH Sınav Değerlendirmesi

DSH (I)

DSH (I) %57 ile %67 arasında bir puanlamaya tekabül eder. Aday, bu puan ile belirli Fachochschule veya belirli bölümlere girebilir.

DSH (II)

%67 ile %82 arasında bir puanlamaya tekabül eder. Aday, bu puan ile hemen hemen istediği tüm üniversitelerde tüm bölümlerde eğitim alma şansına sahip olur.

DSH (III)

%82’den fazla bir puana tekabül eder. Az sayıda üniversitenin sosyoloji, psikoloji ve hukuk gibi bölümleri DSH (III) istemektedir. 

DSH Sınavı Sözlü Bölümü (MündlichPrüfung)

DSH yazılı sınav sonucunda DSH(I) belgesine sahip adaylar, DSH sözlü sınavına (MündlichPrüfung) girebilir ama aday DSH sözlü sınavından başarılı olsa bile sonucu DSHI olarak kalacaktır. Adayın yazılı sınavdan DSH(II) alırsa DSH sözlü sınavından başarılı olabilir.

DSH sözlü sınav bölümünde adaylara, girmek istedikleri üniversite ve bölümden fotoğraf ve konular verilir. Bu süreçte adayların hazırlanmaları için 10-15 dakika süre tanınır. Adaylar, sözlükleri ile sınava katılabilir. Başta adayların kendini tanıtması, hayallerinden ve eğitim hedeflerinden bahsetmesi istenir. Sonrasında adayların sorulan soruları cevap vermeleri istenir. Eğer aday soruları anlamaz ise puan kaybına neden olur. Adayların sakince anlaşılır bir şekilde konuşmaları aksanlarının daha anlaşılır olmasını sağlar.

Adaylar, yazılı sınavdan (SchriftlichPrüfung) DSH(II) sonucunu aldığında genel olarak sözlü sınavda (MündlichPrüfung) başarılı olma olanağı vardır.

DSH Sınav Sonucu Ne Zaman Açıklanır?

Adaylar, DSH sınav sonucunu 3 gün ile 3 hafta içerisinde öğrenmiş olurlar.

DSH Sınavı Kayıt Şartı

DSH sınav kayıt şartı üniversiteden üniversiteye göre değişir. Bazı üniversitelerde adayların başvuru yapabilmeleri için B2 ve C2 sertifikasına sahip olması gerekirken, bazı üniversitelerde adayların herhangi bir sertifika sunmasına gerek yoktur.

DSH Sınav Ücretleri 

DSH sınav ücretleri girmek istenilen üniversiteye göre en az 70 Euro en fazla 175 Euro ücretinde değişkenlik gösterir.

DSH Sınavına Kaç Defa Girilebilir?

Adayların gireceği üniversiteden üniversiteye göre farklılık gösterir. Bazı üniversitelerde adaylar en fazla 2 defa sınava girebilir iken, bazı üniversitelerde adaylar istediği kadar sınava girebilir.

Adayların Almanya’ya giriş yaptıklarında 24 ay içerisinde DSH sınavına katılmaları gerekir. 

Adaylara Endless Abroad Olarak Verdiğimiz Hizmet

Aday, Almanya’da üniversite okumak istiyor fakat, Almanca seviyesi yeterli değil ise aday için Almanya’da en uygun kursu ve ders yoğunluğu belirtiyoruz. Aday, kurs seçimi yaparken yoğun bir program seçmesini tavsiye ediyoruz. Aday, sınavda başarılı olmak istiyorsa ders aralarında boşluk olmadan yoğun program ve düzenli çalışma ile sınavı kazanabilecek seviyede olur.

Endless Abroad olarak Almanca dil yeterliliği olmayan adaylarımıza DSH sınavlarında başarı elde etmeleri için Almanya’da hemen hemen her bölgede dil okulu hizmeti veriyoruz. Siz de uzman ve tecrübeli öğretmenlerden eğitim almak istiyorsanız Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp