Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

En Çok Çay Tüketen Ülkeler

En Çok Çay Tüketen Ülkeler

Dünyada doğudan batıya çay kültürünü benimsemiş ülkeler bulunuyor. Bundan kaynaklı, her kültüre göre çayın servis edilmesinde farklılıklar var. Kimi ülke de çayın yanında süt servis edilirken, kimi ülke de çayın yanın bal servis edilir. Her ülkenin çay kültürüne atfettiği önem ve değer oldukça farklılık gösterse de yıllarca sofralarımızı şenlendirir. Çay,bazı ülkelerde sabah kahvaltısının vazgeçilmezi iken, bazı ülkeler de akşam sohbetlerinin vazgeçilmezi. Gelin hep birlikte çayın ülkelere göre değişen ritüellerini öğrenelim.

Dünyada Çay Kültürünün Olduğu Ülkeler

İngiltere

İngilizlerin en köklü geleneklerinden biri olan beş çayı İngiliz kültürünün vazgeçilmezlerindendir. Bu kültürün geçmişi 19. yüzyıla dayanmakta olup, İngiltere Düşesi Anna tarafından gelenek haline gelmiş. Düşes Anna'nın 5 çayı ritüeli ilk olarak öğle ve akşam yemekleri arasında çay ve sandviç tüketerek ortaya çıkmış. Bundan dolayı, İngilizlerin çay tüketimleri belirli saatler içerisinde gerçekleştirerek sürdürmeye devam ediyor.

Türkiye

Türk kültürünün vazgeçilmezi çaydır. Hangi misafirliğe gidersek gidelim ilk ikram edilen çaydır, tabi çayın yanında olmazsa olmazları ise kek ve kurabiyeler. Türk insanı sabah, öğle ve akşam fark etmeksizin ilk aklına gelen çaydır. Geçmişten bu yana Türk geleneklerinde, güzel sohbetlerin bahanesi çay olmuş.

Rusya

Rusya'nın soğuk ve dondurucu iklimine dayanan çay geleneği ilk olarak 1796 yılına dayanmaktadır. Çay hem insanları sıcak tutsun hemde dinçlik vermesi için çayı ritüel haline dönüştürmüşler.

Hindistan 

Hindistan ekonomisini canlandıran çay büyük bir öneme sahip olduğu için tüm gelenek ve ritüeller Hint çayının etrafında gerçekleşir. Bu nedenle, Hindistan kültüründe çay temel taşlardan biridir. Hindistan geleneğinde, çayın içerisinde süt, şeker ve masala adı verilen karışımlarla birlikte ikram edilir. Ayrıca, çay daha çok insanların enerjilerinin artması ve ısınma ihtiyacının karşılanması için sunuluyor.

Çin

Çin kültürünün temel taşlarından biri olan çay, tüm dünyaya yayılmıştır. Efsaneye göre 2737 yılında Çin İmparatoru Shen Nug ağacın altında suyu kaynatırken, ağaç yaprağının suyun içine düşmesiyle yeni bir tat keşfeder. Bitki uzmanı olan imparator bu yeni tadı ilgi çekici bulur ve bu sayede, çay ortaya çıkar. Bu efsanenin doğruluğu tabikide tartışılır ama çayın başlangıcının Çin olduğu söylenir. Çinceden gelen çay kelimesi Türkiye dahil olmak üzere diğer ülkelere de yayılmıştır. 

Çin kültüründe, yeşil çaydan kırmızı çaya, çiçek çayından beyaz çaya kadar birçok çay çeşidi bulunur. Çin’de hürmet için gelen misafirlere sunulan çay, yalnız başına demlendiğinde insan ruhunun dinlendirmek ve ruhunun temizlendiğine inanılmaktadır.

Neee çay mı ? Hem de en sevdiğim diyorsanız. Her kültürün çayını denemek ve o kültürleri tanımak istiyorsanız, dünyanın çeşitli ülkelerinde aynı düşüncelere sahip insanlarla tanışmanızı sağlayabiliriz. Başka kültürlerin sofralarında farklı kültürden insanlarla bir bardak çay içmek için eğitim fırsatlarını kaçırmayın. 

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Londra’da Gezi Rehberi!

Yurtdışı Rehberi
27 Ocak 2021

Londra'da Ücretsiz Müzelerin Tam Listesi

Yurtdışı Rehberi
27 Ocak 2021
wp