En Çok Tercih Edilen 10 Mühendislik Alanı Nelerdir?
Pandemi ile birlikte ülkemizde uzaktan çalışmaya imkan tanıyan mesleklere talep her geçen gün artıyor. Ülkemizde “kolunda altın bileziğin olsun” denince hemen hemen hepimizin aklına doktorluk ya da mühendislik geliyor. Hal böyle olunca her sene ülkemizde milyonlarca genç hem iyi bir maaş alarak kariyer planlaması yapabilecekleri hem de farklı ülkelerde de kolay iş bulma imkanı sağlayan mühendislik mesleklerini tercih ediyor.
Peki size uygun mühendislik alanını nasıl seçebilirsiniz? Hangi yeteneklere sahip olmanız gerekir? Yurt içi ve yurt dışında rağbet gören ve iş imkanları yüksek mühendislik alanları nelerdir?
“Mühendis” Kime Denir?
İnsanların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik belirli bir eğitim görerek teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış kimse (sozluk.gov.tr)
Bütün mühendislik alanları analitik zeka, teknik uzmanlık, problem çözme ve ekip çalışması gerektirdiği için eğitim almak istediğiniz mühendislik alanını kişisel ilgi alanlarınıza göre seçmelisiniz.
Çalışma imkanları geniş mühendislik alanlarını sizin için araştırdık.
Petrol Mühendisliği
Petrol ve doğalgaz rezervlerini keşfetmek, yeni sondaj araçları ile petrol çıkarma yollarını genişletmek, güvenli ve etkili yöntemlerle petrol üretimini artırmak ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Petrol mühendisliği lisans eğitimini yurtdışında ortalama 4-5 yılda tamamlayabilirsiniz. Lisans eğitiminizin üzerine alacağınız lisansüstü eğitim kariyerinizde bir adım öne çıkmanıza yardımcı olacaktır. Büyük uluslarası şirketlerde ve Amerika, Çin, Rusya gibi ülkelerde çalışabilmek için kişisel gelişiminize yatırım yapmalısınız.
Biyomedikal Mühendislik
Biyoloji ile Tıp arasında köprü kurarak sorunları çözmek, analiz etmek ve tasarlamakla ilgilenen mühendislik alanıdır. Biyomedikal Mühendisliği bugünün iş piyasasında en hızlı gelişen sektörlerden biri olarak görülmektedir.
Çevre Mühendisliği
Çevresel konu ve sorunları biyoloji, toprak, toprak bilimleri ile mühendislik prensiplerini kullanarak çözmeyi amaçlar. İklim değişikliği, temiz içme suyu, sürdürülebilirlik gibi konularda yeni iş fikirleri yaratmaya dayanır. Çevre mühendisleri aynı zamanda inşaat, kimya mühendisleri ile planlamacılarla ortak projelerde görev alabilirler. Çevre Mühendisleri devlet sektöründe Çevre ve Şehircilik, Sağlık, Orman Bakanlığı gibi bakanlıklarda; özel sektörde ise endüstriyel tesis, araştırma merkezlerinde görev alabilirler.
İnşaat Mühendisliği
Modası hiçbir zaman geçmeyen mühendislik alanlarından biri olan İnşaat Mühendisliği köprü, tünel, havaalanı, yol, binaların inşası ile ilgilenen bilim dalıdır. İnşaat mühendisi olarak yapıların inşaat, araştırma, tasarım departmanlarında görev alabilirsiniz.
Bilgisayar Mühendisliği
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve teknoloji şirketlerine artan taleple birlikte her sene pek çok öğrenci yurt içi ve yurt dışında okumak için Bilgisayar Mühendisliği bölümünü seçiyor. Yurt içi ve yurt dışında geniş kariyer fırsatları ile dikkatleri üzerine çeken Bilgisayar Mühendisliğinde “Donanım” ve “Yazılım” alanında uzmanlaşabilirsiniz. Google, Amazon gibi dünyanın en saygın şirketlerinin kurucularının çoğunu da Bilgisayar Mühendisliği mezunu.
Makine Mühendisliği
Mekanik sistemlerin tasarım, araştırma, geliştirme ile ilgilenen mühendislik dalına Makina Mühendisliği denir. Uçak, otomobil, kitle iletişim araçları gibi cihazların tasarlanarak üretilmesiyle ilgilenen mühendislik dalıdır. Mezunları, ulaşım, savuma, sağlık sektörlerinde kolaylıkla iş bulabilir.
Kimya Mühendisliği
Matematik, ekonomi, fizik gibi bilimlerin prensiplerini mühendislik ilkeleri ile birleştirerek çevresel, teknolojik, endüstriyel sorunları çözmeyi amaçlayan kimya mühendisliğinin iş alanı son derece geniştir. Kimya Mühendisleri, endüstriyel sahadan sanayiye kadar pek çok alanda kolaylıkla iş bulabilirler.
Endüstri Mühendisliği
Multidisipliner bir başka mühendislik alanı ise İşletme ile Mühendislik ilkelerinin kesiştiği Endüstri Mühendisliği. Sistemlerin iyileştirilmesi, üretim programları, işletim biçimleri,üretim sorunlarının çözülmesi gibi birçok farklı konularda bilgi sahibi olarak çalışabilirler.
Elektrik Mühendisliği
Elektrik donanımları, piller, motorlar, radar ve navigasyon sistemleri gibi elektronik sistemleri tasarlama, üretme ve geliştirmeyi amaçlayan mühendislik türüdür. Mezunları iletişim, ulaşım, savunma sanayinde ve devlet kurumlarında kolayca iş bulabilir.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Havacılık ve uzayla ilgili her türlü araç gereci tasarlamak, onarmak ve imal edilmesiyle ilgilenen mühendislik dalıdır. Bilgisayar simulasyonundan uçuş yolculuğunun tarihçesine kadar pek çok farklı konudaki ders çeşitliliği ile her sene pek çok üniversite adayının ilgisini çekmektedir. Mezunları,NASA gibi ulusal ya da uluslararası kurumlarda bilim ve araştırmalarda bulunabilir ya da havacılık ve uzay sanayinde tasarım, üretim bölümlerinde, araştırma ve geliştirme departmanlarında, savunma sanayinde kendilerine kolayca yer bulabilirler.
İlgili Blog Yazıları
Uzmanlarımızdan İpuçları