Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

TestDaF Sınavı Nedir?

TestDaF Sınavı Nedir?

Federal Almanya Cumhuriyetinde yüksek öğrenim görmek isteyen, Alman vatandaşı olmayan ve anadili Almanca olmayan adayların dil seviyelerini gösteren bir sınavdır. Almanya’da lisans veya yüksek lisansa başvurmak isteyen adaylar için zorunlu olarak göstermesi gereken belgelerden biri de Almanca sertifikasıdır. Bu sertifikaya sahip olabilmek için adayların TestDaF sınavında başarılı olması gerekmektedir.

Hagen’deki TestDaF Enstitüsü tarafından merkezi şekilde geliştirilen TestDaF sınavı, 80 ülkede lisanslı test merkezleri tarafından yapılmaktadır. 

İleri düzeyde olan TestDaF sınavı, 4 bölümden oluşmaktadır:

  • Okuma
  • Dinleme
  • Yazılı ifade
  • Sözlü ifade

Dört bölümden oluşan bu sınav adayın dört yetisini ölçmekte ve değerlendirmektedir. Bölümlerin her birinden TestDaF Seviye 4 (TDN 4)  basamağını alan adaylar, Almanya’daki üniversitelerde bulunan dil kabul şartını başarıyla tamamlamış olurlar.

  • Okuma ve Anlama bölümünün süresi 60 dakika olup toplam 30 maddeli 3 okuma metninden oluşur. 
  • Duyma ve Anlama bölümünün süresi 40 dakika olup toplam 25 maddeli 3 dinleme metninden oluşur.
  • Yazılı İfade bölümünün süresi 60 dakika olup 1 bölümlük yazma sorularından oluşur.
  • Sözlü İfade bölümünün süresi 30 dakika olup 7 bölümlük konuşma sorularından oluşur.

TestDaF sınavı, ara vermeden 3 saat 10 dakika boyunca sürmektedir.

Okuma 

TestDaf’ın okuma bölümünde öğrencinin, metinleri okuyabildiğini ve anlayabildiğini görmesi gerektiği bir bölümdür. Okuma parçasının tüm bölümünü, parçadaki ayrıntıları ve aynı zamanda dolaylı yoldan ifade edilmiş bilgileri anlaması gerektiğini belirten bir sınavdır. Okuma bölümünde soruların soruluş şekilleri, zorluk dereceleri ve türleri birbirinden farklı olup üç okuma parçası bulunur. 

Dinleme 

Dinleme bölümünde adayın duyduğu metinleri anlayabildiğini göstermesi gerekmektedir. Üç dinleme metni bulunur. Dinleme metinleri ise üniversite hayatı, günlük yaşam ile ilgili diyalog, iki üç kişi ile yapılan bir radyo röportajı, bir sunum veya uzman röportajıdır. Bu bölümdeki metinlerin soru türleri ve zorluk dereceleri birbirinden farklıdır. Dinleme kısmındaki sorular, adayın dinleme ve anlama yeteneğini ölçer.

Yazılı Anlatım

Yazılı anlatım bölümünde aday düşüncelerini açık bir şekilde ifade edebildiğine dair bir metin yazabildiğini gösterir. Metnin ilk kısmında tablo veya bir grafik verileri verilir. İkinci kısımda ise adayın bir konu hakkında görüşlerin yazılması beklenir.

Sözlü Anlatım

Sözlü Anlatım bölümünde adayın sözlü ifade becerisi ölçülür. Sınavın bu bölümünde soruların zorluk dereceleri farklı olup yedi tane cevaplandırılması gereken kısımlar olur. Bu bölümde adaylar istenilenleri kaset ya da CD’den dinlerler. Dinleme sırasında CD’den ya da kasetten söylenenleri soru kitapçığından da okunabilir. Adayın yanıtları ise kasete veya CD’ye kaydedilir.

Almanya’da Üniversite Eğitimine Başlamak için Hangi TestDaF seviyesi Gerekir?

TestDaF Sınav Sonu 3 Seviyeden Oluşur:

  • TestDaF Seviye 5 (TDN 5) 
  • TestDaF Seviye 4 (TDN 4)  
  • TestDaF Seviye 3 (TDN 3)

TestDaF sınavında her bölümden TDN 4 seviyesi alan adaylar, Almanya’da eğitim alabilmek için resmi anlamda uygunluğunu kanıtlar.  Eğer sınav sonucu TDN 5 ise dil seviyesinin çok iyi olduğunun kanıtı olmaktadır.

Almanya’daki her üniversitenin kabul şartlarında farklılık görülmektedir. Eğer sınav sonucu TDN 4 seviyesinin altında ise Almanya’daki bazı üniversitelerden kabul alınır ama üniversitelerin başvuru şartlarının bilinmesi gerekmektedir. Her üniversitenin kendi kabul şartları olduğu için başvurmadan önce hangi dil seviyesi ve hangi koşullar istendiğine dair okulun kendi web sayfasından araştırılmalıdır. 

Kimler TestDaF Sınavına Katılabilir?

  • Almanca bilgisini test etmek isteyenler
  • Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyenler
  • Ülkelerinde kendi Almanca bilgisini belirtmek isteyenler
  • Üniversitede eğitim hayatına devam eden ve Almanya’da akademik çalışmaya yapacak kimseler
  • Dil düzeyini test etmek isteyen çalışanlar

TestDaf Sınavına Ne zaman ve Nasıl Başvuru Yapılabilir?

TestDaf sınavına internet sayfasından başvuru yapılmaktadır. Sayfada sınava katılmak istenilen ülke, şehir ve sınav merkezi seçilmektedir. Sınav başvuruları ise sınava 4 hafta kala başlar ve başvuru süreci 4 hafta sürer. Sınava başvuran adaylar fikrini değiştirirlerse sınav başvurularını iptal edebilirler. Sınavını iptal eden adaylar sınav ücretinin %15’ine kadar ücretlerinden işlem harcı kesilir. 

TestDaf Sınav Ücreti Nedir?

İnternet üzerinden sınav başvurusunu yapan adaylar, sınav katılım ücreti 130€ öderler. Kayıt olurken kredi kartı ile ödeme yapılır.

TestDaF Sınavının Sonucu Ne zaman Açıklanır?

TestDaF sınav sonuçları 6-8 hafta sonrasında açıklanıp adaylara iletilir. Adaya gönderilen sınav sonucunun arka sayfasında girilen her bölümün ile ilgili adayın durumunu anlatan ifadeler vardır. Bu ifadeler adayın dil seviyesini belirtir.

Adaylar TestDaF Sınavına Nasıl Hazırlanabilir?

Adaylar TestDaF Sınavına kendi kendine öğrenerek, online platformlardan kendilerini geliştirerek veya dil kurslarına kayıt olarak hazırlanabilirler. TestDaF hakkında örnek test çözümleri kitapçılarda veya TestDaF Enstitüsünün web sitesinden de yararlanarak, adaylar kendinizi geliştirebilir ve pratik yapabilirler. Almancasında eksiği olduğunu düşünen adaylar yurtdışında dil kurslarına katılabilirler. Adaylar bilgi almak için danışmanlarımız ile iletişime geçebilir.

TestDaF Sınavı Adaylara Ne Kazandırır?

  • TestDaF belgesine sahip adaylar, Almanya’daki üniversiteler tarafından kabul edilir. Aday, sınavın her bölümünden TDN 4 aldığında, istediği üniversiteden dil yeterliliğini kanıtlayabilir. TDN 4 altında alan adaylar ise üniversitenin değerlendirmesine kalmış olur.
  • Adayın dil bilgisini ölçmek için faydalıdır.
  • TestDaF dinleme, okuma, dinleme anlama, yazılı ifade ve sözlü ifade olmak üzere dört bölümden oluşur. Aday her bölümdeki eksikliklerini ve başarılı bölümlerini görür. Eksik kısımlarını tamamlamak için çaba gösterir.
  • Aday TestDaF sınavına kendi ülkesinden katılır ve bu sayede Almanya’da sınava girmesine gerek kalmaz. Aday, zamandan kazanmış olur. Sınavın sonuç belgesi ise adaya postalanır.

Siz de TestDaF sınavına hazırlık döneminde hem Almanya kültürünü deneyimleyip hem de Almanca dil programına katılmak istiyorsanız Endless Abroad uzman danışmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

Malta’da Dil Eğitimi En Güzel Nasıl Olur?

Yurtdışında Eğitim
25 Mayıs 2021

Yurtdışı Eğitimlerinde Vize Almak Ne Kadar Zor?

Yurtdışında Eğitim
25 Mayıs 2021

Polonya'da Eğitim Almanın Avantajları

Yurtdışında Eğitim
25 Mayıs 2021
wp