Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Corona Virüsüne Karşı Ne Kadar Tedbirlisiniz?

Genel 12 Mart 2020
Corona Virüsüne Karşı Ne Kadar Tedbirlisiniz?

Corona virüsünün günden güne yayılması en çok da yurtdışında yaşayan ve dış ülkelerden Türkiye’ye dönen kişileri korkutmakta. Biz Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak, yurtdışında eğitim gören öğrencilerimize paniğe kapılmamalarını, gerekli önlemleri alarak bu virüsle yurtdışında da olsalar savaşabileceklerini söylemek isteriz.

Bu özel yazımızda Corona virüsünün ortaya çıkışından, belirtilerinden ve korunma yollarından bahsetmek isteriz.

Corona Virüsü Nasıl Ortaya Çıktı?

2019’un Aralık ayından beri tüm dünyanın gündeminde yer alan Corona virüsü, ciddiyetini her geçen gün korumaya devam ediyor. İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde görülen Corona virüsü, tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor.

Corona Virüsü Nedir?

Büyük bir virüs ailesi olan Corona virüsü, ilk olarak 1960 yılında tespit edilen ve birçok çeşidi olan bir hastalık türüdür. İlk olarak hayvanlarda görülmeye başlanan Corona virüsü, 2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde canlı hayvan pazarı ile doğrudan ilişkisi bulunan 4 kişide tespit edilmiştir. Ülkemizde de ilk vakanın tespit edildiği şu günlerde önemli tedbirler almak gerektiğini söyleyebiliriz. Ancak panik yapmayıp gerekli önlemleri aldığımız takdirde günlük hayatımıza devam edebiliriz.

Corona Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Corona virüsü ilk olarak kuşlarda ve memelilerde görülmüştür.  İnsanlarda görülen türüne ise “Human Corona virüsü (HCoV)”adı verilir. İlkbahar ve kış aylarında hafif üst solunum yolu enfeksiyonları olarak görülen Corona virüsü; yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, boğaz ağrısı, öksürük belirtileri verir.  Kuluçka dönemi 4 ile 14 gün arasında değişkenlik gösterir.

Corona virüsü, hasta kişilerden öksürük, hapşırık hatta gülme ve konuşma sırasında çevreye saçılan virüslü solunum salgısı damlacıkları, sağlıklı bireylerin ağız, burun ve gözlerine temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Corona virüsünün bu şekilde insandan insana bulaşması için 1 metreden daha yakın temas yeterlidir.

Corona Virüsünden Nasıl Korunmalıyız?

Corona virüsünden korunmak için dünyada henüz bir aşı geliştirilmemiştir. Bu nedenle korunmada şimdilik en etkili yöntem virüsle enfekte olan kişilerle temas etmekten kaçınmaktır. Bugün Türkiye’de de ilk vakanın tespit edildiği açıklanmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı önerileri dikkate alarak hayati önem taşıyan önlemler alabiliriz.

Coronavirüs, üst  solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını önlemek için alacağımız önlemler, yeni Coronavirüs (CoVid-19) için de geçerlidir. Alacağımız önlemlerle sağlığımıza dikkat etmeli, Corona virüsünü en az hasarla atlatmaya çalışmalıyız.

  • Öncelikle el temizliğine dikkat etmeliyiz. Ellerimizi en az 20 saniye boyunca normal sabun ve suyla yıkamalıyız. Su ve sabunun olmadığı durumlarda dezenfektanlarla ellerimizi temizlemeliyiz.
  • Ellerimizi yıkamadan ağız, burun ve gözlerimizle temas ettirmemeliyiz.
  • Hasta kişilerle mümkünse en az 1 metre uzaklıkta bulunmalıyız. Temastan kesinlikle kaçınmalıyız.
  • Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle temas ettikten sonra eller yıkanmalıdır.
  • Dışarıda maske ve eldiven kullanımına özen göstermeliyiz. Maskeleri 7-8 saatte bir değiştirmeliyiz.
  • Grip, nezle gibi viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte iseniz, öksürme ve hapşırma sırasında burun ve ağzı tek kullanımlık kağıt mendil ile kapatmasını, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, kullanılan mendilin mutlaka çöpe atılması ve sonrasında ellerin yıkanması öneririz.
  • Kalabalık ortamlara girilmemelidir. Eğer ki kalabalık bir alanda iseniz mutlaka tek kullanımlık maske ve eldiven ile bulunmalısınız.
  • İşyerleri ve okullar olmak üzere tüm kapalı alanları sık sık havalandırmalıyız.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenmeli, gıdaları tüketmeden önce iyice yıkamalıyız.
  • Son ve en önemlisi etrafımızdaki herkesi bu önlemleri alması için bilinçlendirmeliyiz.

Corona virüsünün dünyadaki ve ülkemizdeki akıbetini gün gün takip ediyor en yakın zamanda corona virüsünün sona ermesini ve bu hastalığı en az hasarla atlatmayı diliyoruz. Yurtdışında eğitim gören öğrencilerimiz, her an yanınızda olduğumuzu unutmayınız.

Sağlıkla kalın!

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp