Yurtdışında Üniversite Eğitimi, Diploma Geçerliliği ve YÖK Denkliği

Zaman geçtikçe her alanda uluslararası hareketlilik giderek artmaktadır. Özellikle eğitim alanındaki bu hareketlilikte dünya çapındaki öğrenciler önemli bir paya sahiptir. Yurtdışı eğitim hareketliliğinin artmasına bağlı olarak insanların kendi ülkelerinin dışındaki başka ülkelerde de çalışma fırsatları genişlemekte ve bir ülkedeki yükseköğretim kurumundan alınan diplomaların farklı ülkelerde de istihdam edilebilmeye fırsat sağlaması bu hareketliliği desteklemektedir. Öncelikle yurtdışında alınan bir eğitimde hepimizin yakından ilgilendiği ve merak ettiği tanıma ve denklik kavramlarını incelemekle başlayabiliriz.
Tanıma ve Denklik Nedir?
Alınan diplomaların farklı ülkelerde geçerliliğinin değerlendirilmesinde en önemli iki madde “tanıma” ve “denklik” kavramlarıdır.
Tanıma: Yurt dışı bir yükseköğretim kurumunun ve bu kurumun ilgili programının akademik derece (ön lisans, lisans ve lisansüstü) vermeye yetkili olduğunun Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmesidir.
Denklik: Yükseköğretim Kurulunca tanınan yurt dışı yükseköğretim kurumlarından ve programlarından alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, ilgili eğitim düzeyindeki kazanımlar bakımından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomaları ile eşdeğerliğinin tespit edilmesidir.
Buradan çıkarılacak sonuç; tanıma denkliğin ilk şartıdır fakat her tanınan üniversite ya da akademik derece denk olmayabilir. Yani tanınan bir üniversitenin tanınan bir bölümünde okumuş olmanız aynı zamanda denklik alabileceğiniz anlamına gelmeyebilir. Birkaç özel bölüm dışında aslında çoğu bölümde denklik vardır diyebiliriz.
Ekonomi, işletme, finans, mühendislik gibi sıklıkla tercih edilen bu bölümlerde yurt dışında eğitim aldıktan sonra Türkiye’ye döndüğünüzde denklik ile ilgili olarak yapmanız gereken ekstra bir şart yoktur ve diplomanız geçerlidir. YÖK tarafından tanınmış bir üniversitede başta ekonomi, işletme, finans, mühendislik gibi alanlarda alınan eğitim ile Türkiye’deki üniversitelerdeki ders, dönem, temel bilgi kazanımı gibi konularda da eşdeğer bir sistem ile mezun olmuş olacaksınız.
Denklik ve Tanıma Nasıl Tanıtılır?
Fakat Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Hukuk gibi alanlarda alınan eğitimler sonucunda denklik aşamasında yapmanız gereken birkaç şart söz konusudur. Öncelikle yine eğitim aldığınız okulun tanınan bir okul olması her şeyin başında gelmektedir. YÖK tarafından tanınan yurt dışında bir üniversitede Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ya da Hukuk eğitimizi tamamladınız ve Türkiye’ye döndünüz. Şimdi ne yapacaksınız?
Öncelikle Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık gibi sağlık bölümlerinden mezun olmuş öğrenciler denklik için YÖK ‘e başvurduktan sonra seviye tespit sınavına tabi tutulurlar. Sağlık bölümleri halkın sağlığı ile birebir ilgili bölümler olduğu için komisyon öncelikle öğrencinin temel eğitim bilgisini test eder daha ve sonra denklik verir. Seviye tespit sınavı ÖSYM tarafından yapılan, yurt dışında YÖK tarafından tanınan üniversitelerde eğitim alan öğrencilerin eğitim bilgisini sınayan bir sınavdır. Öğrenci bu sınavdan 100 üzerinden 40 puan alması neticesinde denklik almaya hak kazanır. Sınav içeriğinde ise eğitim öğretim yılı boyunca almış olduğu eğitim ile ilgili sorular sorulmaktadır.
Yurt dışında alınan Hukuk eğitimi içinse öncelik olarak yasal çerçevelerin ülkeden ülkeye hatta aynı ülke içindeki farklı eyaletlerde bile değişiklik gösterdiği görülmektedir. Eğer yurt dışında hukuk eğitimi alacaksanız ve mezuniyetten sonra Türkiye’ye dönecekseniz bu durum size ekstra ders alma zorunluluğu çıkaracaktır. Öğreniminizi tamamlayıp geldikten sonra denkliği alabilmeniz için eğitim aldığınız ülkede gördüğünüz derslerle Türkiye’de almak zorunda olduğunuz dersler karşılaştırılır.
Almadığınız fark derslerini Türkiye’deki üniversitelerin hukuk fakültelerinde göreceğiniz eğitim ile tamamlayabilirsiniz. Alacağınız fark dersi sayısı da yurt dışında eğitim aldığınız üniversitedeki derslere ve okuduğunuz ülkenin hukuk sistemine göre belirlenmektedir. Denklik için şart olan bu koşul avukatlık stajına kabul edilebilmek ve avukat olabilmek için Türkiye Barolar Birliği tarafından da aranmaktadır. Fark derslerinizi de başarı ile tamamladıktan sonra denklik ve diploma geçerliliği konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacaksınız.
Yurtdışında Eğitim Alın
Benzersiz bir eğitim deneyimi, muhteşem olanaklar ve üstün kaliteyi garanti eden bir yurtdışı üniversitesinde eğitim almak istiyorsanız, Endless Abroad olarak size bu süreçte tam destek sağlamaktan mutluluk duyarız. Uzman personelimiz eğitim, ücretler ve başvuru süreci gibi her türlü konuda size yardımcı olabilir. Bugün İstanbul ofisimizi ziyaret edin veya telefonla bize ulaşarak ücretsiz danışmanlık randevusu alın.
İlgili Blog Yazıları
Uzmanlarımızdan İpuçları

Yurtdışında Nasıl Üniversite Okunur?

Kaygı Yok Stres Yok
