Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Yurtdışında Yaşam: Kültür Şokları ve Nasıl Başa Çıkılır?

Genel
img 02 Ağustos 2023
Yurtdışında Yaşam: Kültür Şokları ve Nasıl Başa Çıkılır?

 

Kültür Şoku?

Yaşadığınız ülkeden yeni bir ülkeye eğitim veya çalışmak için çıkmak oldukça heyecanlı ve de stresli bir deneyimdir. Kısa süreli de olsa konfor alanından, alışkanlıklarından ve sevdiklerinden uzaklaşmak bireye yalnız hissettirebilir. En basit şekilde kendi ülkemizdeki kişisel alanlarımızdan uzaklaştığımızda da alışma döneminde zorluklar yaşamaktayız. Bu yüzden ilk yurtdışı deneyimlerinde kültür şoku dediğimiz kavramla karşılaşılması muhtemel bir durumdur. Kültür şoku, bireylerin eksikliklerinden dolayı yaşanmaz. Çevrelerinde sosyal olarak nitelendirilen insanlarda kültür şokuna maruz kalabilir. Çünkü insanların kendine ait geleneklerini geride bırakmaları güçlük yaratabilir. Ancak bu durumun geçici olduğunun farkında olmalı, uluslararası birçok insanın da benzer duyguları yaşadığını unutmamak gerekir. Birey bu sürece ne kadar bilinçli ve hazırlıklı davransa da ‘’kültür şoku’’ bu temelde ortaya çıkıyor. Kültür şokunun birkaç evresi bulunur. İnsanlar ilk dönemlerde bu adımlardan geçer. Bunlar gözlem, endişe, kabullenme ve geri dönüş adımlarıdır. Bu evrelerden en az birine sahip olmanız kültür şoku yaşadığınızı göstermektedir.

İnsana dair yeni olan her şey bir şok etkisi yaratabilmektedir. Örnek olarak yaşam tarzı, arkadaşlıklar, yemek kültürleri ve hatta eğitim sistemini bile verebiliriz. Fakat yurtdışına çıkma amacınız ve eşsiz bir deneyim için mücadele etmeye devam etmelisiniz. İlk başlarda ne yapacağını bilememekle birlikte insanlar kendileri gibi davranamayabilir. Böyle geçen ilk aylarda çekimser davranışlardan dolayı dil gelişiminde de pek fazla gelişim olmayan kişiler endişelenmeye başlayacak ve iletişim problemleri ortaya çıkacaktır. Alıştıktan sonra ise bulunduğunuz yeri kendi eviniz gibi benimseyip geri dönmek istemeyeceksiniz. Muhtemelen kendi ülkenize döndükten sonra da yurtdışından önceki hayatınız size farklı gelmeye başlayacak ve alışkanlıklarınıza uyum sağlamak size yeni bir kültür şoku yaşatacaktır.

Bireyin çevresinde yaşadığı iletişimsizlik, adaptasyon ve iş bulma sürecindeki olumsuzluklar ülkesine geri dönmeyi düşündürebilir. Oysaki ufkun genişlemesi ve yeni insanlarla kültürlerarası bir iletişimin olması ilişki becerilerinizi kuvvetlendirerek farklı bakış açıları kazanmanıza yardımcı olacaktır. Kültür şoku bireyde fiziksel ve psikolojik sıkıntılar yaratabilir. Bu şokun bireye başta olumsuz etkileri olsa da sonucunda değerli bir kazanım elde etmiş olacaktır. Zamanla yeni ortamınıza ayak uydurmaya başladıkça kendinizi daha iyi hissedecek ve o zaman asıl yurtdışı deneyimi zevkini alacaksınız. Kültür şokunun bazı etkilerine bakacak olursak;

  • Ülkenizi, ailenizi, sevdiklerinizi ve rutinlerinizi özlemek.
  • Hiçbir şey başaramayacağınızın endişesi.
  • Kimsenin sizi dinlemek ve anlamak istemediğini düşünmek.

Kültür Şoku ile Nasıl Başa Çıkılır?

Gittiğiniz yere alışkanlıklarınızdan, sevdiklerinizden onları hatırlatacak birer parça götürebilirsiniz. Böylelikle uzaktayken bir nebze olsun size iyi gelebilir ve özleminizi bastırabilirsiniz. Öğrenmeye açık olun, gittiğiniz yeri keşfetmeye çalışın. Okulunuzun sosyal aktivitelerini takip edip katılım sağlayın ve tanıştığınız insanlarla sürekli olarak iletişim halinde olun. Size en iyi networkü sağlayacak olan kişiler onlar olacaktır. İlk günden itibaren bir günlük tutma alışkanlığı edinmeniz kendi kişisel gelişiminizi görmeniz açısından faydalı olacaktır. Kendinizle baş başa kaldığınız zamanlarda veya kimsenin sizi ve duygularınızı anlamayacağınızı hissettiğiniz dönemlerde yazarak daha iyi hissedebilirsiniz. Belki de bu sayede döndüğünüz zamanlarda birçok insanın faydalanacağı bir içerik üreticisine dönüşebilirsiniz. Son olarak ülkenize döndüğünüz zaman orada size iyi gelen rutinlerinizi devam ettirmeye çalışın. Bu da iyi bir başa çıkma stratejisi olabilir.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp